Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
19.05.2017 | Olympiakomitea

Tavoitteena nuorten nuuskan käytön vähentäminen

Nuuska sisältää lukuisia terveyttä vaarantavia ainesosia, ja sen käyttö on monin tavoin haitallista myös urheilijan suorituskyvylle sekä palautumiselle. Nuuskan käyttö on valitettavan yleistä urheilijoiden keskuudessa. Yleistä on myös urheilijoiden tiedon puute nuuskan käytön todellisista vaaroista ja haittatekijöistä.

Amerikkalainen jalkapallo ja käsipallo edelläkävijöinä taklaamassa nuuskaongelmaa

Nuorten nuuskan käytön vähentäminen edellyttää tietoisuuden lisäämistä ja näkyvää nuuskan vastaista työtä. Suomen Käsipalloliitto, Sjundeå IF ja Suomen Amerikkalaisen Jalkapallon Liitto haluavat olla suomalaisen urheilun eturivissä taklaamassa nuuskan käyttöä ulos urheilusta.

Suomen suurimmassa käsipalloturnauksessa Sjundeå Cupissa (26.-28.5.), nuuskan vastainen kampanjointi on näkyvästi esillä mm. nuuskaständillä.

Amerikkalaisen jalkapallon nuuskatyö on esillä Vaahteraliigan ottelutapahtumissa (25.5. Trojans-Butchers Turussa, 27.5. Huskies-Crocodiles Hämeenlinnassa ja 29.5. Roosters-Royals Helsingissä) sekä sosiaalisessa mediassa. Ottelut televisioidaan suorana Ruutu+ -palvelussa.

Nuuskan käyttäjä vaarantaa terveytensä ja antaa tasoitusta urheilussa

Nuuska sisältää noin 30 syöpävaarallista ainesosaa ja sen käytöllä on useita haittavaikutuksia urheilijan suorituskyvyn sekä palautumisen kannalta. Nuuskan käytön seurauksena muun muassa lihasvoima ja lihaskestävyys heikentyvät, lihasten palautuminen hidastuu, sydän rasittuu normaalia enemmän, urheiluvammojen riski kasvaa, vammojen parantuminen hidastuu ja refleksit hidastuvat. Nuuskan käyttöön liittyvät riippuvuus ja vieroitusoireet heikentävät lisäksi henkistä suorituskykyä ja haittaavat urheilua, mikä ilmenee usein esimerkiksi keskittymisvaikeuksina ja univaikeuksina sekä päänsärkynä.

Suomen Olympiakomitean, Suomen Syöpäyhdistyksen, Suomen Amerikkalaisen Jalkapallon Liiton, Suomen Käsipalloliiton ja Sjundeå IF:n nuuskan vastainen yhteistyö kuuluu hankkeeseen, jonka pyrkimyksenä on nikotiinituotteiden käytön vähentäminen nuorten keskuudessa. Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt hankkeelle STEA-avustuksen.

Lisätietoa nuuskan käytön vaaroista ja haittatekijöistä:

Olympiakomitea – nuuska
Fressis – nuuska-kanava
Fressis – nuuskan riippuvuustesti
Fressis- näin lopetat nuuskan käytön
Fressis – nuuskan käytön lopettaneiden nuorten videoita
Fressis – 7 harhaluuloa nuuskasta
Fressis – kiekkoilija Elias Terävän haastattelu
Fressis – jos haluaa urheilussa huipulle, ei voi käyttää nuuskaa