Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
20.02.2017 | Olympiakomitea

Timo Ritakallio: Suomalainen liikuntakulttuuri vahvistuu yhdessä

Kiitän opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasosta viestikapulan ojentamisesta minulle liittyen SUEKin Viestikapula-blogisarjaan. Ministerin tekstistä esille nousee itsenäisyyden juhlavuoden teema – Yhdessä. Tästä suomalaisessa liikuntakulttuurissa on myös hyvin pitkälti kysymys.

Juhlimme yhdessä satavuotiasta Suomea. Tähän tarinaan liittyy olennaisesti suomalaisen liikunnan ja urheilun tarina, jota eri toimijat ovat yhdessä tehneet vuosikymmenten ajan. Yksittäisten urheilijoiden huikeat suoritukset, jotka ovat jääneet meidän kaikkien mieliin. Suurtapahtumien luoma yhteisöllisyys. Edelleen me koemme ja seuraamme suurtapahtumia yhdessä ja niillä on parhaimmillaan merkitystä jopa koko kansakunnan itsetunnolle. Jääkiekon nuorten maailmanmestaruus kotikisoissa tästä on jäänyt minulle viimeisimpänä mieleen.

Seuratoiminnan tuomaa yhteisöllisyyttä ei voi eikä saa unohtaa. Seurat ovat edelleen koko suomalaisen urheilun sykkivä sydän. Me kaikki hyvin tiedämme, ettei liikunnasta syntyvää hyvää oloa voita mikään. Yhtenä esimerkkinä yhdessä tekemisestä ja yhteisöllisyyden kokemisesta oli viime toukokuussa järjestetty Unelmien liikuntapäivä. Eri puolilla Suomea yli 200 000 ihmistä yli 2000 tapahtumassa halusi saman päivän aikana saada aikaan yhteisiä kokemuksia liikunnan kautta.

Uudella Olympiakomitealla on kaksi tehtävää: saada suomalaiset liikkumaan enemmän ja pitää huoli siitä, että huippu-urheilijamme menestyvät. Tämä tarkoittaa mielestäni sitä, että liikuntakulttuuri vahvistuu kokonaisuudessaan silloin, kun molemmat osa-alueet voivat hyvin. Nämä ovat toisiaan tukevia ja vahvistavia tavoitteita.

Urheilun eettiset kysymykset ovat myös yhteisiä

SUEK on Olympiakomitean ja koko suomalaisen urheilun tärkeä kumppani. Eettiset kysymykset ovat äärimmäisen tärkeitä, ja niissäkin me haluamme olla maailman parhaita. Toimintamme pitää pohjautua ainoastaan kestäviin arvoihin sekä eettisesti hyväksyttyihin toimintatapoihin. Olemme Olympiakomiteassa valmistelleet vastuullisuuskompassia, joka on meille ohjeisto toimia vastuullisesti kaikessa tekemisessä. Tämä on minulle aivan keskeinen asia omassa johtamisessani.

Kansainvälisen Olympiakomitean puheenjohtaja Thomas Bach on vieraanamme Lahden MM-kisoissa kahden päivän ajan. Esittelen luonnollisesti uuden Olympiakomitean toimintaa ja tähän liittyvää vastuullisuuskokonaisuutta. Käsittelemme myös globaalin urheilun tilannetta ja viime aikoina esille nousseita dopingtapauksia, jotka syövät urheilun uskottavuutta ympäri maailmaa. Viestini on selvä. Suomi haluaa olla mukana ja tarjota kaiken sen avun ja osaamisen mitä meillä kansainvälisille toimijoille on annettavana.

Nautitaan yhdessä juhlavuoden tapahtumista – onpa kyse suurkisoista tai vaikkapa tulevasta Unelmien liikuntapäivästä 10.5. Ympäri Suomea joka päivä järjestettävistä harjoituksista eri seuroissa on meidän syytä olla ylpeitä ja kiitollisia. Yhdessä teemme vuodesta 2017 liikunnan ja urheilun juhlavuoden, joka näkyy ja kuuluu kaikkialla!

Viestikapulan siirrän Taitoluisteluliiton puheenjohtaja Laura Raitiolle. Samalla toivotan Lahden MM-hiihtojen ja taitoluistelun MM-kisojen tiimeille menestystä seuraavien päivien ja viikkojen aikana!

Timo Ritakallio
Olympiakomitean puheenjohtaja

SUEK:in Viestikapula -blogissa käydään keskustelua puhtaasta urheilusta ja reilusta pelistä. Blogissa julkaistaan joka kuukausi yhden urheilijan tai urheilusta kiinnostuneen kirjoitus. Viestikapula kulkee eteenpäin, kun kirjoittaja haastaa seuraavan viestinviejän mukaan blogiin. Viestin ensimmäisestä osuudesta vastasi Tapio Korjus, joka laittoi viestikapulan liikkeelle toukokuussa 2008.

http://www.suek.fi/viestikapula-blogi

Lue lisää aiheesta