Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
08.11.2016 | Olympiakomitea

”Run uphill!” Lidl Suomen johto haastoi Ruotsin

Kun Suomen johtoryhmä halusi heittää videoidun liikuntakampanjahaasteen naapurimaahan, siihen tarvittiin Helsingin pisimmät portaat, 426 rappusta! Lidl Suomen työhyvinvoinnissa korostetaan johdonmukaisesti yhteisöllisyyttä, yhdessä tekemistä ja leikkimielisyyttä.

– Olemme jo useamman vuoden tuottaneet HeiaHeia hyvinvointipalvelun kautta henkilöstölle erilaisia työhyvinvointia tukevia liikkumiseen liittyviä houkutteita, kuten pienempiä viikkokisoja, aktiivisuuteen kannustavia arvontoja ja syksyisin jonkinlaisen suuremman kampanjan.

– HR-yhteistyön merkeissä esittelimme palvelun myös ruotsalaisille kollegoillemme. He kiinnostuivat siitä ja ottivat sen testikäyttöön viime keväänä, joten päätimme heittää heille pienen Suomi ̶ Ruotsi-maaotteluhaasteen HeiaHeiassa, kertoo Tiina Leskinen Lidl Suomen työhyvinvointitiimistä.

Maaottelua toteutetaan parhaillaan leikkimielisenä ”moniotteluna”. Maat saavat pisteitä osallistujien määrän ja liikunta-aktiivisuuden lisäksi muun muassa kavereiden kannustamisesta. Maajoukkueet on muodostettu useista kummankin maan eri toimipisteissä olevista joukkueista. Kuuden viikon ottelujakso on jaettu viikkohaasteisiin, jotka julkaistaan vuoroviikoin videohaasteina, joihin joukkueilla on 48 tuntia aikaa reagoida.

Suomen haasteiden tekijät valittiin eri tavoin henkilöstön keskuudesta; yhden haasteen teki liikuttajayhteisö, toisen teki erään haastejakson voittajajoukkue ja kolmannen miettimisestä kopin otti johtoryhmä.

– Todella innoissaan he siihen ryhtyivät. Aluksi ehdotin Porraspäivien teemaan yhdistyvää arkiliikuntahaastetta, koska 4. kerroksessa majaileva johtoryhmä on esimerkillinen portaiden käytössä, mutta videohaasteeseen täytyi kuulemma löytää jotain isompaa, naureskelee Leskinen.

Isommaksi kelpasivat vain Helsingin pisimmät portaat Malminkartanon jätemäen huipulle.
Katso video, joka todistaa johtoryhmän vauhdikkaan suorituksen >

Joukkueet Suomessa ja Ruotsissa saavat vastata Run uphill! haasteeseen omilla tahoillaan olosuhteisiin soveltaen joko ylämäkijuoksuna tai porraskävelynä, vastaavanlaisia mäkiä kun ei ihan joka toimipisteen lähistöltä löydy. Haastejakson tuloksia vasta odotellaan, mutta paras palkinto, yhdessä liikkumisen ilo, saadaan jo osallistumisen aikana.

Lidl-myymälöissä jo yli 120 liikuttajaa

– Korostamme henkilöstöliikunnassa johdonmukaisesti nimenomaan yhteisöllisyyttä ja yhdessä tekemistä, jota tuemme liikuttajayhteisön avulla. Tavoitteena on nimetä jokaiseen toimipisteeseen oma liikuttaja. Hän on henkilö, joka tsemppaa myymälöiden henkilökuntaa liikkumaan ja ottamaan osaa työnantajan järjestämiin tukiaktiviteetteihin, kertoo Leskinen.

Myymälöitä on tällä hetkellä reilut 150 ja liikuttajia niissä noin 120.
– Liikuttaja voi myös järjestää aktiviteetteja yhdessä naapurimyymälän kanssa. Näin tavoitetaan nekin toimipisteet, joilla liikuttajaa ei vielä ole.

Toimintamuodot vaihtelevat henkilökunnan toiveista, myymälöiden koosta ja paikkakunnan myymälöiden välillä syntyneestä yhteistyöstä riippuen.
– Muun muassa Porvoossa on järjestetty kaksi eri tavoitteilla toteutettavaa personal trainer -ryhmää, ratsastuskurssi, parkour-kurssi ja tankotanssikurssi. Joidenkin toimipisteiden tiedän varanneen läheisestä koulusta vakituisen liikuntasalivuoron ja vastaavan itse liikuntasisällöistä. Uskomme vahvasti, että yhteisöllisin keinoin tavoitetaan paremmin myös vähemmän liikkuvat.