Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
12.09.2016 | Seuratoiminta

Iloa, leikkiä ja yhdessä tekemistä – vähintään kolme tuntia päivässä!

Uusien varhaisvuosien fyysisen aktiivisuuden suositusten mukaan alle 8-vuotiaiden lasten päivään pitäisi sisältyä vähintään kolme tuntia liikuntaa eri muodoissa. Tunnin verran fyysisesti vauhdikasta aktiivisuutta, pari tuntia reipasta ulkoilua ja kevyttä liikuntaa sekä lisäksi rauhallista arjen touhuilua – siinä liikunnallisen lapsuuden resepti. Tavoitteena on lapsen kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin ja myönteisen elämänkulun tukeminen kohti liikunnallista aikuisuutta.

Varhaisvuosien fyysisen aktiivisuuden suositukset 2016 ja niiden tieteelliset perusteet löytyvät sähköisinä TÄSTÄ

Suositukset on tarkoitettu lasten vanhempien, varhaiskasvatus-, liikunta- ja terveydenhuollon ammattilaisten sekä muiden alle 8-vuotiaiden lasten liikunnan, terveyden tai hyvinvoinnin edistämiseen osallistuvien yhteisöjen ja yksilöiden käyttöön. Suositukset antavat ohjeita lasten fyysisen aktiivisuuden määrän ja laadun ohella fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen ympäristön rooleista sekä ohjatun liikunnan ja liikuntakasvatuksen suunnittelusta ja toteuttamisesta osana varhaiskasvatusta.

Suositusten jalkauttamistyö käynnistyy ns. kuntakierroksella. Tavoitteena on jalkauttaa uudet suositukset kuntiin sekä tukea kuntia Ilo kasvaa liikkuen -ohjelman toteuttamisessa. Seminaarikierros järjestetään yhteistyössä Valon, kuntien varhaiskasvatuksen vastuuhenkilöiden sekä paikallisten AVI:en kanssa. Seminaarit ovat osallistujille maksuttomia. Tervetuloa mukaan!

3 tuntia on kunnianhimoinen, mutta realistinen tavoite

– Vähintään kolme tuntia liikuntaa päivässä on tavoitteena kunnianhimoinen, mutta arjessa realistinen. Meillä kaikilla aikuisilla niin varhaiskasvatuksessa, kouluissa, harrastuksissa kuin kodeissa on vastuu siitä, että lapset liikkuisivat vähintään kolme tuntia päivässä, vetosi opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen suositusten julkistamisseminaarissa Helsingissä 7.9.

– Nyt annetut suositukset ja uudet varhaiskasvatuksen perusteet kulkevat käsi kädessä. Liikkuminen edistää oppimista ja tuo iloa ja onnistumisen elämyksiä. Liikkuminen yhdessä muiden lasten kanssa kehittää vuorovaikutustaitoja ja sosiaalisia suhteita, on hyväksi terveydelle ja juurruttaa liikunnallista elämäntapaa, joka toivottavasti kantaa elämän läpi, ministeri jatkoi.

3 vuoden tärkeä ikä

– Nykyään alle kouluikäisistä lapsista vain 10–20 prosenttia saavuttaa normaalia kasvua, kehitystä, terveyttä ja hyvinvointia edellyttävän ja nykysuositusten mukaisen päivittäisen fyysisen aktiivisuuden määrän. Kun tiedetään, että elintavat alkavat muotoutua jo kolmen vuoden iässä, varhaisilla liikkumisen kokemuksilla on äärettömän suuri merkitys, totesi valmisteluryhmän puheenjohtaja, yliopistotutkija, dosentti Arja Sääkslahti.

Perheen rooli on korvaamaton, mutta erityisesti arkipäivisin yhteinen aika on kortilla. Perheet käyttävät yhteiseen aktiiviseen tekemiseen aikaa keskimäärin alle puoli tuntia. Varhaiskasvatuksella onkin kasvava rooli arjen liikkumisen mahdollistajana tasavertaisesti kaikille lapsille. Luontevana osana lapsen varhaiskasvatuspäivää liikunta kulkee varhaisvuosien fyysisen aktiivisuuden suosituksissa näin (kuva s. 31):
• Aktiivinen aamu
• Puuhakas päivä
• Leppoisa lepohetki
• Aktivoivat oppimisympäristöt
• Sujuvat siirtymätilanteet
• Intoa iltaan

– Iloa, leikkiä ja yhdessä tekemistä korostaa myös valtakunnallinen Ilo kasvaa liikkuen -ohjelma, jonka toteuttamisessa uusilla varhaisvuosien fyysisen aktiivisuuden suosituksilla on keskeinen osa. Innostuneen vastaanoton saaneeseen varhaiskasvatuksen liikunnallista toimintakulttuuria kehittävään Ilo kasvaa liikkuen -ohjelmaan voi ilmoittautua jatkuvasti mukaan, sanoo asiantuntija Nina Korhonen Valosta.

Iloa, leikkiä ja yhdessä tekemistä – Varhaisvuosien fyysisen aktiivisuuden suositukset (PDF)

Varhaisvuosien fyysisen aktiivisuuden suositukset ovat osa opetus- ja kulttuuriministeriön sekä sosiaali- ja terveysministeriön koordinoiman Terveyttä ja hyvinvointia edistävän liikunnan linjausten 2020 (TEHYLI) toimeenpanoa. Suositukset on valmistellut ja niiden tieteellisen perustan koonnut laaja monialainen ja -tieteinen asiantuntijaryhmä. Valtakunnallinen varhaiskasvatuksen liikkumis- ja hyvinvointiohjelma Ilo kasvaa liikkuen (Valo ry) on ollut mukana suositusten valmistelussa.

Kuva: Varhaisvuosien fyysisen aktiivisuuden suositusten tiedotustilaisuus Helsingissä Päiväkoti Aleksissa 7.9.2016. Kuvassa ministeri Sanni Grahn-Laasonen, Chakira Johnson ja suositukset laatineen valmisteluryhmän puheenjohtaja Arja Sääkslahti.

Varhaisvuosien fyysisen aktiivisuuden suositukset näyttävästi esillä mediassa:

Alla poimintoja 7.-8.9. Lisäksi aihe on uutisoitu laajasti STT:n tiedotteen pohjalta maakunta- ja paikallismedioissa.

Helsingin Sanomat
Päiväkoti-ikäisille lapsille lisää vauhtia ja nujuamista – katso HS:n laskurista, liikkuuko lapsesi tarpeeksi

Yle uutiset
Katso, millaiset ovat pienten lasten uudet liikuntasuositukset – liikettä vähintään kolme tuntia päivässä

Yle urheilu
Kolme tuntia päivässä – pikkulapset halutaan liikkeelle

Yle aamu-tv
Lapsille uudet liikuntasuositukset

BBC uutisoi aiheesta näin perjantaina 9.9.2016