Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
10.01.2017 | Olympiakomitea

Suomen itsenäisyyden juhlavuosi on myös urheilun ja liikunnan juhlaa

Itsenäisyyden satavuotisjuhlavuosi on myös urheilun ja liikkumisen ilotulitusta ja sitä juhlitaan sadoin eri tavoin. Vuosi täyttyy urheilutapahtumista, liikkumisen ilosta sekä lukuisista Suomi 100 -vuoden tuotannoista, joissa korostuu yhdessä tekeminen, osallisuus ja yhteisöllisyys.

Suomen itsenäisyyden juhlavuosi ja sen teema ”yhdessä” tulevat esille niin urheilu- ja liikuntatapahtumien sisällöissä kuin erillisissä juhlavuoden ohjelmatoteutuksissa. Näistä rakentuu koskettava ja Suomen itsenäistä aikakautta kunnioittava ohjelmakokonaisuus, jossa eri tavoin muistellaan Suomen urheiluhistoriaa, juhlitaan 100-vuotiasta Suomea ja rakennetaan myös yhteistä Suomen tulevaisuutta urheilun ja liikunnan kautta.

Urheilun supervuosi rakentuu arvokisoista ja yhteisestä juhlinnasta

Urheiluväelle vuosi 2017 on unelmavuosi, sillä Suomi täyttyy ennätyksellisestä määrästä urheilukisoja ja -tapahtumia, joissa urheilukansa pääsee nauttimaan kisatunnelmista ja samalla juhlimaan yhdessä 100-vuotiasta itsenäistä Suomea. Urheilun supervuosi tarjoaa huikeita elämyksiä ja luvassa on ainutlaatuinen kattaus kansainvälisiä arvokisoja ja erilaisia urheilutapahtumia.

Valtakunnallinen urheilugaala ja paikalliset urheilugaalat aloittavat koko vuoden kestävän satojen urheilutapahtumien vyöryn pienistä paikallistapahtumista suuriin arvokisoihin. Suomi isännöi vuoden aikana muun muassa pohjoismaisten hiihtolajien, taitoluistelun, joukkuevoimistelun sekä nuorten suunnistuksen ja -pikaluistelun MM-kilpailuja sekä EM-tason kisoja. Näiden lisäksi luvassa on vuosittaiset urheiluväkeä vetävät kisat, isoja muita tapahtumia kuten urheilun SM-viikot ja Tall Ships Race sekä aivan erityisiä 100-teeman tempauksia kuten Finlandia-hiihdon 100 kilometrin taival ja Suomi 100 juoksu Nuorgamista Helsinkiin.

– Hiihto ja mäkihyppy sekä Lahti2017 yhdistyvät merkittävällä tavalla Suomen itsenäisyyden juhlavuoteen. Olemme ylpeitä saadessamme juhlia yhdessä ja isosti näiden suomalaisille tärkeiden lajien myötä satavuotista Suomen itsenäisyyttä, hehkuttaa Lahden 2017 -juhlakisojen pääsihteeri Janne Leskinen.

– Kansainvälisenä suurtapahtumana taitoluistelun MM-kisat kääntää maalis-huhtikuun vaihteessa maailman katseet tänne Suomeen ja jatkaa hienojen arvokisojen sarjaa osana satavuotisjuhlia”, iloitsee Taitoluisteluliiton puheenjohtaja ja MM-kisojen järjestelytoimikunnan varapuheenjohtaja Laura Raitio.

Liikkumisen unelmavuosi innostaa suomalaiset liikkumaan

Vuosi 2017 on valtakunnallinen Liikkumisen unelmavuosi, jonka tavoitteena on saada koko Suomi liikkeelle. Liikkumisen unelmavuotta rakennetaan kovalla vauhdilla useiden satojen toimijaryhmien voimin ympäri Suomea nyt jo noin 150 paikkakunnalla ja toiminta kasvaa edelleen. Jo nyt paikallisessa tekemisessä on mukana lähes 10 000 ihmistä. Luvassa on loistavia kokeiluja ja yhdessä ideoituja toteutustapoja: yhteisiä lajikokeiluja, kampanjoita, yhteistyössä järjestettyjä paikallisia liikuntatapahtumia ja yksittäisten ihmisten toteuttamia liikuntahetkiä. Kevät huipentuu 10.5.2017 Unelmien liikuntapäivään, joka on kaikenlaisen liikkumisen popup-päivä ja Suomen suurin liikuntatapahtuma, johon kuka tahansa voi osallistua.

Taustalla on Olympiakomitean koordinoima Unelmat liikkeelle -toimintatapa, jossa paikalliset toimijat juhlavuoden teeman mukaisesti yhdessä innostavat ja osallistavat ihmisiä mukaan ideoimaan ja kokeilemaan rohkeasti eri keinoja liikkumisen lisäämiseksi. Toiminta on synnyttänyt aivan uudenlaista yhteistyötä.

– Jo viime vuonna kokeilimme etukäteen Kalajoen Junkkareitten kanssa yhteistä juoksukoulua, ja tänä vuonna olemme mukana toteuttamassa eri seurojen ja yhdistysten kanssa yhteistyössä 52 liikkumisen teemaviikkoa, ja meidän oma vastuuviikko on syyskuussa. On ollut aivan upeaa tehdä uudella tavalla tällaista yhteistyötä laji- ja seuratasolla. Nyt kokoamme kaikki voimat yhteen ja samalla opimme toisiltamme!”, riemuitsee Kalajoen Naisvoimistelijoiden puheenjohtaja Mirva Mäkelä.

Liikkumisen unelmavuoden lisäksi luvassa on lukuisia muita hienoja liikunnan edistämisen toteutuksia, kuten 100 pyöräilytekoa ja Koko Suomi tanssii.

– On hienoa nähdä, että tästä kaikesta syntyy kokonaisuus, joka koskettaa varmasti kaikkia liikunnan ja urheilun tekijöitä ja seuraajia. Liikunnalla ja urheilulla on ollut iso merkitys itsenäisyyden 100-vuotisen historian aikana monella tavalla. Olen varma, että liikunta ja urheilu pystyvät luomaan suomalaisille merkityksellisiä sisältöjä, rakentamaan pohjaa hyvälle elämälle ja tarjoamaan yhteisöllisyyttä jatkossakin, toteaa Suomen Olympiakomitean pääsihteeri Teemu Japisson.

 

Lisätiedot:
Liikkumisen unelmavuosi 2017: www.unelmatliikkeelle.fi #unelmatliikkeelle

Lisätietoja Suomi 100 –ohjelman liikunnan ja urheilun hankkeista
(www.suomifinland100.fi)

Valokuva: Tero Sivula / Lehtikuva

Lue lisää aiheesta