Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
02.11.2016 | Seuratoiminta | Uutinen

Laduilta koulupihoille – seurayhteistyöllä uutta twistiä tuttuihin talvilajeihin

Miten koulussa voidaan saada tuntumaa ampumahiihtoon, maastohiihtoon, mäkihyppyyn tai suksicrossiin? Ja miten opettajia perehdytetään lumirakentamisen saloihin? Uudenlaista koulu-seura -yhteistyötä kehitetään Lumilajit Liikuttavat -hankkeessa. Koordinaattori Sini Savolainen vakuuttaa, että minisuksillakin syntyy monessa lajissa maxi-iloa.

Lumilajit Liikuttavat on Suomen Hiihtoliiton ja Suomen Ampumahiihtoliiton monilajinen hanke, jossa mukana ovat ampumahiihto, maastohiihto, mäkihyppy ja uutena lajina suksicross.
– Tavoitteena on esitellä tuttujen talvilajien uudenlaisia ja yllättäviäkin mahdollisuuksia liikuttaa lapsia ja perheitä sekä kehittää seurojen ja koulujen keskinäistä yhteistyötä, kertoo Savolainen.

Hankkeen pilotointi käynnistyi vuosi sitten seitsemällä hankepaikkakunnalla, tänä talvena paikkakuntia on mukana jo 13 ja seuroja reilut 20. Lähivuosina on tarkoitus laajentaa toimintamalli koko maahan.

– Liittojen lajiosaamisen ja seurojen vahvan paikallisen asiantuntemuksen yhdistävä hanke mahdollistaa laadukkaan materiaalin tuottamisen sekä sen jalkauttamisen. Kouluyhteistyössä pyritään päättäväisesti pois latukeskeisestä ajattelusta tarjoamalla innostavaa tekemistä siellä missä muutenkin liikutaan – koulupihalla.

1) Innostetaan kokeilemaan 2) Kannustetaan jatkamaan 3) Koulutetaan opet

Lumilajit Liikuttavat -hankkeen tuotteet on kehitetty alakouluille, mutta ne ovat sovellettavissa varhaiskasvatuksesta yläkouluihin saakka. Tuotteita on kolme, katso lisätietoa linkkien takaa.

1. Lasten Lumipäivät ovat hankepaikkakunnan koulu-seura -yhteistyön avaustapahtumia. Koulupäivän aikana lumilajeihin pääsevät tutustumaan oppilaat ja opettajat ja erikseen järjestettävässä iltatapahtumassa perheet.

2. Tuiskun Lumilajikoulu on leikillisyyttä ja kokeilemista korostava neljän kerran kokonaisuus, jonka seurat voivat toteuttaa koulujen kanssa eri tavoin. Esimerkiksi koulupihassa koulupäivän jälkeen tai seuran iltatoimintana (perhehiihtokouluna).

3. Lumilajeja opettajille -koulutus on kolmen tunnin tiivis koulutus, jonka aikana opettajat pääsevät kokeilemaan lumirakentamista ja saavat lisäksi perehdytyksen verkkopohjaisten materiaalien (yli 60 suksitaituruus-videota, valmiita tuntisuunnitelmia ym.) hyödyntämiseen osana liikunnanopetusta. Tarkoitus on myös havainnollistaa, kuinka vähäisillä välineillä, oppilaita osallistamalla ja mahdollisesti muihin oppiainesisältöihin yhdistämällä talvista liikkumista saadaan lisättyä koulupäivään.

Minisuksilla maxi-iloa

Olosuhteiltaan arvaamattomat Suomen talvet syövät ymmärrettävästi perheiden intoa lasten suksihankintoihin muutamien talvitalvitapahtumien tai liikuntatuntien vuoksi. Savolainen kannustaakin ”superpaljon” niin kouluja kuin kokeilutapahtumia järjestäviä seuroja minisuksien hankintaan.
– Ensikosketus talvilajeihin pitäisi voida saada lainavälineillä. Oikein kiinnitettyinä minarit pysyvät hyvin jalassa ja ovat turvallisia. Lisäksi ne ovat todella edullisia hankkia, 20 parin pakettihinta maksaa edullisimmillaan noin 150 euroa.
– Minisuksista saadut kokemukset ovat yllättäneet opettajatkin toimivuudellaan ja viime kevään eräässä tapahtumassa kilpahiihtoa harrastavat nuoret hurahtivat niihin täysin. Tasamaaslalomia, yhdellä suksella pikkukumpareitten laskemista tai kahdella mäkihyppyä, sukkulaviestejä ja ampumahiihtoa tarkkuusheittoviesteinä – kaikki onnistuu minareilla ja ilman sauvojakin!

Lumilajit Liikuttavat talven aikana yli 20 paikkakunnalla

Tutustu kiertueaikatauluun, tulossa on:
• yli 35 tapahtumapäivää kouluille, joissa liikutetaan yli 7000 koululaista
• noin 17 iltaperhetapahtumaa, joihin odotetaan 3500 lasta
• Lapissa kiertue, jossa tarjotaan lumiliikuntaa sekä paikallisille että hiihtolomalaisille
• joulukuussa uusi LumilajitLiikuttavat.fi nettisivusto, jonka materiaalit ovat kaikkien Suomen opettajien käytössä.

Lumilajit Liikuttavat -pilottipaikkakunnat ja -seurat: Vantaa (Vantaan Hiihtoseura), Helsinki (Pakilan Veto), Pöytyä-Paimio-Loimaa (Pöytyän Urheilijat, Paimion Urheilijat, Loimaan Jankko), Hämeenlinna (Ahveniston Ampumahiihtäjät ja Hämeenlinnan Hiihtoseura), Jyväskylä (Ski Jyväskylä, Jyväskylän Hiihtoseura, Kuikan Kisailijat), Suonenjoki (Suonenjoen Vasama, Iisveden Kiri, Suonenjoen Latu), Kuopio-Siilinjärvi (Puijon Hiihtoseura, Siilinjärven Ponnistus ja Siilinjärven Hiihtoseura), Lieksa (Lieksan Hiihtoseura), Seinäjoki (Seinäjoen Hiihtoseura), Ylivieska (Ylivieskan Kuula), Oulu (Oulun Hiihtoseura), Taivalkoski (Taivalkosken Kuohu ja Metsä-Veikot 85), Kuusamo (Kuusamon Erä-Veikot).

Lumilajit liikuttavat

Lisätietoa: sini.savolainen@hiihtoliitto.fi

Lue lisää aiheesta