Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
21.06.2016 | Olympiakomitea

Liikuntakulttuurin ja urheilun suuri ansioristi Kalervo Kummolalle

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on luovuttanut Olympiakomitean valtuuskunnan puheenjohtaja Kalervo Kummolalle Suomen liikuntakulttuurin ja urheilun suuren ansioristin.

Suuri ansioristi annetaan tunnustukseksi erityisen ansiokkaasta liikuntakulttuurin ja urheilun hyväksi tehdystä työstä. Se on liikuntakulttuurin alalla jaettavista kunniamerkeistä merkittävin. Suuri ansioristi voi olla kerrallaan enintään kahdellatoista haltijalla.

Kalervo Kummola on pitkään vaikuttanut suomalaisessa urheilussa erityisesti jääkiekon parissa. Vuodesta 2004 hän on toiminut Suomen Olympiakomitean valtuuskunnan puheenjohtajana.

Aktiiviuransa jälkeen Kummola perusti Turussa Kiekko-67-joukkueen, jonka puheenjohtajaksi hänet valittiin 22-vuotiaana. Hän oli vuonna 1975 perustetun SM-liigan ensimmäinen toimitusjohtaja vuosina 1975–87. Hän toimi Suomen Jääkiekkoliitto ry:n hallituksen jäsenenä vuosina 1975–1990, varapuheenjohtajana 1990–1997 ja liiton puheenjohtajana vuodesta 1997 aina vuoteen 2015 asti. Hänen kaudellaan Suomen Jääkiekkoliitto loi suhteet sekä National Hockey Leaguen että Kansainvälisen Jääkiekkoliitto IIHF:n kanssa. IIHF:n hallitukseen Kalervo Kummola valittiin vuonna 1998 ja sen varapuheenjohtajaksi vuonna 2003, joka luottamustehtävä jatkuu edelleen.

Kummola on Suomen Jääkiekkomuseon perustajajäsen. Lisäksi hän on toiminut lukuisten Suomessa järjestettyjen jääkiekon arvokisojen järjestelytoimikuntien puheenjohtajana, jääkiekon olympiajoukkueen sekä World Cup-joukkueiden ylijohtajana.

Kalervo Kummolan ura ei ole rajoittunut ainoastaan jääkiekkoiluun. Hän on toiminut luottamustehtävissä muun muassa koripallon ja jalkapallon parissa sekä ollut yleisurheilun Kalevan Kisojen järjestelytoimikunnan puheenjohtaja ja suunnistuksen MM-kisojen hakutoimikunnan puheenjohtaja.

Kalervo Kummola on ollut Suomen Urheiluopiston hallintoneuvoston jäsen vuosina 1992–94, hallituksen jäsen 1998–2006 sekä sen puheenjohtaja 2006–2014. Hän myös oli perustamassa Suomen Liikunta ja Urheilu ry:tä toimien pääneuvottelijana yhdentymisen loppuun saattamiseksi.

Suuri ansioristi voi olla kerrallaan vain 12 elossa olevalla suomalaisella.

Kuva: Suomen Jääkeikkoliitto / Tiina Puputti.