Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
04.04.2017 | Seuratoiminta

Aikuisten yleisurheilu vahvassa vedossa – vasta-alkajat ja kilpaliikkujat saavat tasoisensa haasteet

Suomen Aikuisurheiluliitto (SAUL) vie voimakkaasti eteenpäin aikuisliikkujien yleisurheiluharrastusta.

− Lähtökohtaisesti tavoittelemme, että mahdollisimman monella paikkakunnalla ja seuralla olisi tarjonnassaan aikuisten yleisurheilukoulu, toteaa SAUL:in aikuisliikuntavastaava Ari-Pekka Hallaranta.

Liitto on rakentanut seuroille valmiin paketin, jolla toiminta on helppo käynnistää. Yleisurheilukouluista aikuisliikkujat etenevät omaa polkuaan harrasteryhmiin ja osa innostuu myös kilpailemaan.

− Tärkeää on, että toimintaan on alussa mahdollisimman matala kynnys. Ryhmiin tulee liikkujia laidasta laitaan. Osalla on vahva harrastustausta lapsuudesta yleisurheilusta tai muusta lajista ja osa taas aloittaa ihan puhtaalta pöydältä. Aloitusikäkin vaihtelee kolmikymppisistä jopa 80-vuotiaisiin, Hallaranta kuvailee.

Tärkeintä itsensä ylittäminen

Jyväskylän Kenttäurheilijoilla aikuisten urheilukoulu on suosittu sisäänvetotuote. Ryhmän kanssa samaan aikaan on ajoitettu myös lasten urheilukoulu, jolloin perheen lapset ja aikuiset voivat harrastaa yhtä aikaa.

− Yleisurheilu nähdään hyvin usein yksilölajina sekä hyvin kilpailullisena. Aikuisurheilu tuo lajiin ihan uutta näkökulmaa. Tärkeintä on itsensä ylittäminen. Harrastuksessa ryhmäydytään helposti ja yhdessä mennään eteenpäin kuin joukkueena, toinen toistaan neuvoen, kuvailee seuran aikuisurheiluvastaava Johanna Leivonen.

Jyväskylässä urheilukoulu on pilkottu kolmeen neljän kerran pakettiin; juoksuihin, heittoihin ja hyppyihin. Liikkujat voivat osallistua yhteen tai useampaan osioon. Myöhemmin on mahdollisuuksia treenata useamman kerran viikossa omien mahdollisuuksien ja innon mukaan.

− Seuramme on aikuisharrastamisessa edelläkävijä. Meillä voi harrastaa vähän samaan tapaan yleisurheilua kuin ryhmäliikuntaa kuntokeskuksissa. 60 euron kuukausimaksulla on rajaton mahdollisuus osallistua viikkotapahtumiin. Mahdollisuuksia on treenata vaikka kymmenen kertaa viikossa, Leivonen kertoo.

Palaute aikuisharrastuksesta on erittäin positiivista.

− Valituksia ei kyllä tarvitse kuunnella. Palaute on tosi hyvää, Leivonen hymyilee.

Kilpaliikkujat ja harrastajat sulassa sovussa

Helsingin Kisaveikoissa pyörivät myös urheilukoulut, mutta yksi suurta suosiota saanut ryhmä on Heli Halavan vetämä pikajuoksuryhmä.

− Toiminta alkoi vähän vahingossa, kun tarvitsin treeniä EM-kisojen lähettäjän tehtävääni varten. Minulla oli tuttu joukko aikuisliikkujia, joiden avulla sain harjoitusta. Lähtötreenien jälkeen urheilijat kysyivät, että voinko jatkaa heidän pikajuoksuvalmentajanaan. Siitä kaikki sitten käynnistyi ja kiinnostus on koko ajan kasvanut, Halava kertoo.

Nyt ryhmä pullistelee jo ihan maksimikoossa, harrastajia on jo noin 50. Osa kilpailee aivan tosissaan ja menestystä tuli näille urheilijoille myös marraskuun MM-kilpailuista Australiasta.

−  Treenejä on yhdestä viiteen kertaan viikossa. Meille olisi koko ajan tulijoita. Pikajuoksu kiinnostaa aikuisia, eivät vain maratonit ja puolikkaiden juokseminen. Nyt olemme onneksi saaneet toisen valmentajan ryhmään. Pahimmillaan toimintaan on jonotettu jopa pari vuotta!

Halava on tyytyväinen ryhmän monipuoliseen osallistujajoukkoon.

− Kaikenlaisia malleja olemme pohtineet, mutta tämä tapa, että eri-ikäiset ja -tasoiset ovat samassa ryhmässä, on osoittautunut parhaaksi. Vanhemmat sanovat, että pari-kolmekymppiset tuovat ryhmään nuoruuden paloa ja nuoremmat saavat taas vanhemmilta jäseniltä kokemusta ja taitoa, pikajuoksuvalmentaja summaa.