Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
29.09.2016 | Olympiakomitea

Liikuntafoorumissa keskustelussa huippu-urheilun menestys ja etiikka

Turussa 3.-4.10.2016 järjestettävässä Kansallisessa Liikuntafoorumissa puhutaan suomalaisen huippu-urheilun tilanteesta.

Keskustelu huippu-urheilusta Rion olympialaisten ja paralympialaisten jälkeen on ollut vilkasta sekä Suomessa että maailmalla. Suomessa on pohdittu Rion menestystä sekä suomalaista huippu-urheilua laajemminkin. Venäläisten urheilijoiden mahdollisuus osallistua Rion kisoihin systemaattisen dopingin-vilpin vuoksi väritti kansainvälistä keskustelua ennen olympialaisia. Nyt otsikoissa ovat olleet joidenkin kansainvälisten huippujen toilailut kisasuoritusten jälkeen.

Urheilun etiikka puhuttaa: dopingkäryiltä ei vältytty Rion olympialaisissakaan. Suomen osalta kiinnostaa myös menestys. Heikkoon olympiamenestykseen on haettu syitä niin suomalaisen urheilun johtamisesta, yksilöistä kuin akateemisista äideistäkin. Turussa järjestettävässä Liikuntafoorumissa tarkoitus on etsiä keinoja paremmalle menestykselle. Samalla pureudutaan menestyksen ja etiikan yhdistämiseen.

Huippu-urheilussa haetaan menestystä – mutta ei hinnalla millä hyvänsä

Etiikkaa ja menestystä pohditaan useilta eri yhteiskunnan tahoilta tulevien puhujien johdolla. Mukana ovat muun muassa arkkipiispa Kari Mäkinen, tulevaisuudentutkija Mika Aaltonen ja Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Kojonkoski. Yksi puhujista on Kansainvälisen Olympiakomitean jäsen, kansanedustaja Sari Essayah.

– Koveneva kansainvälinen kilpailu houkuttaa väärinkäytöksiin. Esimerkiksi systemaattisen dopingin käytön kitkeminen on Kansainväliselle Olympiakomitealle ja kansainvälisille lajiliitoille yhteinen elintärkeä tehtävä. Parannettavaa on ihan asenteissa saakka. Ettei esimerkiksi huijaamalla saavutettu voitto edes tuntuisi voitolta, Essayah pohtii.

Konkreettiset avaukset kiinnostavat

Tilaisuudessa alustava opetus- ja kulttuuriministeriön liikunnasta vastaava ylijohtaja Esko Ranto toivoo, että foorumissa kuultaisiin konkreettisia avauksia. Opetus- ja kulttuuriministeriö on yksi järjestäjätahoista.

– Liikuntafoorumista on muodostunut vuosittainen merkittäviä syötteitä suomalaiseen liikuntakulttuuriin tarjoava kohtaaminen. Keskustelussa ovat olleet esimerkiksi liikunnan hyödyt yhteiskunnalle sekä harrastamisen kohonneet kustannukset. Tänä vuonna huippu-urheilu on hyvin ajankohtainen teema. Olympialaisten ja paralympialaisten jälkeen se puhuttaa kahvipöydistä kolumnipalstoille. On tärkeää, että keskusteluun ja tulevaan käyttöön saadaan käytännöllisiä ja rakentavia ehdotuksia eettisesti kestävän menestyksen kannalta, Ranto sanoo.

Huippu-urheilun sisäinen ja ulkoinen arviointi

Liikuntafoorumista on tulossa myös tuoretta tietoa huippu-urheilusta. Foorumissa käydään läpi keväällä tehdyn huippu-urheilun sisäisen arvioinnin tuloksia. Ulkoinen arviointi on käynnistymässä ja Liikuntafoorumi hyödynnetään myös tämän osalta, kertoo Olympiakomitean pääsihteeri Teemu Japisson.

– Olen todella kiinnostunut arviointien vastaanotosta. Kolme neljästä aikuisesta pitää suomalaisten urheilumenestystä tärkeänä. Menestystä tulee, kun tehdään oikeita asioita. Näitä asioita ovat kartoittaneet nyt niin huippu-urheiluverkosto kuin ulkopuoliset riippumattomat asiantuntijatkin, Japisson sanoo.

– Uskon, että yhtenä tärkeänä tekijänä menestyksessä on yhteistyö. Eri toimijat eivät voi vetää eri suuntiin, ei missään eikä erityisesti tämän kokoisessa maassa, Japisson toteaa.

Valtion liikuntaneuvoston puheenjohtaja Tapio Korjuksen mielestä Liikuntafoorumi on itsessään jo myönteinen esimerkki yhteistyöstä.

– Liikuntafoorumin järjestäjät edustavat osaltaan suomalaisen liikuntakulttuurin keskeisiä tahoja. Tämä on hyvä lähtökohta entistä vaikuttavammille toimille tulevaisuudessa. Huippu-urheilu kiinnostaa syvästi suomalaisia ja olen varma, että Liikuntafoorumin osallistujat kuulevat mielenkiintoisia puheenvuoroja tänäkin vuonna, Korjus toteaa.

Kansallisen liikuntafoorumin järjestävät opetus- ja kulttuuriministeriö, valtion liikuntaneuvosto, valtioneuvoston kanslia, Yleisradio Oy, Valo, Suomen Olympiakomitea ja Suomen Paralympiakomitea.