Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
03.05.2017 | Seuratoiminta | Uutinen

Iloa, leikkiä ja yhdessä tekemistä – UUSI odotettu koulutus nyt hyödynnettävissä

Pohditko, miten liikkuminen ja toiminnallisuus toteutuu osana varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen arkea siten, että se kutsuu ja innostaa mukaan jokaista lasta jokaisena päivänä?

Iloa, leikkiä ja yhdessä tekemistä – Varhaisvuosien fyysisen aktiivisuuden suositukset käytäntöön -koulutus on juuri sinua varten! Uusi koulutus ja sen materiaali on koostettu Varhaisvuosien fyysisen aktiivisuuden suositusten sekä Varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden 2016 ja Esiopetuksen opetussuunnitelman perusteiden 2014 pohjalta.

Koulutuksen tavoitteena on suositusten jalkauttamisen ohella tukea Ilo kasvaa liikkuen -ohjelman toteuttamista. Liikuntamyönteisen toimintakulttuurin kehittämiseen annetaan askelmerkkejä uusimman tiedon, herättelevien kysymysten ja käytännön esimerkkien avulla.

 

Kevyttä, reipasta ja vauhdikasta kolme tuntia päivässä

Suositusten mukaan lapsen normaalin kasvun ja kehityksen turvaamiseksi kuormittavuudeltaan monipuolisesti vaihtelevan fyysisen aktiivisuuden määrän pitäisi olla 3 tuntia päivässä. Jo kymmenen minuuttia sykettä kohottavaa liikkumista päivän eri tilanteissa saa aikaan terveydellisesti positiivisia vaikutuksia.

Monipuolisesti kuormittavan liikkumisen tarve on huomioitu koulutusmateriaalin 45 leikissä kuvaamalla niitä eri symboleilla: kevyt – reipas – vauhdikas – leikkiä voidaan leikkiä myös ulkona. Tässä esimerkki vauhdikkaasta sekä sisälle että ulos sopivasta leikki-ideasta, joka mahdollistaa myös lasten osallisuuden hienosti:

Vauhdikas ja osallistava leikki-idea:  Sisäjumpparata metsäjumpparadaksi tabletin kanssa

Lapset rakentavat jumpparadan saliin. Radan pisteistä otetaan valokuvat.

Seuraavalla metsäretkellä jumpparata rakennetaan uudelleen etsimällä siihen metsästä sopivat materiaalit (rata voidaan toteuttaa joko yhden tai useamman motorisen taidon ympärille).

Valokuvataan myös metsärata ja vertaillaan kokemuksia – kummassa liikkuminen maistui mukavammalta?

Ulkoilutilanteessa on luontevaa pohtia kehon reaktioita. Kiinnittäkää huomiota erilaisiin tuntemuksiin ja sydämen sykkeeseen, tuliko oikein hiki?

 

Iloa leikkiä ja yhdessä tekemistä – Varhaisvuosien fyysisen aktiivisuuden suositukset käytäntöön -koulutus

Viisi tuntia (2,5t + 2,5t) kestäviä koulutuksia järjestävät liikunnan aluejärjestöt, yhteystiedot tästä. Avoimien koulutusten lisäksi järjestetään myös tilauskoulutuksia. Jokainen osallistuja saa mukaan oman, innostavan materiaalin.

Koulutuksen otsikoita ovat:

  • Vauhti virkistää – vähintään kolme tuntia liikkumista joka päivä – Leikki-ideat
  • Kohti liikkuvaa elämäntapaa – perhe tärkeä roolimalli
  • Kuuntele – anna lapselle mahdollisuus vaikuttaa
  • Tekemällä taitoja – monipuolisuus kunniaan – Leikki-ideat
  • Ympäristö haastaa ja hauskuuttaa – ulkona unelmat todeksi – Leikki-ideat
  • Välineet ja lelut – innosta kokeilemaan – Leikki-ideat
  • Ohjattu liikunta – onnistumisen elämyksiä
  • Liikunta varhaiskasvatuksessa – jokaisen lapsen oikeus – Leikki-ideat
  • Koko kylä liikuttaa – kaikki yhteistyössä

Lue lisää koulutuksesta >

Lue lisää aiheesta