Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
10.10.2016 | Seuratoiminta | Uutinen

Varpaat vauhdissa Vilskeessä: ”Täällä kasvaa uusi uljas sukupolvi!”

Mahtava määrä, noin 138 000 pikkukansalaista kasvattajineen osallistui jo 14. kerran toteutettuun Varpaat vauhtiin -kampanjaan. Turussa Vilskeen päiväkodissa vauhti virkisti aivan porukan pienimpiäkin, joiden omat jalat eivät vielä kantaneetkaan.

Tänä syksynä varpaat saivat hyvää lisävauhtia uusista Varhaisvuosien fyysisen aktiivisuuden suosituksista, joissa korostetaan iloa, leikkiä ja yhdessä tekemistä. Myös suositusten tieteellisissä perusteissa nostetaan esiin varhaisten liikkumisen kokemusten äärettömän suurta merkitystä, elintapojen tiedetään alkavan muotoutua jo kolmen vuoden iässä.

Vilskeen päiväkoti toteutti toisen kampanjaviikoista olympialaisten hengessä. Tärkeintä oli, että jokainen osallistuu liikkumiseen omalla tavallaan. Kun päiväkodin pienimmät ovat vasta 9,5 kuukauden ikäisiä, heille osallistuminen tarkoitti esimerkiksi Rekkarallissa istumista isompien kyydissä. Mitalin arvoinen suoritus sekin!
– Päätettiin, että täällä kasvaa uusi uljas olympiasukupolvi, jolla on itsetunto kohdillaan jo pienestä pitäen, naureskelee päiväkodinjohtaja Henna Heinonen.

Eri toimintapisteiden suunnittelu- ja järjestämisvastuut jaettiin pienryhmiin.
– Olin mahdottoman ihastunut nähdessäni kuinka hyvin vastuisiin sitouduttiin ja kuinka saumattomasti yhteistyö toimi. Kaikki tekivät ja osallistuivat! Kivaa oli nähdä myös vanhempien valtava kiinnostus. Viikon varrella liikkumisesta syntyi paljon hyvää keskustelua ja usein aamuaikaisella henkilökunnan vielä rakennellessa pihamaalle toimintapisteitä ”vapaaehtoiset” vanhempi-lapsi -testiparit tulivat kokeilemaan niiden toimivuutta.

Välitä hauska SporttiVarttivinkki vanhemmille

Varpaita vauhdittaviksi olympialajeiksi valikoituivat rekkaralli, pussihyppely, saappaanheitto, nassikkapaini, keppihevostelu ja maraton.

Vilskeen noin 100-päinen joukko kiersi päivittäin toimintapisteitä taitojen ja vähän tykkäämistenkin ohjaamina. Rekkarallissa oli pienemmille lyhyempi ja isommille pitempi rata, ja ne kaikista pienimmät olivat kyydissä. Saappaanheitossa saappaiden koot myötäilivät heittäjien kokoa. Keppihevostelu osoittautui erityisesti tyttöjen suosikkilajiksi ja nassikkapaini sai iloista palautetta lapsilta, koska he saivat haastaa painikavereikseen myös aikuisia. Kartanon ympäri juostussa maratonissa valinnanvara vain kasvoi kisan edetessä. Perusjuoksun, pitkän matkan juoksun ja varsinaisen maratonjuoksun lisäksi osa lapsista intoutui ylipitkälle matkalle, mikä oli täysin sallittua.

Viikko huipentui päätösjuhlaan, jossa jokainen sai mitalin kaulaansa fanfaarin säestämänä ja suurten hurraa-huutojen saattelemana. Itsetunto iloisesti kohdallaan mitalistit lähtivät viikonlopun viettoon.

Seuraavia vauhtiviikkoja ei Vilskeessä odotella neljää vuotta. Varpaat vauhtiin! materiaalit ovat vapaasti käytettävissä koska vaan ja materiaalista löytyy hauskoja vinkkejä vanhemmillekin: QR-koodeilla varustetut vinkkikortit kulkevat mobiilisti mukana vaikkapa syysloman tekemisen tarpeisiin!

Varpaat vauhtiin! materiaaleja:

SporttiVarttikortit, 2-puol. (QR-koodit) >

Aktivitetskort, 2-sidan (med QR-koden) >

 

Lue lisää aiheesta