Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
05.10.2016 | Seuratoiminta | Uutinen

Monien päätösten summa: lasten ja nuorten liikunta Suomessa

Lasten ja nuorten liikunta koostuu jokaisen päivän aikana monesta erilaisesta palasesta, osoittaa juuri julkaistu Tuloskortti 2016: lasten ja nuorten liikunta Suomessa. Tuloskortti on lasten ja nuorten liikunnan asiantuntijaryhmän kokoama yhteenveto uusimmista, vielä osin julkaisemattomistakin suomalaisista tutkimustuloksista.

Tuloskortti 2016 osoittaa selkeästi, että suomalaisten 0–18-vuotiaiden elämässä fyysinen aktiivisuus koostuu useammasta osasta kuin yleensä tullaan ajatelleeksikaan. Julkinen keskustelu lasten ja nuorten liikuntaan liittyen on Suomessa keskittynyt paljolti harrastamisen hintaan ja ylipäätään organisoituihin liikuntaharrastuksiin.

– Tuloskortissa tarkastellaan lasten ja nuorten liikunnan kokonaisuutta kymmenen osa-alueen kautta. Lapsille ja nuorillehan kertyy liikuntaa päivän mittaan pienemmistä ja isommista paloista: koulumatkoja ja muita välimatkoja kulkiessa, varhaiskasvatuksessa tai koulussa sekä vapaa-ajalla, asiantuntijaryhmän puheenjohtaja, tutkimusjohtaja Tuija Tammelin LIKES-tutkimuskeskuksesta kuvaa.

– Toisille liikuntaharrastukset ovat merkittävä osa kokonaisaktiivisuutta; joillakin taas liikuntaa tulee ikään kuin siinä sivussa vaikkapa kavereiden kanssa hengaillessa, pokemoneja metsästäessä tai koiraa ulkoiluttaessa, pihapeleissä tai perheen kanssa ulkoillessa. Monet arjen valinnat vaikuttavat myös aktiivisuuteen.

Yhteiskunnalliset päätökset mahdollistavat tai estävät lasten ja nuorten liikettä

Kaikki lasten ja nuorten kanssa tekemisissä olevat ja heidän elämäänsä vaikuttavat tahot voivat mahdollistaa lasten liikkumista omalta osaltaan. Näitä tahoja ovat esimerkiksi perhe, kaverit, varhaiskasvatus, koulu, terveydenhuolto, urheiluseurat ja muut yhdistykset. Kaikkien näiden tahojen tekemät jokapäiväisetkin valinnat vaikuttavat siten myös lasten ja nuorten liikkumiseen.

Monilla yhteiskunnallisilla päätöksillä on välittömiä tai välillisiä vaikutuksia lasten ja nuorten liikkumiseen. Näitä vaikutuksia on tärkeää ottaa huomioon päätöksenteossa. Erityisesti vähän liikkuvien lasten ja nuorten kannalta pienilläkin liikkumismahdollisuuksien lisäämisellä on suuri merkitys terveyden ja hyvinvoinnin kannalta.

Lapsuudessa ja nuoruudessa rakentuvilla tottumuksilla on merkitystä koko elämän kannalta, koska liikunnallinen elämäntapa alkaa muotoutua tyypillisesti jo varhain lapsuudessa.

Kansainvälinen vertailu marraskuussa

Suomen Tuloskortti 2016 on osa 38 maan kansainvälistä Tuloskortti-konsortiota. Jokaisessa maassa selvitetään lasten ja nuorten fyysisen aktiivisuuden tila ja siihen vaikuttavat asiat. Tulokset kansainvälisestä vertailusta julkaistaan viikolla 46 Bangkokissa.

Lisätietoja

• Tutkimusjohtaja Tuija Tammelin, LIKES-tutkimuskeskus, tuija.tammelin@likes.fi, p. 020 762 9503
• Tuloskortti 2016 on tutkimustietoon perustuva yhteenveto suomalaisten lasten ja nuorten liikunnasta ja sen edistämisestä eri yhteyksissä. Tuloskortissa tarkastellaan lasten ja nuorten liikunnan kokonaisuutta kymmenen osa-alueen kautta. Linkki julkaisuun: Tuloskortti 2016. Lasten ja nuorten liikunta Suomessa. Liikunnan ja kansanterveyden julkaisuja 318.
Tuloskortti 2016 -julkaisu (PDF) ja diaesitys

Lue lisää aiheesta