Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
08.12.2016 | Huippu-urheilu

Opiskeluapuraha lähes sadalle huippu-urheilijalle

Urheilijoiden Ammattienedistämissäätiö (URA) jakoi tänään Haaga-Helian ammattikorkeakoulun tiloissa Pasilassa pidetyssä tilaisuudessa 97 urheilijalle opiskeluapurahan lukuvuodelle 2016-2017.

Vuonna 1972 presidentti Kekkosen toimesta perustetun säätiön tarkoituksena on edistää urheilijoiden ammatinvalinnan ja ammattiin valmistautumisen hyväksi tehtävää työtä sekä tukea aktiiviuransa lopettaneiden urheilijoiden kouluttautumista. URA-säätiö on jakanut opiskeluapurahoja yhteensä jo yli 4 miljoonan euron edestä.

Apurahan hakijoiden määrä voimakkaassa nousussa

URA-apurahaa lukuvuodelle 2016-17 haki ennätyksellisen suuri määrä urheilijoita, yhteensä 479. Kasvua edellisvuoteen oli yli 20 %. Opiskeluapurahan saajat edustavat kesä- ja talviolympialajeja, ei-olympialajeja ja vammaisurheilua – yhteensä neljääkymmentä eri lajia.

Apurahaurheilijoiden joukossa on olympia-, paralympia- ja MM-kisaedustajia, aikuisten ja nuorten arvokisamitalisteja sekä tulevaisuuden menestyjiä. 2000 euron suuruisen apurahan vastaanottivat muun muassa suomalaisen futsalin pioneeri Panu Autio, beach volley -lupaus Anniina Parkkinen ja lahjakas pikaluistelija Tuomas Rahnasto. URA-apurahan sai myös moni menestynyt, uransa jo päättänyt urheilija, kuten nelinkertainen olympiakävijä Anu Nieminen, ski crossin MM-hopeamitalisti Jouni Pellinen ja kansainvälisen tason urheilu-uransa loppumisesta juuri ilmoittanut uimari Hanna-Maria Seppälä.

URA-apurahan lukuvuodelle 2016-17 sai 54 miestä ja 43 naista. Yli 60 % apurahan saajista opiskelee yliopistossa, reilu viidennes ammattikorkeakoulussa ja 15 % ammatillisessa oppilaitoksessa. Kaksi kolmesta apurahan saajasta kuuluu urheiluakatemiaan. Neljätoista apurahaurheilijaa opiskelee ja valmentautuu ulkomailla.

Elinkeinoministeri Olli Rehn korosti urheilun yhteiskunnallista merkitystä
Apurahojen jakotilaisuudessa puhunut elinkeinoministeri Olli Rehn totesi puheenvuorossaan, että opiskelun ja huippu-urheilun yhdistäminen vaatii suunnitelmallisuutta ja tiukkaa itsekuria, mutta on vaivannäön arvoista.

– Urheilu kehittää suunnitelmallisuutta, yhteistyötaitoja ja paineensietokykyä, jotka ovat tärkeitä taitoja niin opinnoissa kuin työelämässäkin, Rehn sanoi.

Haaga-Helia ammattikorkeakoulun tervehdyksen tilaisuuden osallistujille esitti vararehtori Minna Hiillos, jonka mukaan urheilu on tärkeä osa ammattikorkeakoulun toimintaa. Haaga-Helialla on urheilijoille tarkoitettuja opintokokonaisuuksia ja yhteensä noin 200 urheilijaa opiskelijoina. Omista kokemuksistaan opiskelun ja huippu-urheilun yhdistämisestä Haaga-Heliassa kertoivat purjehtija Mikaela Wulff sekä 5-ottelija Eevi Bengs.

Puheenjohtaja Merikoski: Apurahalla on suuri merkitys urheilijoille

URA-säätiön puheenjohtaja Tuuli Merikoski kertoi tilaisuudessa, että Urheilijoiden ammattienedistämissäätiö perustettiin aikana, jolloin Suomessa ei ollut minkäänlaista opintotukijärjestelmää.

– Säätiön jakamat apurahat olivat urheilijoille erittäin tervetullut taloudellinen tuki. Tänä päivänä meillä on opintotukijärjestelmä, joka leikkauksista huolimatta on maailman ja Euroopan näkökulmasta hyvällä tasolla, mutta säätiön apurahan merkitys urheilijoiden taloudessa ei ole siltikään vähentynyt. Apurahan turvin urheilijan ei kenties tarvitse mennä urheilun ja opintojen ohella töihin tai hän voi säästää opintotukikuukausia käytettäväksi myöhemmin.

– Apuraha on myös psykologisesti tärkeä tunnustus. Toisaalta apuraha velvoittaa ja myönteisellä tavalla kannustaa opiskelemaan, sillä vastaanottaja sitoutuu tietyn opintomäärän suorittamiseen lukuvuoden aikana. URA-säätiö on mielestäni yksi suomalaisen urheiluelämän parhaista innovaatiosta, ja tässä toimintamalissa urheilija on taatusti keskiössä, Merikoski kiteytti.

Seuraava Maali ry:lle vuoden URAteko -tunnustuspalkinto

Tilaisuudessa jaettiin jo yhdeksännen kerran Vuoden URAteko -tunnustuspalkinto, joka myönnetään merkittävistä ja uutta luovista ratkaisuista urheilijoiden urasuunnittelun tukemiseksi. Tuhannen euron suuruisen palkinnon sai Seuraava Maali ry.

Seuraava Maali sai alkunsa Turussa vuonna 2015, kun kaksi entistä urheilijaa – kilpa-aerobiccaaja Mira Keränen ja lentopalloilija Sini Häkkinen – unelmoivat entisten urheilijoiden vertaistuen mahdollistamisesta. Kahden naisen tiimistä kehittyi lopulta kahdeksan hengen porukka, joka työskenteli yhdessä kohti Seuraavaa Maalia. Kova työ palkittiin syyskuun alussa satapäisen yleisön saattelemana Turun Vanhalla Raatihuoneella pidetyssä Kick off -tapahtumassa. Suurin palkinto koko tiimille oli paikalle tulleiden ihmisten saamat kokemukset ja tuntemukset.

Seuraavan Maalin tarkoituksena on mahdollistaa urheilu-uransa päättäneiden urheilijoiden ja heidän taustajoukkojensa verkostoituminen yli lajirajojen tasosta riippumatta. Se aktivoi urheilijoita jakamaan kokemuksiaan ja hyödyntämään laaja-alaisesti urheilu-uralla karttunutta osaamista. Yhdistys toimii yhteistyössä Turun seudun urheiluakatemian kanssa tuoden olemassa olevaan verkostoon entistäkin enemmän urheilijoiden omaa ääntä.

Seuraavan Maalin tavoitteena on jatkaa tapahtumasarjaa seuraavaksi Helsingissä ja Tampereella. Seuraava Maali haluaa olla jokaisen urheilu-uransa päättävän urheilijan osoite uran jälkeen.

URA-APURAHAN SAAJAT 2016-2017

Lue lisää aiheesta