Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
27.02.2017 | Olympiakomitea

Lahti2017 MM-kilpailuissa toteutetaan laaja vaikuttavuustutkimus

Näkyvin osa kansainvälistä huippu-urheilua ovat eri lajien arvokisat sekä suurtapahtumat. Parhaimmillaan tapahtumat auttavat isäntäkaupunkia, Suomea ja suomalaisia tulemaan tunnetummaksi kansainvälisellä kentällä. Kattavat tutkimukset auttavat eri tahoja ymmärtämään jo hakuvaiheesta lähtien tapahtumien merkityksen paikallisesti, valtakunnallisesti kuin kansainvälisestikin.

Edelliset Suomessa tehdyt tutkimukset osoittavat, että suurtapahtumat tuovat sijaintipaikkakunnilleen näkyvyyttä, vetovoimaa ja matkailutuloja sekä vilkastuttavat elinkeinoelämää. Tapahtumien vaikuttavuustutkimukset, joiden tavoitteena on saada kerättyä tietoa ja dataa tutkittavaksi, analysoitavaksi ja raportoitavaksi, tuovat tapahtumien vaikuttavuutta ja merkitystä esille.

 Tutkimuksen tulokset hyödynnettävissä tulevissa suurtapahtumissa

Lahti2017 pohjoismaisten hiihtolajien MM-kilpailujen vaikuttavuustutkimus toteutetaan yhteistyössä Lahden kaupungin, Lahti Regionin, Suomen Olympiakomitean sekä opetus-ja kulttuuriministeriön kanssa.

-Lahdelle ja kaupungin lähialueille MM-kisoilla on iso vaikutus. Vaikuttavuustutkimuksen kautta pyrimme erityisesti selvittämään taloudellisen sekä matkailullisen kokonaisvaikutuksen. Tämän lisäksi meitä kiinnostavat median kokonaisnäkyvyys, sosiaaliset vaikutukset sekä luonnollisesti ympäristövaikutukset. Kyseinen tutkimus on erittäin laaja ja olemme tyytyväisiä, että sitä on kanssamme toteuttamassa muitakin toimijoita. Tavoitteena on luoda Suomeen tutkimusjärjestelmä, jossa eri kansainvälisistä suurtapahtumista saataisiin verrannolliset yhteismittarit, toteaa Lahti Region Oy:n toimitusjohtaja Raija Forsman.

 Vaikuttavuustutkimus osa kansainvälistä projektia

Vaikuttavuustutkimus toteutetaan Sportcalin toimesta, joka on globaalisti johtava urheilumarkkinoiden tiedon välittäjä. Tehtävä työ on osa Sportcalin Global Sports Impact (GSI)-projektia.

-Urheilutapahtumien vaikutusten mittaaminen on erittäin merkityksellistä. Nyt tehtävän tutkimuksen avulla pystymme osoittamaan tapahtuman kokonaisvaltaista merkitystä, jolla tulee olemaan vahvasti myönteisiä vaikutuksia Lahdessa nyt ja tulevinakin vuosina, kertoo Sportcalin toimitusjohtaja Mike Laflin.

Suomeen soveltuvaa tutkimuskonseptia tullaan kehittämään jatkossakin eri tapahtumissa.

– Tiedolla johtaminen tapahtumia haettaessa ja tiedon merkitys päätöksenteossa on oleellista. Sportcalin tuoma näkökulma ja kokemus kansainvälisessä urheilumaailmassa luo erinomaiset mahdollisuudet kehittää suomalaisia urheilutapahtumia ja vahvistaa jo olemassa olevaa erinomaista osaamista, kuvaa Olympiakomitean asiantuntija Kati Mälkki.

Suomen tapahtumaosaaminen ja Lahti2017 – tapahtuma saa kansainvälistä huomiota mm. tämän kevään SportAccord Conventionissa, jossa Sportcal esittelee tutkimuksen tuloksia kansainväliselle urheiluyhteisölle.

 Lahden MM-hiihdot kiinnostuksen kohteena

Lahden MM-hiihdoissa on vierailulla useita kansainvälisiä toimijoita tulevien suurtapahtumien järjestäjistä kansainvälisiin lajiliittoihin sekä tapahtumahakuja järjestäviin tahoihin. Pekingin 2022 Olympialaisten tulevat kisajärjestäjät ovat erittäin kiinnostuneita M-kisojen toteutuksesta sekä palvelukokonaisuuden rakentamisesta kisavieraille.

-On hieno huomata, että meidän tekeminen on ison kiinnostuksen kohteena. Suurtapahtumia on seuraavien vuosien aikana useita ja tulevat kisajärjestäjät luonnollisesti haluavat ottaa käyttöönsä toimivimmat konseptit. Lahti2017 osalta kiinnostusta on herättänyt käyttöönotettu palvelukonsepti, jonka kautta kisavieraille halutaan tarjota kokonaisvaltainen elämys alkaen matkustamisesta Lahteen ja päättyen siihen, kun he ovat palaneet takaisin kotiinsa, iloitsee MM-hiihtojen pääsihteeri Janne Leskinen.

 
Lisätietoja:
Lahti Region toimitusjohtaja Raija Forsman 040- 516 2803
Lahti2107 pääsihteeri Janne Leskinen 0400 – 300 930
Olympiakomitean asiantuntija Kati Mälkki 0400- 334 452