Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
12.05.2016 | Olympiakomitea

Menestyssuunnitelma linjaa suomalaisen liikunnan ja urheilun tulevaisuutta

Valo ja Suomen Olympiakomitea haastavat urheiluyhteisöä rakentamaan yhteisen joukkueen

Valon ja Olympiakomitean hallitukset käsittelivät kokouksessaan 11.5.2016 viime kuukausien aikana rakennettua suomalaisen liikunnan ja urheilun yhteistä menestyssuunnitelmaa. Tarve menestyssuunnitelmaan on syntynyt toimintaympäristön rajusta muutoksesta sekä halusta muuttaa toimintatapoja.

Liikunnan ja urheilun rooli yhteiskunnassamme on merkittävä ja tämä halutaan varmistaa myös jatkossa, sillä jokaisen suomalaisen hyvinvointi rakentuu liikunnalliselle arjelle. Huippu-urheilijat inspiroivat ja tarjoavat suomalaisille unohtumattomia elämyksiä. Seurat ovat puolestaan liikunta- ja urheiluyhteisön sykkivä sydän.

– Suomen elinvoimalle on ensiarvoisen tärkeää, että tämä kokonaisuus toimii vaikuttavasti, inspiroivasti ja tuloksellisesti. Tämä on yhteisen menestyssuunnitelman keskeinen tavoite, toteaa Valon ja Olympiakomitean puheenjohtaja Risto Nieminen.

Lupaukset yhteiskunnalle – koko Suomen asia

Menestyssuunnitelman keskeisin sisältö ovat lupaukset, joita urheiluyhteisö toteuttaa yhdessä. Lupaukset liittyvät liikkuvaan lapsuuteen, nuorten ja aikuisten aktiiviseen ja liikkuvaan arkeen, seuratoiminnan elinvoimaisuuteen ja huippu-urheilun edellytysten parantamiseen. Kaikkia näitä yhdistää ennakkoluuloton asenne aktiiviseen yhdessä tekemiseen.

– Rakennamme nyt yhteistä suomalaista uudenlaista tapaa toimia. Voimme olla esimerkki muille maille siitä, miten yhdessä tekemisellä luodaan hyviä tuloksia liikunnan ja urheilun kaikilla tasoilla. Tarvitsemme lisää yhteistyötä liikunta- ja urheiluyhteisön sisällä ja koko ympäröivän yhteiskunnan kanssa, Nieminen jatkaa.

Yhteinen organisaatio – yhteiset tavoitteet

Menestyssuunnitelman yhtenä osa-alueena on Valon ja Olympiakomitean ehdotettu fuusio sekä alueellisen toiminnan tulevaisuuden rakentaminen entistä tiiviimmäksi kokonaisuudeksi. Tavoitteena on tukea paremmin yksittäisiä liikkujia, urheilijoita ja seuroja. Valtakunnallinen uusi organisaatio toimisi tulevaisuudessa myös alueellisesti yhteisten tavoitteiden, toimintatapojen, ohjausjärjestelmän ja brändin kautta.

– Suomalaisen urheilun menestyssuunnitelma on erittäin kunnianhimoinen uudistus, jonka toteuttaminen on välttämätöntä urheilun toimintaympäristössä tapahtuvien isojen muutosten vuoksi. Jääkiekkoliitto on samanaikaisesti tahollaan uudistamassa omaa toimintaansa ja haluaa olla mukana tekemässä yhteistyötä suomalaisen urheilun piirissä. Voimme kaikki oppia toinen toisiltamme, toteaa Suomen Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Harri Nummela.

– Menestyssuunnitelman toteutumista voidaan mielestäni arvioida sen kautta, miten paikallisen tason toiminta seuran, urheilijan ja liikkujan kannalta näyttäytyy tulevaisuudessa paremmalta. Urheiluyhteisön toiminnalla on hyvä imu ja meidän pitää pystyä tarjoaman erilaisia innostavia vaihtoehtoja ja lisää hyvinvointia eri ikäisille, eri tavoin liikkuville ja urheilusta nauttiville suomalaisille. Haluamme olla mukana rakentamassa suomalaisen urheiluyhteisön yhteistä tarinaa ja tulevaisuutta, lupaa Etelä-Karjalan Liikunnan ja Urheilun puheenjohtaja Mari Routti.

– Suomalainen urheiluyhteisö ja sen toiminta luo yhteiskuntaan edelleen erittäin vahvaa yhteisöllisyyttä. Joka päivä. Jos pystymme luomaan menestyssuunnitelman kautta vielä tiiviimmän yhteisön, joka näyttäytyy yhteisenä joukkueena, meidän kaikkien toiminta vahvistuu. Olemme Suomen Golf-liitossa päättäneet lähteä yhteisen menestyssuunnitelman toteuttamisen mukaan, linjaa puheenjohtaja Timo Laitinen.

Menestyssuunnitelma esitellään ja käsitellään urheiluyhteisön seminaarissa ja Valon kevätkokouksessa 25.5.2016 Helsingissä. Valon ja Olympiakomitean hallitukset päättivät kutsua yhdistysten ylimääräiset kokoukset koolle 20.6.2016 liittyen järjestöjen fuusioon.