Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
05.03.2017 | Huippu-urheilu

Mika Kojonkoski: MM-hiihtojen lopputulos erittäin positiivinen

Tänään Lahdessa päättyneillä pohjoismaisten hiihtolajien MM-kilpailuilla oli suuri merkitys suomalaiselle huippu-urheilulle. Urheilijoiden, valmentajien, joukkueen, asiantuntijoiden, henkilökohtaisten taustajoukkojen, Hiihtoliiton sekä kisajärjestäjien vuosien urakka päättyi. Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön johtajan Mika Kojonkosken mukaan MM-hiihtojen lopputulos oli erittäin positiivinen monella eri osa-alueella.

– Erityisesti hiihtäjiemme suoritukset Lahdessa olivat erinomaisia. Maastohiihto on malliesimerkki uudesta toimintatavasta, jossa eri tahojen vahva yhteistyö huokuu urheilijoiden hyväksi. Systemaattinen yhteinen valmistautuminen valmennuksen ja eri osa-alueiden asiantuntijoiden kanssa onnistui upeasti. Viisi mitalia kotikisoista on erinomainen tulos. Iivo Niskasen kultamitali on oma lukunsa suomalaisessa huippu-urheilussa, summaa Kojonkoski.

– Tärkeää on myös se, että huippu-urheiluverkoston yhteinen työ ja selkeät painotukset alkavat tuoda tulosta. Tästä on hyvä jatkaa kohti 2018 PyeongChangin Olympialaisia, Kojonkoski jatkaa.

Yhdistetyssä ja mäkihypyssä oikea suunta

Lahden MM-kisojen mitalimenestys tuli maastohiihdosta. Yhdistetyssä Suomi oli parisprintissä seitsemäs ja joukkuekilpailussa viides. Parhaasta henkilökohtaisesta tuloksesta vastasi Eero Hirvonen, joka oli normaalimäen kilpailussa yhdeksäs.

– Yhdistetyssä meillä on nuori joukkue ja kausi kokonaisuudessaan on ollut hyvä. On tullut nuorten maailmanmestaruus, maailmancupissa sijoituksia 3 parhaan joukkoon ja Lahdesta tarvittavaa kokemusta kivenkovasta kansainvälisestä kilpailusta. Joukkueen ja yksittäisten urheilijoiden menestyksen rakentuminen on vielä kesken, mutta olemme täysin oikealla tiellä vuosi ennen Olympialaisia, sanoo Kojonkoski.

– Myös mäkihypyssä MM-kisoista saatiin positiivisia signaaleja. Joukkuemäen kuudes sija on jatkuvasti kiristyvässä kilpailussa iso askel eteenpäin ja se myös kertoo, että joukkueessa tehdään hyvää työtä. Antti Aallon karsinnan voitto suuressa mäessä ja Ahosen ja Larinnon vahva panos pienen mäen karsinnassa kuvaavat vahvaa potentiaalia, jota ihan vielä ei saatu kisasuorituksissa ulos, jatkaa Kojonkoski.

Timo Ritakallio: Lahden kisajärjestelyt huippuluokkaa

Olympiakomitean puheenjohtaja Timo Ritakallion mukaan hiihdon MM-kilpailut osoittivat jälleen sen, että suurtapahtumilla on iso merkitys suomalaisille. Lahdessa oli erinomainen tunnelma ja järjestelyt sujuivat hyvin. Televisiolähetykset keräsivät miljoonayleisöjä ja palaute joukkueilta ja kansainvälisiltä toimijoilta oli positiivista.

– Onnittelen kisajärjestäjiä vuosien urakasta. Urheilutapahtuman juoksuttaminen sujui ensiluokkaisesti. Uutena asiana haluaisin nostaa esille hienon ja positiivisen katsojakokemuksen. Kisavieraille tarjottu mobiiliapplikaatio, erilaiset kisakatsomot sekä uudenlaiset konseptit tunnelman luomisessa onnistuivat. Keskustelut kansainvälisen Olympiakomitean ja kansainvälisen Hiihtoliiton johdon kanssa vakuuttivat minut siitä, että Suomi koetaan luotettavana ja innovatiivisena tapahtumien järjestäjämaana, Ritakallio toteaa.

Urheilumaailman katseet suuntautuvat seuraavaksi Helsinkiin, jossa järjestetään taitoluistelun MM-kilpailut maaliskuun lopussa.

– Haluan toivottaa myös MM-Helsingin kisajärjestäjille mitä parhainta menestystä, jatkaa Ritakallio.

Katseet kohti 2018 talviolympialaisia

PyeongChangin talviolympialaiset käynnistyvät 09.02.2018. Kojonkosken mukaan Lahden MM-hiihdot olivat yksi tärkeä etappi tässä projektissa.

– Meillä on käynnissä prosessit kohti Koreaa eri olympialajien kanssa. Lahden MM-kisat osoittivat, että meillä on erinomainen osaaminen mm. valmennuksen, suksihuollon, terveydenhuollon ja psyykkisen valmennuksen osalta. Kiitän kaikkia Lahden projektissa mukana olleita ja samalla muistutan, että kova työ Korean osalta jatkuu suunnitellulla tavalla, kiteyttää Kojonkoski.

VIDEO: Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Kojonkoski kiteyttää MM-Lahden onnistumiset.

VIDEO: Olympiakomitean puheenjohtaja Timo Ritakallion haastattelu.