Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
15.09.2016 | Olympiakomitea

Voi Teemu minkä teit!

Menit sitten laihtumaan 34,7 kiloa noin vain yrityksen liikuntakampanjan aikana. Urakassa mukana tsempanneet työkaverit ovat hekin syystä polleina: porukasta lähti yhteensä peräti 355 kiloa! Epec Oy:ssä henkilöstöä heräteltiin terveyden ja hyvinvoinnin ylläpitämiseen onnistuneesti viime kevään aikana, mutta tavoitteena on jatkuvuus. Painonpudotuksen saamaa suosiota jatketaan muun muassa lihaskunnon kasvattamiskisalla.

Seinäjokelainen Epec Oy on liikkuvien työkoneiden älykkäisiin koneenohjausjärjestelmiin erikoistunut ratkaisutoimittaja. Viime keväänä ratkaisujen kohteeksi otettiin oman henkilöstön, 120 työntekijän, terveys, hyvinvointi ja liikkuminen. Keski-iältään alle nelikymppisestä henkilöstöstä noin sata istuu pääsääntöisesti tietokoneiden ääressä. Eräs heistä on Teemu Kujanpää.

Henkilöstöpäällikkö Riikka Rajala kertoo yrityksen saaneen KKI-ohjelmasta hanketukea henkilöstöliikuntaohjelman toteuttamiseen kevään 2016 aikana.

– Keskeisenä periaatteena oli se, että kaikki toiminta oli avointa kaikille. Tammikuun ja toukokuun välillä toteutettu tiivis jakso sisälsi massiivisen määrän liikuntaa ja urheilua, mutta huomiota kiinnitettiin myös laajemmin terveellisiin elämäntapoihin sekä päivittäiseen työaikaiseen aktiivisuuteen, joka antaa asiantuntijatyöhön vireyttä ja virkistää verenkiertoa.

Kattava kokonaisuus kokeilumahdollisuuksia

Kevään liikuntakertojen ajankohdaksi valittiin tiistai-illat klo 18 alkaen. Tammikuussa aloitettiin Tanelinlammen saunalla Lakeuden avantouimarien edustajan perehdyttäessä osallistujia avantouintiin ja sen terveyshyötyihin.

Seuraavat liikuntajaksot jaettiin neljään eri kokonaisuuteen:
• Kehon ja mielen huoltoa 5 kertaa, sisältöinä terveelliset elämäntavat, venyttely, pilates, jooga ja mindfulness-harjoitukset.
• Kuntosaliharjoittelua / ohjattua ryhmäliikuntaa 4 erilaista harjoituskertaa. Mahdollisuus kokeilla eri lajeja kahvakuulasta BodyPumpiin sekä saada henkilökohtaista ohjausta kuntosaliharjoitteluun.
• Vesiliikuntaa, vesijumppaa, -juoksua ja uinnin tekniikkaa, 4 kertaa.
• Kevään päätteeksi ulkoilua 4 kertaa; lajeina juoksukoulu, keppijumppa ja frisbee-golf.

Eikä lisähoukutuksista ollut puutetta! Edellä mainittujen lisäksi liikuntaohjelmaan sisältyi koko henkilökunnalle tarkoitettu salibandy-vuoro maanantaisin, toukokuussa valtakunnalliseen pyöräilyviikkoon osallistuminen, tyky-iltapäivä Kuortaneen Urheiluopistolla ja painonpudotuskilpailu, johon Teemun lisäksi osallistui noin 40 muuta kilojen karistajaa.

– Vapaaehtoinen kisa sai mahdottoman suuren suosion. Osallistujille tarjottiin alussa ja lopussa kehonkoostumusanalyysit sekä kuukausittaiset punnitukset. Kisan aikana sai halutessaan apua myös työterveyshuollon ravitsemusterapeutilta.

Kun tulokset julkistettiin kesäkuun alussa, selvisi, että sekä voittaja että kakkonen olivat pudottaneet painostaan yli 27 prosenttia! Yritys palkitsi kisaajat lahjoittamalla 500 euroa voittajalle, 300 euroa kakkoselle ja 200 euroa kolmoselle, mutta Rajala korostaa huomionarvoista olleen henkilökunnan hieno ele: porukka keräsi keskuudestaan voittajalle toiset viisisataa euroa.

– Oli todella vaikuttavaa seurata, kuinka porukka tsemppasi toisiaan. Usein elämäntaparemontteihin liittyy vaikeus ryhtyä niihin yksin, työpaikalta on mahdollista saada vetoapua.

Painonpudotuksesta lihaskunnon kasvattamiseen
Syksyn aikana Epecissä ruokitaan painonpudotuskisan synnyttämää hyvää henkeä lihaskunnon kasvattamiskisalla, joka jatkuu jouluun saakka. Motivaation ylläpitämisen Rajala ounastelee olevan kevättä haastavampaa, koska liikuntakampanjaan liittyviä aktiviteetteja ei ole, mutta tukea toki tarjotaan.

– Meillä on tietyt vuosittaiset henkilöstöliikunnan käytännöt, kuten tyky-setelit ja virkistysrahasto ja olemme neuvotelleet hyvät alennukset henkilöstöllemme kuntosalikortteihin. Liiallisen työaikaisen paikallaanolon tauottamiseen ohjaa puolestaan jokaisen halukkaan työkoneelta löytyvä kahden minuutin taukoliikuntaohjelma ja suunnitteilla on tänäkin vuonna hyödyntää aiempien vuosien tapaan valtakunnallista Porraspäivät -kampanjaa, jonka yhteydessä olemme järjestäneet oman hyvinvointiviikon.

Silloin saattaa Rajalan ohella moni muukin epeciläinen pitää hissiä pannassa.
– Paras ympärivuotinen taukoliikuntamuoto on seitsenkerroksisen toimitalon rappuset!

Kuvassa Teemu Kujanpää painonpudotuskisassa pudottamiensa ”kilojen” vieressä

Tukea työhön liikunnan aluejärjestöiltä
Epec Oy:n kanssa yhteistyötä liikuntaohjelman kehittämisessä on tehnyt Pohjanmaan Liikunta ja Urheilu PLU ry. Paikallisten liikunnan aluejärjestöjen kautta yritykset voivat mm. hyödyntää työyhteisöliikunnan suunnitteluun ja arviointiin kehitettyä Työpaikan liikuntaohjelman kartoitus -työkalua.

Liikunnan aluejärjestöjen yhteystiedot >>