Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
11.10.2016 | Olympiakomitea

Aktiivisemman arjen työpajoja ja excelöityjä pienprojekteja

Intrasta osui silmiini info Aktiivisempi arki -työpajoista. Kun työskentelen toimialalla, jolle leimallista on yletön istuminen ja olen itseni onnistunut ottamaan itseäni niskasta kiinni, halusin työpajojen avulla herätellä kollegoitakin kiinnittämään asiaan huomiota, kertoo ryhmäpäällikkö Pasi Korhonen Suomen-Fujitsulta.

Suomen-Fujitsun työntekijät edustavat tyypillistä IT-alan henkilöstöä. Reilun 2 300 työntekijän keski-ikä on 44 vuotta, viisi prosenttia on alle 29-vuotiaita ja noin neljäsosa naisia. Korhosen aloitteesta miesvaltaisessa työyhteisössä järjestettiin elo-syyskuussa kaikkiaan kolme Valon Aktiivisempi arki -työpajaa. Kaksi hänen omille tiimeilleen Turussa ja Helsingissä ja yksi esimiehille, jotka virittelevät tahoillaan uusia työpajoja.

Pasi kertoo saaneensa omista työpajoistaan positiivista palautetta, asia kyllä kolahtaa, mutta esiin on noussut myös se näkymätön kynnys, joka hyvin usein estää tuumasta toimeen tarttumisen.
– Moni totesi työpajan jälkeen, että mitenkäs tästä jatketaan… Totesin, että tässä asiassa toimenpiteet saa aloittaa ihan heti! Ryhtyminen vaatii ainoastaan oman arjen havainnointia ja pienin askelin aloitettua aktiivisuutta, kuten istumisen tauottamista, työasentojen vaihtelua, työmatkaliikunnan omaksumista jne. Toki työnantajakin voi halutessaan boostata työpajoista saatua alkuinnostusta taukoliikuntaohjeilla ja/tai -välineillä, vaikkapa jumppapalloilla ja -kepeillä, pohtii Pasi.

Puuhamiehen ja -naisten excelöidyt pienprojektit

Suomen-Fujitsussa työhyvinvointiin panostetaan; räätälöityjen työhyvinvointia tukevien ohjelmien ja työterveyspalvelujen lisäksi työntekijöille tarjotaan joustavia työaikajärjestelyjä, aktiivista virkistystoimintaa sekä harrastekerhoja ja tuettuja liikuntapalveluja.

Pasi painottaa oma-aloitteisuuden merkitystä erilaisiin tarjouksiin tarttumisessa.
– Olen itse vajaan parin vuoden aikana aktivoinut itseäni työpaikan tarjoamilla monipuolisilla ryhmäliikuntapalveluilla, kuten jooga-, kahvakuula- ja kehonhuoltotunneilla, ja lisäksi kuljen työmatkat pääsääntöisesti pyöräillen.

Edellä mainittujen lisäksi hän on mukana kukoistavassa pienprojektissa.

– Noin puolitoista vuotta sitten käynnistimme yhdessä tiimikavereideni Minnan ja Ulla-Maijan kanssa kolmen hengen leuanvetoprojektin noin nollatasolta. Kolme kuukauden kuluttua Minnan nolla oli muuttunut seitsemäksi ja viimeisin tulos on jo 13! Oma tulokseni taitaa olla 17… Saman tyyppisiä pienimuotoisia liikuntahaasteita on excelissä jo pitkä lista. Tavoitteellista, mutta leikkimielistä tekemistä kehitetään eteenpäin. Jokainen voi treenailla omatoimisesti ja noin parin kuukauden välein sovitaan yhteiset tsekkauspisteet.

Päivittäin kolmikko rappustelee vähintään kerran päivässä toimitalon kahdeksan kerrosta ylös ja alas.
– Ihan mahdottoman yksinkertainen ja tehokas jumppavinkki! Ei tarvita edes välineitä, koska portaat ovat jo olemassa. Viiden minuutin aikana syke nousee juuri sopivasti.

Muutamat muutkin ovat jo kuulemma omaksuneet saman tavan ja vielä useammat pari kertaa vuodessa järjestettävien Porraspäivät-kampanjoiden aikana. Ehkäpä Aktiivisempi arki -työpajat saavat aikaan peräti päivittäistä ruuhkaa rappusiin.

Ota käyttöön Aktiivisempi arki -työpaja

Valmis materiaali sisältää Työpajan vetäjän ohjeet, Työpajaan sisältyvän videon ja Työpohjat. Esimies voi toimia työpajan vetäjänä itse tai vetää sen yhteistyössä työpaikan sisäisen kehittäjän kanssa. Valosta voi myös tilata asiantuntijan Aktiivisempi Arki -työpajan vetäjäksi.