Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
15.07.2016 | Olympiakomitea

Tunnelma täyttää urheilukatsomot

Ajankohtaisiin urheiluelämän aiheisiin tarttuva Reilu Peili selvitti urheiluvaikuttajista koostuvalta raadilta, mikä saa heidät lähtemään urheilutapahtumiin paikan päälle kotikatsomon sijaan. Ykkössyy erottui vahvasti joukosta 44 prosentin äänisaaliilla: Reilu Peili -raatilaiset saa tapahtumiin ainutlaatuinen tunnelma.

Tänä vuonna suomalaista työtä ja kansalaisjärjestötoimintaa teemoinaan käsittelevässä SuomiAreenassa (11.-15.7.) Porissa keskustellaan muun muassa urheilutapahtumien merkityksestä.

”Urheilutapahtumat luovat elämyksiä ja vahvistavat yhteisöllisyyden tunnetta. Suomalaisten urheilumenestys luo ilmiöitä, uudenlaista itseluottamusta ja uskoa tulevaisuuteen. Paikan päällä seuraavat fanit puhaltavat tapahtumiin ainutlaatuisen hengen. Suurtapahtumat hyödyttävät alueen elinkeinoelämää ja luovat lisää työpaikkoja. Lisäksi tapahtumilla on positiivisia vaikutuksia mm. kaupunkien aluekehitykseen, imagoon ja matkailuun”, toteaa Valon ja Olympiakomitean pääsihteeri Teemu Japisson.

Reilun Peilin vastauksia ja pohdintaa hyödynnetään heinäkuisen SuomiAreenan paneelikeskustelussa. Onko tunnelma se valtti, jolla katsomot täyttyvät jatkossa?

”Itkin katsomossa Suomen maalipallomiesten voitettua kultaa Lontoon paralympialaisissa, lauloin, hypin ja elin muun suomalaisen katsomon kanssa Susijengin pelissä Yhdysvaltoja vastaan Bilbaossa, marssin Vilpas Ultras -faniryhmän kanssa Salon torilta Vilppaan peliin Kouvoja vastaan. ?? Kerta kerran jälkeen vammaisurheilun omissa Junior Games -kisoissa mykistyn siitä ilosta ja riemusta, joka tulee, kun saa yrittää parastaan numerolappu rinnassa. Urheilu on parasta paikan päällä”, toteaa Suomen Vammaisurheilu- ja liikunta VAU ry:n toiminnanjohtaja Riikka Juntunen.

Entinen taitoluistelija ja nykyinen urheilijavaliokunnan jäsen Laura Lepistö uskoo tapahtumien viihdearvoon:
”Ihmiset haluavat tänä päivänä kokemuksia. Hyvä urheilutapahtuma luo tunnelman niin, että myös lajiniilojen ja tosifanien ulkopuoliset ihmiset viihtyvät: tämä vaatii pelkän urheilusuorituksen lisäksi myös viihdepuolen yhdistämistä tapahtumaan.”

Toiseksi vahvimmaksi syyksi lähteä kotisohvalta liikkeelle oli urheilijan, joukkueen tai lajin fanittaminen (23 %).

”Mä meen katsomaan sitä mistä mä pidän tai mitä mä arvostan. Joko se on joku urheilija, joko se on jokin seura, joko se on mieleiseni laji tai kamppailu. Primääriä on aina se urheilija tai urheilu”, kommentoi urheilumarkkinoinnin uranuurtaja Erkki Alaja.

Yhteiset kokemukset perheen ja ystävien kanssa oli kolmanneksi suosituin syy (18,6 %). Joko katsomoon lähdetään perheen kanssa viettämään vapaa-aikaa tai seuraamaan läheisen ottelua tai kilpailua.

”Mitä lähempänä urheilu on omaa perhettäni, sukuani, kaveripiiriäni ja ympäristöäni, sitä todennäköisemmin käyn katsomassa tapahtumia. Osa urheilulajeista on onnistunut yhdistämään erinomaisesti harrasteliikunnan ja huippu-urheilun samoihin tapahtumiin. Mielestäni mielekkäintä on osallistua itse harrastajana tapahtumiin, joissa lajinsa huiput näyttävät omat taitonsa. Hyvät esimerkit tästä ovat Jukolan viesti ja Venlojen juoksu”, arvioi Suomen Ladun toiminnanjohtaja Eki Karlsson.

Osa vastaajista (11,6 %) koki vahvimmaksi yhteisöllisyyden tunteen katsomoissa, kuten Stadion-säätiön toimitusjohtaja Maija Innanen:

”Haluan olla osa yhteistä isoa kokemusta, joka on mahdollista täysillä vain live-tilanteessa ja jaettuna muiden kanssa. Useimmiten saavutan tämän tunnelman stadionluokan suurtapahtumissa, mutta myös esimerkiksi ilmaisullisten lajien pienemmissä tapahtumissa. Yhteiset kokemukset jättävät kestävän muistijäljen, jolloin on mahdollisuus palata muistoihin sekä yksin että yhdessä muiden kanssa.”

