Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
29.05.2017 | Olympiakomitea

Opetus- ja kulttuuriministeriö on tarkastanut Valon vuoden 2014 valtionavustusten käytön – takaisinperintä yhteensä korkoineen 1,75 miljoonaa euroa

Taloustarkastus on liittynyt 24 eritysavustukseen sekä vuoden 2014 yleisavustukseen. Valon valtionavustusten kokonaissumma vuonna 2014 oli 7,86 miljoonaa euroa. Opetus- ja kulttuuriministeriö perii Valolta valtionavustuksia takaisin 1 613 000 euroa ja tämän lisäksi korkoa 144 000 euroa.

Opetus- ja kulttuuriministeriön ensisijainen peruste takaisinperinnälle on se, että erityisavustuksia ei ole käytetty avustuspäätösten eikä avustusehtojen ja -rajoitusten mukaisesti.

–  Olemme valmistelleet kaikki Valon erityisavustuksiin liittyvät hakemukset yhteistyössä ministeriön virkamiesten kanssa sekä tarkasti heidän ohjeiden mukaisesti. Normaalikäytännön mukaan olemme raportoineet säännöllisesti tehdyistä töistä sekä tilittäneet avustukset sovitun mukaisesti. Kertaakaan näihin ei ole puututtu tai pyydetty muuttamaan toimintatapojamme. Olen pettynyt ja hämmentynyt tarkastajan useista tulkinnoista, sanoo Valon pääsihteeri Teemu Japisson.

Suurimmat takaisinperittävät summat liittyvät lasten liikunnan lisäämiseen

Suurin yksittäinen takaisinperintä liittyy lasten ja nuorten liikunnan kehittämiseen varhaiskasvatuksessa ja koulupäivän yhteydessä. Takaisinperintä tämän osalta on 796 000 euroa.

– Näiden erityisavustusten kautta on synnytetty kivijalka lasten päivittäisen liikkeen lisäämiseen Suomessa. Olemme rakentaneet yhdessä eri kumppanien kanssa mm. Ilo Kasva Liikkuen -ohjelman varhaiskasvatukseen, jossa on mukana nyt 1300 päiväkotia ja yli 100 kuntatoimijaa. Liikkuva koulu ohjelma on laajentunut viimeisten vuosien aikana ja erityisavustukset ovat olleet keskeinen osa toiminnan rakentamista.  Olemme saaneet aikaan hyviä tuloksia ja olemme tekemästämme työstä ylpeitä. Toimintamme parissa vuonna 2014 on ollut yli 350 000 lasta. Tuntuu oudolta, että ministeriö perii takaisin merkittäviä summia niistä toimenpiteistä, jotka yhdessä on päätetty toteuttaa, jatkaa Japisson.

Toinen merkittävä takaisinperittävä summa 457 000 euroa liittyy valtakunnalliseen koulupäivän liikunnallistamiseen liittyvään hankkeeseen, jota on tehty yhteistyössä ministeriön, Liikkuvan koulun sekä liikunnan aluejärjestöjen kanssa.

– Lasten liikunnan lisääminen on ollut ehkä keskeisin yhteinen tavoite yhteiskunnassa eri toimijoiden sekä ministeriön kanssa. Yli kymmenen vuoden ajan on toimittu niin, että avustuksia on jaettu edelleen sopimus- ja tulosperusteisesti liikunnan aluejärjestöille, jotka ovat tehneet arvokasta työtä seurojen ja koulujen kanssa paikallisella tasolla.

Osa takaisinperinnästä liittyy yleiskulujen (viestintä, taloushallinto, työtilat) kohdentamiseen erityisavustuksilla toteutettuihin hankkeisiin. Vuonna 2014 Valon rahoituksista merkittävä osa oli erityisavustuksia, jotka edellyttivät hallinnon tukitoimia.

Näiden lisäksi takaisinperintä liittyy mm. hankintoihin, jotka osittain on tehty ilman hankintalain noudattamista.

– Toiminnastamme on löytynyt puutteita mm. hankintalain noudattamiseen liittyen ja takaisinperintä näiden osalta on perusteltua. Olemme muuttaneet käytäntöjämme ja pyrkineet oppimaan näistä, jatkaa Japisson.

Takaisinperinnällä vaikutusta nykyiseen toimintaan 

Valon ja Olympiakomitean toiminnot yhdistyivät vuoden 2017 alusta. Takaisinperintä koskee Valon toimintavuotta 2014.

– Olemme saaneet päätöksen tänään ja tutustumme siihen huolellisesti. Takaisinperittävä summa on iso ja luonnollisesti sillä tulee olemaan vaikutusta toimintaamme. Tässä vaiheessa en pysty arvioimaan tarkkoja vaikutuksia. Näitä käymme sisäisesti läpi välittömästi, toteaa Japisson.

Lisätietoja:  Valon pääsihteeri Teemu Japisson 0400 – 878 949

LIITE: Valon vastine 11.2.2017 saatuun tarkastuskertomusluonnokseen