Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
05.06.2017 | Seuratoiminta | Uutinen

Madonkeräyksestä kesämaratoniin – 10 poimintaa 100 pientä askelta ideaoppaasta

100 pientä askelta ideaopas on Ilo kasvaa liikkuen -ohjelman juhlajulkaisu Suomi 100 -vuoden kunniaksi. Ota oppaaseen kootut varhaiskasvatusyksiköiden pieniin kehittämisaskeleisiin perustuvat ideat käyttöön sellaisinaan tai muokkaa!

Pk Tenava-Laakso, Lohja: Matojenkeräysleikki

Levitetään piha-alueelle/leikkitilaan narun- tai matonkudepätkiä ja lapsia ohjeistetaan keräämään ”madot” ämpäriin yms. Soveltuu hyvin alle kolmevuotiaille.

Tursolan päiväkoti, Kangasala: Pituushyppy

Pituutta ei mitata mittanauhalla, vaan maassa olevilla eläinten kuvilla. Hyppäsit yhtä pitkälle kuin tiikeri jne.

Isosannan erityispäiväkoti, Pori: Vauhtia ulkoliikuntaan saippuakuplilla

Yksi puhaltaa, muut yrittävät ottaa kuplia kiinni.

Niittymaan Pk, Espoo: Loruilla liikettä odotteluun

Tehdään liikuntalorukortteja, jotka kiinnitetään ikkunoiden väliin niin, että ne näkyvät ulos. Sisälle pääsyä odotellessa liikutaan samalla lorutellen.

Lastentalo Musikatti oy, Porttikorteilla hymyillen mennen tullen

Päiväkodin portille ja ulko-oven pieleen laitetaan postilaatikko, jossa on erilaisia liikkumistapoja kuvaavia kortteja, esim. hyppyjä, loikkia, hiipimistä… Päiväkotiin tullessa lapsi ja vanhempi ottavat laatikosta kortin ja liikkuvat sen osoittamalla tavalla ovelle ja sujauttavat kortin laatikkoon. Kotiin lähtiessä tehdään samaan juttu toiseen suuntaan.

Haritun Phy, Turku: Parkourissa tyyli on vapaa

Lapsiparkourissa voi hyödyntää pihatelineitä, kiviä ja aitoja. Tehdään lähtöpaikka ja maali. Tavoitteena on mennä rata mahdollisimman nopeasti läpi ja vapaalla tyylillä.

Kriivarin Päiväkoti, Paimio: Puu-pensas-kallio-kivi

Leikin johtaja sanoo sanat satunnaisessa järjestyksessä ja leikkijät vaihtavat nopeasti asentoja niiden mukaan. • Puu = seisten, kädet pään yläpuolelle ojennettuina • Pensas = polviseisonnassa • Kallio = kippurassa, jalat vatsan alle vedettynä • Kivi = vatsallaan

Onnenkiven Pk, Pori: Suunnistetaan pehmojen kanssa

Aikuinen käy piilottamassa pehmoeläinlelut (hiiri, kissa, siili, koira, karhu, käärme, pupu) ennalta laadittujen liikunta-arvoitusten osoittamiin paikkoihin pihaan/lähimetsään. Jokainen joukkue saa erilaisen suunnistusvihjekortin, jossa on myös erilaisia tapoja liikkua suunnistuspisteille.

Nurmiröllit Inkeroisten päiväkoti, Kouvola: Hop, hop, hiekkaa hakemaan!

Leikkijät jaetaan kahteen joukkueeseen. Jonojen ensimmäisille annetaan maahan hiekkaämpäri ja käteen hiekkalapio. Merkistä kumpikin lähtee juoksemaan ja hakemaan lapiollisen hiekkaa ämpäriin. Vuoro siirtyy seuraavalle ja hakemista jatketaan, kunnes ämpärit ovat täynnä. Leikki sopii myös perheiltoihin, jolloin aikuiset saavat ison ämpärin ja pienen lapion ja lapset ison lapion ja pienemmän ämpärin.

Konneveden päiväkoti, Konnevesi: Kesämaraton

Lapset juoksevat pihaan merkittyä rataa ympäri. Kierroksesta saa yhden merkin suorituskorttiin. Viidestä merkistä saa ”palkinnon”, esim. keinutusta maton päällä ja kymmenestä merkistä vähän ”paremman palkinnon”, joka viime kesänä oli maitokärrykyyti talon ympäri. Isommat lapset juoksivat ”maratonin” eli 42 kierrosta! Jotta into ja ilo säilyvät, kierroksen on oltava melko lyhyt!

Kaikki edelliset + 90 muuta ideaa löytyvät täydellisinä ja osa kuvien kera >100 pientä askelta ideaoppaasta (PDF) tai osta painettu ideaopas Sporttikaupasta (Valo) hintaan 3,50 € (+toimituskulut) 

Lue lisää aiheesta