Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
09.08.2016 | Huippu-urheilu

Paljon onnea Pertti Ukkola!

Painin olympiavoittaja Pertti Ukkola viettää tänään 66-vuotisjuhliaan. Suomalainen urheiluväki onnittelee Pertsaa!

Sodankylässä syntynyt, nykyisin Tampereella asuva, Ukkola saavutti urallaan 57 kilon kreikkalais-roomalaisen painin olympiakullan lisäksi MM-kultaa 1977 ja MM-pronssia 1975 sekä 1981. Euroopan mestaruuden Ukkola voitti 1977. Vuoden urheilijaksi hänet valittiin 1977.

Montrealin olympialaisissa Ukkola voitti ulosajolla avauskierroksella Saksan Hans-Jürgen Veilin ja seuraavalla kierroksella niukasti pistein sarjan suursuosikin, Neuvostoliiton Farhat Mustafin.

Kolmannen kierroksen tappio puolalaiselle Jozef Lipienille pistein 4-9 ei vielä katkaissut 25 vuotiaan Ukkolan tietä, vaan hän jatkoi kisoja voittamalla unkarilaisen Jozsef Doncseczin 14-3 ja Romanian Mihai Botilan ulosajolla. Näin Ukkola selvisi mitaliotteluihin, joihin laskettiin jo valmiiksi voitto neuvostoliittolaisesta.

Kun Ukkola löi myös neuvostoliittolaisen voittaneen Jugoslavian Ivan Frgicin pistein 5-4, tuli Ukkolasta olympiavoittaja 24. heinäkuuta 1976. Ukkola oli 20:s suomalainen painin olympiavoittaja tällä hetkellä toiseksi viimeisin Jouko Salomäen painittua kultaa 1984 Los Angelesissa.

Kuuntele YLE Arkistosta Ukkolan ja Frgicin ottelu