Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
21.02.2017 | Olympiakomitea

Antti Ruuskaselle järjestetään mitaliseremonia Lahden MM-hiihtojen yhteydessä – Lontoon olympialaisten pronssi kirkastuu hopeaksi

Kansainvälisen Olympiakomitean puheenjohtaja Thomas Bach ojentaa keihäänheittäjä Antti Ruuskaselle hopeamitalin torstaina 23.02.2017. Seremonia järjestetään sprinttifinaalien kukitusten jälkeen n. kello 19.40. YLE TV2 näyttää juhlallisen seremonian suorana lähetyksenä.

Ruuskasen olympiapronssi Lontoon vuoden 2012 kisoista kirkastui hopeaksi, kun Ukrainan Oleksandr Pjatnitsjan jäi kiinni dopingista. Pjatnitsjan kärähti anabolisen steroidin turinabolin käytöstä Lontoon kisojen dopingnäytteiden uusintatutkinnassa. Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF on mitätöinyt ukrainalaisen tuloksen Lontoon olympialaisista.
Tapaus on historiallinen suomalaisessa urheilussa. Ruuskanen on ensimmäinen suomalainen, jonka olympiamitalin väri kirkastuu ulkomaisen urheilijan dopingkäryn seurauksena takautuvasti.

Olympiakisoissa Lontoossa 2012 keihäänheiton voitti Trinidadin Keshorn Walcott tuloksella 84,58. Pjatnitsjan heitti 84,51 ja alun perin kolmanneksi sijoittuneen Ruuskasen tulos oli 84,12. Nyt pronssimitalin saa Tshekin Vitezslav Vesely tuloksella 83,34. Tero Pitkämäki nousee tuloslistalla neljänneksi.

-Upeaa, että puhdas urheilu voittaa. Tämä on siitä paras osoitus. Hetkestä tulee minulle erittäin juhlava. On hienoa vastaanottaa hopeamitali suomalaisen urheilukansan edessä Lahden MM-kisoissa, iloitsee Antti Ruuskanen.

Suomella roolia uuden toimintatavan käyttöönotossa

Mitalijuhlallisuudet ovat osaltaan Olympiakomitean entisen puheenjohtajan Risto Niemisen ansiota, sillä hän sai kirjattua KOK:n olympic agenda 2020 artiklan, jossa vaaditaan puhtaiden urheilijoiden suojelua. Siihen on kirjattu, että kärynneiden urheilijoiden mitalit on luovutettava saajilleen juhlallisissa puitteissa. Nieminen oli jäsenenä KOK:n työryhmässä, joka laati agenda 2020:nen.

– Tämä on loistava paikka jakaa mitali, koska nyt Antti saa ainakin osittain sen huomion, jonka hän olisi saanut Lontoossa, muistuttaa Risto Nieminen.

– Kirjausta tehtäessä minulla oli mielessä Olli-Pekka Karjalaisen kohtalo, Nieminen paljastaa.

Urheilupiireissä KOK:n agendassa olevaa kirjausta onkin kutsuttu lex-karjalaiseksi.

– Onhan se nyt aivan eri asia saada mitali Salpausselän MM-kisoissa KOK:n puheenjohtajalta, kuin hakea se Pielaveden postista, Nieminen muistuttaa.

– Urheilijalla on olympialaisissa kaksi tähtihetkeä, itse kilpailusuoritus ja sen jälkeinen palkintojenjakotilaisuus. Jos menettää sen hetken palkintopallilla jonkun toisen doping-rikkeen vuoksi, niin tämä on vähintä, mitä urheiluliike voi urheilijan hyväksi tehdä.

Erityisen juhlallisen tilanteesta tekee se, että mitalin luovuttaa Kansainvälisen Olympiakomitean puheenjohtaja Thomas Bach.

Lahden MM-kisat hieno näyttämö juhlalliselle hetkelle

Lahden MM-kisojen pääsihteeri Janne Leskinen on myös tyytyväinen siihen, että hiihtotapahtumassa kunnioitetaan toisen suomalaisten perinnelajin mestaria.

– Kun tällaista mahdollisuutta ehdotettiin, niin olimme heti valmiita. On suuri kunnia, että Ruuskanen saa mitalinsa MM-hiihtojen yhteydessä. Se korostaa myös sitä yhteistyön henkeä, jota olemme kisojen ympärille rakentaneet eri kesä- ja talvilajien kanssa, Janne Leskinen muistuttaa.

– Tilaisuus sopii myös hyvin kisojen Suomi 100-vuotta teemaan. Onhan keihäänheitolla valtavat perinteet suomalaisessa urheilussa.