Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
19.01.2017 | Olympiakomitea

Vuoden 2016 parhaat palkittiin Urheilugaalassa

Suomen Urheilugaala palkitsi vuoden 2016 liikunnan ja urheilun menestyjiä jakamalla Uuno-pokaaleja 17 palkintoluokassa. Urheilutoimittajien äänestyksessä Vuoden urheilijaksi valittiin Leo-Pekka Tähti.

– Arvostan tämän palkinnon todella korkealle. Tämä on voitto koko vammaisurheilulle ja myös pienille lajeille ylipäätään. Vuosi 2016 meni osaltani niin hyvin kuin se vain saattoi mennä, tyytyväinen Vuoden urheilija sanoi.

Vuoden valmentajan palkinnon pokkasi Jukka Jalonen.

– Valmentaminen on tiimityötä ja kyse on myös siitä, että hyvät urheilijat tekevät hyvän valmentajan. Suomalaisen valmennusosaamisen ytimessä on tunnollisuus ja korkea ammattitaito, ja tämä valinta olkoon kunnianosoitus sille, Jalonen sanoi.

Vuoden joukkueeksi ylsi Jalosen valmentama 20-vuotiaiden jääkiekon MM-kultaa voittanut joukkue, jonka finaalivoitto valittiin myös vuoden sykähdyttävimmäksi hetkeksi yleisöäänestyksessä.

Vuoden nuoreksi urheilijaksi valittiin jääkiekkoilija Patrik Laine, joka palkittiin myös läpimurto-Uunolla.

Enni Rukajärvi on esikuva, Kimi Räikkönen urheilun lähettiläs

Lumilautailija, olympiamitalisti Enni Rukajärvi palkittiin vuoden esikuvana. Rukajärvi sanoi pitävänsä esikuvana olemista tärkeänä osana urheilijan uraa:

– Kyllä minun mielestäni on tosi tärkeää olla esikuvana nuorille kaikilla tavoin, koska elämässä on niin paljon muutakin kuin urheilua. Tottakai itselle tärkeitä asioita haluaa tuoda muille esille ja tavoittaa mahdollisimman paljon eri ihmisiä ja antaa heille jotakin muutakin kuin vain mitalit ja voitot.

Formula 1:n maailmanmestari Kimi Räikkönen palkittiin Suomen Urheilun lähettiläs –palkinnolla.

– Olen pyrkinyt tekemään asioita omalla tavallani, ja kaikkien hyvien ja huonojenkin hetkien jälkeen tuntuu hienolta ottaa vastaan tällainen palkinto, Räikkönen sanoi kiitospuheessaan.

Muissa palkintoluokissa Maaselän Latu palkittiin vuoden urheiluseurana ja Aamulehden Elina Paasonen vuoden urheilujournalistina. Urheilumarkkinointiteko oli 22 lajin yhteisvoimin toteutettu SM-viikko ja urheilukulttuuritekona palkittiin nyrkkeilijä Olli Mäen elämästä kertova elokuva Hymyilevä mies.

Viisi uutta nimeä kunniagalleriaan

Urheilu-urasta palkittiin vammaisurheilijat Jani Kallunki ja Maija Järvelä. Urheilun hyväntekijä –Uunon sai pakolaisolympiajoukkueen Yiech Pur Biel ja Urheilun taustavoimana palkittiin äskettäin edesmennyt urheilulääkäri Aki Hintsa.

Elämänura –erikoispalkinnon saivat maastohiihdon olympiavoittajat Siiri ”Äitee” Rantanen ja Lydia Wideman. Suksihuoltajat palkittiin ammattiurastaan menestyksen taustavoimana.

Suomen Urheilumuseosäätiön Hall of Fame –toimikunta nimesi Kaarina Karin, Pekka Tiilikaisen, Tomi Poikolaisen, Tanja Poutiainen-Rinteen ja Veikko Kankkosen Suomen urheilun kunniagalleriaan. Vuoden 1964 Olympiakisojen mäkihypyssä kultaa ja hopeaa saavuttanut Kankkonen kiteytti urheilun merkityksen seuraavasti:

– Eiköhän se merkitse ihan kaikkea. Kun heittäytyy liikunnan ja urheilun maailmaan, antaa se tuntemuksia jotka ovat ihmiselle ainutlaatuisia. Minä olen kiinnostunut kaikesta urheilusta. Ja täytyy olla ylpeä, että sitä kautta olen päässyt tällaiseen yhteisön jäseneksi.

Katso kaikki palkitut ja tunnelmat Urheilugaalan sivuilta