Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
08.04.2017 | Huippu-urheilu

Huippu-uinnissa kovia satsauksia kohti Tokion Olympialaisia

Uimaliitto ja Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikkö satsaavat voimakkaasti huippu-uinnin resursointiin, asiantuntijatoimintaan ja yhteistyöhön. Tavoitteena on nostaa suomalainen uintiurheilu kamppailemaan mitaleista Tokion Olympialaisissa 2020.

– Suomalainen urheilu kulkee nyt suuntaan, jossa yhteistyötä lisätään voimakkaasti sekä lajien sisällä että lajien välillä. Uinnissa panostamme nimenomaan maajoukkueen huippuryhmän valmennukseen ja pyrimme siihen, että valmentajien ja urheilijoiden päivittäinen yhteistyö olisi entistä tehokkaampaa, tiivistää huippu-urheiluyksikön lajiryhmävastaava Olli-Pekka Kärkkäinen.

Uimaliiton ja Huippu-urheiluyksikön panostukseen kuuluu mm. valmentajille ja urheilijoille suunnattu merkittävä rahallinen tuki, uimareiden käyttöön hankittu uudenlainen teknologia, valmennukseen osallistuva asiantuntijatoiminta ja kärkiuimareiden valmennusyhteistyön tiivistäminen.

– Taloudellisesti puhutaan useiden kymmenien tuhansien eurojen lisäsatsauksesta aiempaan nähden. Teknologian ja asiantuntijatoiminnan saralla hyödynnämme suomalaista osaamista samalla toimintamallilla, joka on havaittu hyväksi hiihtomaajoukkueen kanssa. Yhteistyön osalta luvassa on suuri muutos, joka muistuttaa sitä tapaa jolla mm. joukkuepelien päävalmentajat jakavat näkemyksiään säännöllisissä tapaamisissa Huippu-urheiluyksikön johdolla. Tietoa harjoittelusta vaihdetaan uinnissa jatkossa aktiivisesti, jopa päivittäin, Kärkkäinen valottaa.

Huippuryhmässä seitsemän urheilijaa

Uinnin huippuryhmään kuuluu seitsemän urheilijaa, joista kolme harjoittelee yliopistoissa Yhdysvalloissa ja neljä Suomessa. Uimarien harjoitusolosuhteisiin satsataan jatkossa yhä enemmän ja yhteistyötä valmentajien kanssa tiivistetään.

– Tämä on iso ja merkittävä askel suomalaiselle uintivalmennukselle. Nyt satsaamme omiin valmentajiin ja valmennustietoisuuden parantamiseen ja palaamme ikään kuin niille juurille, joista suomalainen uintiurheilu nousi maailman huipulle 1990-luvulla, myhäilee Marko Malvela.

Malvela vastaa mm. Ari-Pekka Liukkosen ja Mimosa Jallowin valmennuksesta. Hän muistuttaa, että 90-luvullakin suomalaiset uimarit nousivat maailman kärkeen suomalaisin opein.

– Silloinkin noususta vastasivat lajiin tosissaan uskoneet urheilija-valmentajaparit. Olen varma, että meillä on nytkin siihen täydet edellytykset.

Jenna Laukkasen valmentaja Toni Piirainen on samoilla linjoilla Malvelan kanssa.

– Pyrimme jatkossa eteenpäin yhteistyöllä. Jokaisella urheilijalla on toki henkilökohtainen valmentaja, mutta me vaihdamme huippuryhmän sisällä koko ajan tietoa, vertaamme jopa uimarien päivittäisiä harjoitusohjelmia, joten meillä ei ole omia salaisuuksia.

Myös Jenna Laukkanen kehuu uutta mallia hyväksi.

– Meidän pitää mennä eteenpäin ryhmänä, vaikka uinti onkin yksilölaji. Minä harjoittelen Vuokatissa aika paljon yksin, joten kaikki yhteistyö ja yhteiset harjoitukset antavat aina uutta potkua harjoitteluun, Laukkanen kehuu.

Maajoukkueen huippuryhmä ja haastajat vetivät loppuviikosta leirin Turussa. Käytössä oli myös uusinta teknologiaa, voimantuottoa analysoivia antureita, joita käytetään uitaessa.

– Uusi teknologia mahdollistaa sen, että nyt videoanalyysien lisäksi meillä on käytössä myös numerotietoa siitä, kuinka tekniikka toimii. Siitä tulee meille erittäin hyvä työkalu, kehuu Matti Mattssonin valmentaja Eetu Karvonen.

VTT:n kehittämä teknologia on suomalaisten oma innovaatio. Olympiakomitea on ollut tukemassa sen kehitystyötä. Vertailudataa on saatu kerättyä viime kesästä alkaen ja sen perusteella on jo pystytty tekemään harjoituksellisia muutoksia.

– Anturien avulla saatu data vahvisti meille mm. sen, että Jennan pitää ”hapotusvaiheessa” lyhentää vetoaan, Piironen myöntää.

Vastaavaa analysointimenetelmää ei ole käytössä missään muualla maailmassa. Teknologisen osaamisen lisäksi uinnin huippuryhmällä on käytössään myös Huippu-urheiluyksikön ja KIHUn asiantuntijoiden verkosto.

– Hienoa, että uinti on lähtenyt rohkeasti mukaan uuteen toimintatapaan. Kansainvälinen kilpailu on valtavan kovaa, ja menestyjät etsivät koko ajan niitä pieniä tekijöitä, jotka ratkaisevat kisat huipputasolla, Olli-Pekka Kärkkäinen kiteyttää.

VIDEO: Uinnin huippuryhmä treenaa Turussa