Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
25.10.2016 | Olympiakomitea

Urheiluvaikuttajat koolle tiivistämään kansainvälistä yhteistyötä

Liikunta- ja urheiluyhteisön kansainvälisyysverkosto kokoontui 31.10.2016 Valo-talolla, Helsingissä. Päivän pääteemana on yhteisen kansainvälisyysstrategian käsitteleminen. Osana tulevaisuuden yhteisiä valintoja pureudutaan ympäristövastuun ja eettisten kysymysten teemoihin.

Kansainvälisyysverkoston tavoitteena on tuoda yhteen liikunta-ja urheiluyhteisön kansainvälisten asioiden parissa työskentelevät toimijat, ja tuoda yhteiseen käsittelyyn kansainvälisen toiminnan eri teemoja. Valo ja Olympiakomitea ovat yhdessä sidosryhmien ja kansainvälisyysverkoston kanssa rakentaneet kansainvälisyysstrategiaa yhteistyön ja vaikuttavuuden lisäämiseksi.

Verkostotapaamisessa aamupäivän aiheet koskevat ekologisesti kestävää liikuntaa ja urheilua. On tärkeää, että urheilun oma rooli tunnistetaan kestävien toimintatapojen toteuttajana. Maarit Virtanen Lahti 2017 –organisaatiosta esittelee Lahden2017 MM-kisojen ympäristövastuullisuuden periaatteita.

– Vastuullisuustyö on tärkeä osa MM-kisajärjestelyjä. Pyrimme kehittämään pysyviä vastuullisen tapahtumajärjestämisen toimintamalleja sekä herättämään keskustelua esimerkiksi ilmastonmuutoksesta.

Ympäristövastuun teemaan pureutuvat myös Ilkka Homanen Cleantech Finlandista yhdessä Valon ja Olympiakomitean Jyrki Kemppaisen kanssa. Menestyksekkäästi toteutettu Suomi-talo -konsepti Rion Olympialaisissa rakentui puhtaan teknologian viennin ympärille.

Iltapäivän ohjelman aloittaa Tanskan olympiakomitean yhteiskuntasuhteiden johtaja Poul Broberg. Hän valottaa Tanskan valintoja kansainvälisessä vaikuttamisessa, ja heidän työtapaansa kansainvälisten luottamustehtävien saamiseksi. Tanska on saavuttanut merkittävän aseman kansainvälisesti systemaattisten toimintatapojensa ja ammattimaisen vaikuttamisensa ansiosta.

Tämän jälkeen joukko urheiluvaikuttajia keskustelee paneelissa urheilun eettisten kysymysten tilanteesta kansainvälisesti. Mukana ovat KOK:n jäsen Sari Essayah, Olympiakomitean puheenjohtaja Risto Nieminen, ENGSO:n Policy Director Heidi Pekkola, SUEK:n johtaja Harri Syväsalmi ja futsalpelaaja Panu Autio. Heidi Pekkola kommentoi aihetta:

– Uskon, että kansainvälisesti urheiluliike tulee olemaan seuraavien vuosien aikana isojen haasteiden, muutosten ja uudistumisen edessä. Tuo uudistuminen voi avata uusia mahdollisuuksia myös pienille maille, kuten Suomi, kansainväliseen vaikuttamiseen.

Päivän päätteeksi osallistujat pääsevät pureksimaan esitystä kansainvälisyysstrategiaksi, ja antamaan oman panoksen kansainvälisen yhteistyön tulevaisuuden valintoihin. Strategiassa esitetään kuutta yhteistä tavoitetta kansainvälisen yhteistyön painopisteiksi tuleville vuosille, joista erityisesti vastuullisuuden edistäminen nousee selkeimpänä esiin.