Sama kysymys asetettiin myös urheilukansalle, jolle niin ikään tapahtumien tunnelma nousi merkittävimmäksi syyksi lähteä paikan päälle (44,8 %). Toiseksi vahvin syy oli fanitus (31%).

Reilu Peili -raadilta tuli yhteensä 43 vastausta. Heistä 44,2 % (19) vastasi ainutlaatuinen tunnelma, 23,3 % (10) urheilijan, joukkueen tai lajin fanittaminen, 18,6 % (8) yhteinen kokemus perheen tai ystävien kanssa, 11,6 % (5) kuuluminen suurempaan yhteisöön ja 2,3 % (1) lähden vain silloin, kun kutsutaan. Urheilukansan vastauksia oli 29, joista 44,8 % (13) vastasi ainutlaatuinen tunnelma, 31 % (9) urheilijan, joukkueen tai lajin fanittaminen, 10,3 % (3) yhteinen kokemus perheen tai ystävien kanssa, 6,9 % (2) kuuluminen suurempaan yhteisöön ja 6,9 % (2) ei mikään, katson mieluummin kotona.

Voit tutustua kaikkiin vastauksiin täältä >>

 

Ainutlaatuinen tunnelma

”Urheilutapahtuman tunnelma syntyy katsomon ja urheilijoiden vuorovaikutuksesta. Saan osallistua niin voittoon kuin tappioon yhdessä kaikkien paikallaolijoiden kanssa ja vaikuttaa.” Anuliisa Uotila, taitoluisteluvalmentaja SAVAL

”Urheilutapahtuma on sosiaalinen tapahtuma, jossa pääsee osaksi yhteisiä tunnetiloja. Parhaimmillaan pääset kokemaan yhteisöllisesti koko tunteiden kirjon suurista pettymyksistä ja epäonnistumisista täydelliseen onnistumiseen sekä sanoin kuvaamattomaan riemuun ja iloon. Jokainen paikan päällä seurattu urheilutapahtuma on kokemus, joka rikastuttaa ja antaa sisältöä elämäämme. Suosittelen!” Rami Luomanpää, toiminnanjohtaja WAU ry

”Paikan päällä tunnelma menee suoraan ihon alle! Kylmiä väreitä voi saada toki kotikatsomossakin mutta urheilu on parasta paikan päällä nautittuna!” Urheilukansan edustaja

Urheilijan, joukkueen tai lajin fanittaminen

”Lajituntemus ja -rakkaus merkittävä tekijä. Myös lajikulttuuri eli iloinen, positiivinen, kannustava tunnelma katsomossa. Jos vielä saa hyvän kaverin mukaan, jonka kanssa spekuloida tilanteita ja käydä jälkipeli, huippua. Myös suurtapahtumat, kuten Gymnaestrada, sykähdyttävät ja liikuttavatkin.” Raija Mattila VTK

”Jos haluan kastua ja kokea kylmää, menen mieluummin avantoon. Sääolosuhteemme tekevät urheilun seuraamisesta paikan päällä usein koettelemuksen. Hallikisoista ja -peleistä saa paremman käsityksen kotisohvalta. Lisäksi voi väitellä selostajan kanssa ja osallistua keskusteluun Twitterissä. Voileivänkin saa edullisesti omasta jääkaapista. Sääli, sillä kun vaivaudun paikan päälle, puhkun jälkeenpäin innosta. Tunnelma ja yleisön reaktiot vievät mukanaan.” Ulla-Maija Paavilainen, toimittaja, kirjailija, LiikunNaiset puheenjohtaja

”Huippu-urheilijoita kannattaa ja täytyykin hypettää silloin kun heillä menee hyvin lajista riippumatta. Tosifanius on seuraamista, kannustamista ja paikallaoloa silloin kun tukijalka pettää tai huti tulee.” Urheilukansan edustaja
”Saa tunteen olla osa joukkuetta / urheilijan taustatukea. Vielä kun tapahtumista saisi yleisöystävällisempiä – eli tulostaulut / selostukset/ haastattelut ja oheisohjelmat erityisesti paremmalle tasolle. Toki hyviä jo jonkin verran onkin, mutta parannettavaa riittää. Ymmärrän toisaalta kotikatsomoja, sillä niissä selostukset / hidastukset ym. spekulaatiot ovat aika huipputasoa. Ne pitäisi saada näkyviin suorituspaikoille? Kehitysidea?” Urheilukansan edustaja

Kuuluminen suurempaan yhteisöön

”On laji mikä hyvänsä, katsomossa ollessa tuntee olevansa osa suurempaa kokonaisuutta. Vain paikan päällä saa tapahtumasta kaiken irti. Melkein kaikissa lajeissa itse urheilusuorituksen seuraaminen on nykytekniikalla helpompaa ja parempaa television välityksellä, mutta silloin tuntee aina jäävänsä paitsi. Katsomossa kannustamisen ja jännittämisen tunne on vaikea pukea sanoiksi. Silloin aistii vieruskaverit, tuoksut, maut paremmin. Silloin tekee mieli nousta seisomaan osoittaakseen tukensa kannattamilleen urheilijoille ja vain päästää itsensä vapaaksi.” Miikka Neuvonen, puheenjohtaja Liikunnan ja urheilun nuorisokomitea LUNK