Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
13.02.2017 | Olympiakomitea

Henkilöstöliikuntaan jämäkkyyttä apteekkitermein

– On ollut ilo nähdä, kuinka suunnitelmallisuuden ja dokumentoinnin rinnalla myös kiinnostus ja teot terveydestä huolehtimiseen ovat lisääntyneet, toteaa apteekkari Petra Vidgren Niiralan Apteekista.

Apteekkialalla on kuulemma tapana sanoa, että mitä ei ole kirjattu, sitä ei ole tehty. Vidgren tunnustaa sanonnan kuvanneen Niiralan Apteekin tilannetta vielä kaksi vuotta sitten. Henkilöstön terveysliikuntaan kyllä satsattiin mutta suunnitelmallisuus ontui.

– Nyt tuntuu, että keskustelu on pinnalla koko ajan. Ihmiset tukevat toisiaan, kehuvat ja huomaavat pienetkin saavutukset. Kun joku vaikkapa kertoo tulleensa pyörällä töihin, muut ihastelevat, ja ilmapiiri on todella kannustava.

Muutos on seurausta tammikuun lopussa päättyneestä Itä-Suomen yliopiston hallinnoimasta Elinvoimaa organisaatioon (ELVO) -työhyvinvointihankkeesta, jonka laaja tavoite oli tutkia ja kehittää työhyvinvointia ja sen johtamista tuottavuuden näkökulmasta. Hankkeen osatoteuttajina toimivat Työterveyslaitos ja Pohjois-Savon Liikunta ry, jonka vastuulla oli kohdeorganisaatioiden henkilöstöliikunnan kehittäminen ja henkilökohtaisten kuntokartoitusten kautta henkilöstön työhyvinvoinnin edistäminen.

– Mahdollisuus osallistua hankkeeseen tuli meille todella hyvään kohtaan. Olimme juuri aloittaneet uusissa toimitiloissa, henkilöstömäärä oli kasvanut reiluun 20:een ja toimintatavoissa oli monia muutoksia, toteaa Vidgren.

– Johtamisen ja työhyvinvoinnin osuudet täydensivät toisiaan onnistuneesti ja yhteistyö Pohjois-Savon Liikunnan asiantuntijoiden kanssa toi henkilöstöliikunnan kehittämiseen aivan uutta näkemystä, vaikka meillä perusosaamista terveydenhuollon toimijoina onkin.

Hankkeen alussa Pohjois-Savon Liikunta kartoitti Niiralan Apteekin henkilöstöliikunnan nykytilan Työpaikan liikuntaohjelman kartoitus -työkalulla. Sen rinnalle tehtiin henkilökohtaiset kunto- ja hyvinvointikartoitukset, jotka sisälsivät hyvinvointianalyysin, kehonkuntoindeksit sekä liikunta- ja elämäntapaneuvontaa.

– Ihan kauhistus oli nähdä omat ensimmäisen kuntotestauksen tulokset, naureskelee Vidgren.

Vakaa päätös oli tehdä välitön muutos, kunnes huomasin, että ei se ihan niin helposti tapahdukaan, mutta en ole antanut periksi! Onneksi meillä on muitakin tämmöisiä myöhäisheränneitä. Tuntuu, että asian jatkuva esillä oleminen on muokannut asenteita vähitellen.

Jatkuvuutta ennen kaikkea

Pysyvyyteen haluttiin kiinnittää huomiota hankkeen alusta alkaen. ”Jotta projekti ei jäisi vain projektiksi” perustettiin oma henkilöstöliikunnan työryhmä, johon Vidgrenin lisäksi kuuluu kaksi proviisoria, yksi farmaseutti ja yksi lääketyöntekijä. Tammikuun lopussa päättyneen hankejakson jälkeiset suunnitelmat ovat ryhmällä juuri työn alla.

Eräänä projektin helmenä peräti kahdeksan työntekijää harjoittelee parhaillaan juoksukoulussa syyskuun puolimaratonille, mutta erityisen ilahtunut Vidgren on siitä, kuinka liikuntaan ja terveyteen liittyvät asiat ovat aktivoituneet arjessa.

– Asiat tiedostetaan eri tavalla, työasentoihin kiinnitetään huomiota, ravitsemus kiinnostaa ja liikkumiskokemuksia jaetaan ja niihin kannustetaan ja innostetaan, summaa Vidren.

Työaikaista liikuskelua tukee hyvä työergonomia. Kuudesta asiakaspisteestä puolet on rakennettu vasen kylki edellä ja puolet oikea kylki edellä toimiviksi. Pisteillä voi joko seisoa tai istua satulatuolilla tai tavallisella toimistotuolilla. Työpisteitä vaihdetaan työpäivän aikana, jolloin työasentoihin tulee enemmän vaihtelua. Myös lääkkeet noudetaan itse robottien sijaan.

– Kurkotellaan, venytellään ja kyykistellään sen mukaan, mistä laatikosta lääkkeet löytyvät. Lääkkeet on sijoiteltu laatikostoon ”nerokkaasti” siten, että päivän mittaan tulee myös tarpeellisia ääriliikkeitä. Innokkaille löytyy lisäksi taukotilasta taukoliikuntavälineitä.

Myös ravitsemuksesta puhutaan Vidgrenin mukaan paljon aiempaa enemmän.

– Moni on innostunut ruuanlaitosta, ja uutena kulmauksena vaihdellaan nykyään kevennettyjä reseptejä.

Muutoksia on otettu vastaan ja asiat tuntuvat tulleen jäädäkseen.

– Nyt kun meiltä löytyy kirjattu henkilöstöliikuntaohjelma ja henkilöstöliikunnan vuosikello on kaikkien nähtävissä, kaikki tietävät mitä on tulossa. Muun muassa Pohjois-Savon Liikunnan kanssa on jo sovittu yhteistyön jatkumisesta ainakin kuntotestausten osalta.

Se mikä on kirjattu, on jo melkein tehty.

Kuvassa Niiralan Apteekin henkilökuntaa PullukkaRunin tunnelmissa

Lisätietoja ELVO-hankkeen henkilöstöliikunnan osiosta:
Pohjois-Savon Liikunta, Tanja Tukiainen, terveysliikunnan kehittäjä, tanja.tukiainen(@)pohjois-savonliikunta.fi, p. 050 571 8400