Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
17.05.2017 | Seuratoiminta | Uutinen

Liiku kesäkuussa niin paljon kuin haluat – viikko-ohjelmassa 49 tuntia ja 10 vaihtoehtoa

Hämeenlinnassa koululaisten kelpaa odotella kesäkuuta. Esimerkiksi tiistait voi aloittaa klo 10 jenkkifutiksella, jatkaa klo 11 säbällä ja edelleen klo 12 lentopallolla. Sitten hetki huilia ja jos puhtia riittää, parkour alkaa klo 15.

 

Esimerkkipäivä on poimittu Kesän Liikuntapassin viikko-ohjelmasta, jonka avulla Lasten Liikunnan Tuki tarjoaa 6-14 -vuotiaille matalan kynnyksen liikuntaa kesäkuun ajan.

– Vähintään tunti liikuntaa jokaisen peruskoululaisen päivään on Liikkuvan koulun tavoite, jota haluamme osaltamme mahdollistaa myös loma-aikana. Passilla voi kesäkuun ajan osallistua oman innostuksen ja uteliaisuuden mukaan vaikka kaikkiin ikäryhmittäin jaettuihin kerhotoimintoihin, joita järjestetään kantakaupungin lisäksi Eteläisissä, Alvettulassa ja Iittalassa, kertoo toiminnanjohtaja Juha Liedes.

Liikuntapassitoiminnan mallina on kaikille avoin, pääosin yläkoululaisille suunnattu Liikuntalukkari-toiminta, jota on toteutettu Liikkuva koulu ohjelman puitteissa yhteistyössä Hämeenlinnan kaupungin, alueen seurojen ja muiden liikuntatoimijoiden kanssa viime syksystä alkaen.

– Todettiin, että samansuuntaista ”yhteistyöalustaa” kannattaa hyödyntää lasten ja nuorten liikuttamisessa kesälomallakin. Viikko-ohjelmasta löytyy vaihtoehtoja niin vähän liikkuville kuin urheilua harrastaville, jotka kaipaavat treeniohjelman monipuolistamista. Pyrimme tuomaan tuttujen lajien rinnalle houkuttelevuutta. Esimerkiksi parkourin tiedetään innostavan nykyään kaikkia – sekä urheilijoita että kokeilijoita. Samoin frisbeegolf-lajit ovat nostaneet suosiotaan. Liikuntakerhotarjontaan kuuluvat myös cheerleading, skeittaus, tanssi ja sirkus.

30-40 nuorta kesäkerhoissa apuohjaajina

20 toimintavuoden aikana Lasten Liikunnan Tuki on Liedeksen mukaan profiloitunut ”helpoksi” liikuntaseuraksi.

– Tavoitamme hyvin urheilua harrastamattomien lasten ja nuorten perheet. Vanhempia toiminta ei velvoita millään tavalla, minkäänlaista talkoisiin osallistumismahdollisuutta ei tarjota, vaikka kuinka haluaisi mokkapaloja leipoa, toiminnanjohtaja naureskelee.

Yhdenvertaisten liikuntamahdollisuuksien puolestapuhujana hän toivoo kesäkuun liikuntapassijakson hinnan, 55 euroa, olevan perheille kohtuullinen.

– Vastinetta rahalle saa suhteessa osallistujan innokkuuteen: mitä useammin osallistut, sitä halvempi on kertakulu.

Ja huoli pois, että yli 14-vuotiaat tulisivat liikuntakerhotoiminnasta sivuutetuiksi. Merkityksellisyyttä toiminnalle antaa Hämeenlinnan kaupungin kanssa toteutettava nuorten kesätyöllistämisen malli, jota Liedes kiittelee.

– Kaupunki osallistuu 3. sektorin palvelukumppaneidensa toiminnan rahoittamiseen jakamalla omasta kesätyöllistämisrahoituksestaan osan yhdistyksille. Pystymme näin tarjoamaan 30-40:lle alle 18-vuotiaalle mielekkään ja turvallisen työpaikan vastuuohjaajan alaisuudessa.

Kesä on juuri kulman takana. Tietoa liikuntapassitoiminnasta levitetään parhaillaan aktiivisesti somessa, paikallislehdissä ja kouluissa.

Hopi-hopi, 500 vikkelintä mahtuu mukaan!

 

Lasten Liikunnan Tuen Kesän Liikuntapassi 2017

Lue lisää aiheesta