Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
29.09.2016 | Olympiakomitea

Liikkumisen unelmakuukausi antoi loistavat lähdöt Liikkumisen unelmavuoteen 2017

Uskottava se on, tämä kiinnostaa ja tätä halutaan lisää – yhdessä kokeillen kehittämistä. Kutsu tulla mukaan juhlistamaan Suomen satavuotisjuhlavuotta Liikkumisen unelmavuotena on kaikille avoin, tervetuloa!

Toukokuussa ensimmäisen kerran järjestetty valtakunnallinen Unelmien liikuntapäivä ja nyt syyskuussa toteutettu Liikkumisen unelmakuukausi ovat vakuuttaneet uudenlaisen kokeilukulttuurin tarpeesta ja toimivuudesta. Liikkumisen unelmakuukauden aikana UnelmatLiikkeelle.fi -sivustolle rekisteröityjä liikettä ja yhteistoimintaa lisääviä tapahtumia on kertynyt reilut 4700, ja kuntia on ilmoittautunut mukaan tähän mennessä jo reilut 130.

– Tapahtumien huikeaa määrää tärkeämpää on kuukauden aikana syntyneiden uudenlaisten, iloa ja yhteistyötä tuottavien verkostojen syntyminen. Liikkumiseen luontevasti yhdistyvien verkostojen avulla luodaan vankkaa pohjaa ensi vuodelle ja niissä syntyy kauaskantoista kestävyyttä sen jälkeenkin, uskoo Valon Lisää liikettä -yksikön johtaja Pekka Nikulainen.

Toimintaa, jota tehdään tosissaan, mutta ei totisesti

Liikkumisen unelmakuukauden palautteissa on yleisesti todettu yhteistyöverkostojen kunnan eri toimijoiden, yhdistysten, liikuntaseurojen ja kuntalaisten välillä vahvistuneen selvästi. Päättäjiä on haastettu rohkeasti mukaan liikkumaan ja esimerkiksi kaavakävelyillä, liikuntafoorumeissa ja yhteistapaamisissa asukkaat ja kunnan päättäjät ovat yhdessä miettineet keinoja arjen liikkumisen helpottamiseksi.

Tapahtumien kirjo on ollut valtava. Joukossa on niin kuntien ennakkoluulottomia uusia avauksia ja hallinnon rajojen ylityksiä kuin kansalaisten spontaaneja kutsuja.

  • muun muassa Tampereella apulaispormestarit julistivat yksityisautot pannaan ja Työllisyyspalveluissa liikkuminen otettiin puheeksi Liikkujan viikolla kaikkien asiakkaiden kanssa
  • Turussa kehitettiin kiertävä taukojumppahaaste, jonka vetäjä pöllähti toimistoon todeten: ”Teidät on haastettu taukojumppaan!” Jumpan jälkeen työporukka sai lähettää taukojumpan haluamaansa seuraavaan paikkaan
  • Nokialla paikalliset urheiluseurat haastoivat videohaasteella järjestämään ilmaisia lajikokeiluja kuntalaisille kuukauden aikana, jotta ihmiset löytäisivät uuden mieluisan harrastuksen

– Vankka tavoite on jalkauttaa kokeileva toimintamalli ympäri Suomen. Tämä vuosi on treenattu ja valmisteluja kohti ensi vuotta edistetään tähän mennessä kertyneestä palautteesta rohkaistuneena. Tiedetään, että vuodenkierrolla on vahva vaikutus suomalaisten liikkumisen valintoihin. Unelmien liikuntapäivä toukokuussa pullautti pop upit keväästä nauttivan kansan keskuuteen. Syyskuu osoitti, että syksyllä orientoidutaan pitkäkestoisempaan toimintaan. Jatkuvuuden tukeminen on iso tavoite. Vähintään yhtä suuri tavoite on oppia kohtaamaan yhteisöllisyyden keinoin myös liikkumisesta helpommin sivuun jäävät, toteaa Nikulainen nostaen esiin Suomi100 -juhlavuoden kantavaa ”Yhdessä”-teemaa.

Millainen olisi paras kiitos satavuotiaalle Suomelle?

Liikkumisen unelmavuosi piirtyy esiin loistavista lähtökohdista. Esimerkiksi Salossa suunnitellaan ensi vuoden varrelle 365 liikuttavaa tapahtumaa!

– Yhdessä tekemisen meininki kunnan eri hallinnonalojen ja eri toimijoiden kesken on avaintekijä. Mikkelissä jo kuluneen vuoden aikana pilottina ´kokeiltu´ Liikkumisen unelmavuosi on osoittanut kokeilukulttuurin ja verkostotyön avulla syntyneen aivan uudenlaista toimintaa ja käytäntöjä yhteistyöhön ja yhteisöllisyyteen. Vastuu liikunnasta ei ole vain kunnalla tai liikuntaseuroilla, vaan se koetaan yhteiseksi asiaksi.

Tervetuloa mukaan 100-vuotiaan Suomen yhteisöllisyyttä rakentavaan verkostoon!

Tutustu eri osallistumismahdollisuuksiin >> mukaan

unelmatliikkeelle.fi
#unelmatliikkeelle

Paikalliset Unelmat liikkeelle -verkoston yhteystiedot löytyvät täältä >> Paikalliset yhteystahot
Video toimintatavasta löytyy täältä >> Unelmat liikkeelle on tapa toimia

Lisätiedot:
Anna Iso-Ahola, vastaava tuottaja, viestintä / Suomi 100 -kokonaisuus, Valo
puh. 0400 269 294, anna.iso-ahola (at) valo.fi

Lue lisää aiheesta