Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
05.06.2017 | Seuratoiminta | Uutinen

Nix ja Nax – upouudet vinkkikortit osallistamisen tueksi

Iloa, liikettä ja osallisuutta -vinkkikorteissa on 10 kokeiltua ja hyväksi havaittua ideaa liikkeen ja lapsen osallisuuden lisäämiseen varhaiskasvatuksen arjessa. Kortit voi ladata Ilo kasvaa liikkuen -ohjelman Materiaaleista tai tilata Sporttikaupasta.

– Halusimme Ilo kasvaa liikkuen -ohjelman toimijoista kootun työryhmän toimesta auttaa kasvattajia huomaamaan, miten liikkumisen keinoin lapsia voidaan osallistaa yksinkertaisesti ja helposti. Painotetusti korteissa tuodaan esiin myös kaikkein pienimpien oikeutta tulla huomioiduiksi, koska liikunnallisen tai liikkumattoman elämäntavan tiedetään urautuvan jo alle kolmevuotiaana, toteaa työryhmän puheenjohtaja Kouvolan kaupungin varhaiskasvatuksen liikuntakoordinaattori Päivi Virtanen.

Uusiin Iloa, liikettä ja osallisuutta -vinkkikortteihin on kerätty lasten osallisuutta ja liikettä lisääviä ideoita, joita voi toteuttaa suoraan sellaisina tai muokata omaan toimintaan soveltuviksi.

Jokainen vinkkikortti sisältää konkreettisen, varhaisvuosien fyysisen aktiivisuuden suositusten kanssa linjassa olevan osallistavan vinkin. Kortit on otsikoitu houkutteleviksi ja kiinnostaviksi: Kettuvaara – Liikkumistankkaus – Liikuntamittari – Apinat puussa – Liikkumisseikkailuja – Mitä tein ulkona – Liikkumiskiikarit – Herkkukaappi – Aarrekartta – Unelmien liikuntapäivä.

Kortit näkyvälle paikalle!

Korttien toisella puolella on aikuiselle ohjeistusta korttien käyttöön. Toinen puoli innostaa ja puhuttelee lapsia, siellä seikkailevat lasten kuvittamat Nix ja Nax hahmot. Virtanen korostaa lasten motivoituvan liikkumiseen paljon paremmin, kun he saavat osallistua tekemisen eri vaiheisiin suunnittelusta alkaen.

Muun muassa ”Liikkumisseikkailuja” -vinkkikortissa Nix ja Nax hahmot houkuttelevat lapsia keksimään oman seikkailunsa ja aloittavat tarinoinnin lasten kanssa näin:

Auringonpaisteessa nautimme, kun saamme…

Sisäseikkailuissa on parasta….

Nautimme siitä, että tulee hiki ja hengästys. Paras liikkuminen, josta saamme sykettä sydämeen, on…

Isolla porukalla on parasta ottaa jalat alle ja….

Virtanen toivoo korttien olevan aktiivisesti käytössä ja löytävän paikan, josta lapsetkin voivat ne helposti ottaa omatoimiseen käyttöön. Korttien avulla voidaan kannustaa myös perheitä yhdessä liikkumiseen ja antaa vinkkejä kotitehtäviksi, kuten kerätä liikkumisia liikuntamittariin tai järjestää liikkumisseikkailuja kotipihaan.

– Toivon, että korttien avulla liikkumisen ilo ja yhdessä tekeminen lisääntyy. Lisää kortteja saa tehdä yhdessä lasten kanssa aivan vapaasti, vinkkaa Virtanen.

Tilaa tai tulosta Iloa, leikkiä ja osallisuutta -vinkkikortit

  • painetut, hyvin käyttöä kestävät kortit omassa kansiossa voi tilata Sporttikaupasta hintaan 8,50 euroa + toimituskulut > sporttikauppa.fi (Valo)
  • tulostettavat kortit löytyvät Ilo kasvaa liikkuen -ohjelman materiaaleista.

Lähde mukaan maksuttomaan Ilo kasvaa liikkuen ohjelmaan!

Hyvinvointi- ja liikkumisohjelma tukee käytännönläheisesti vasun, varhaiskasvatuslain, varhaisvuosien fyysisen aktiivisuuden suositusten sekä uusien esiopetuksen opetussuunnitelman perusteiden toteuttamista. Ohjelmassa on jo mukana yli 1300 varhaiskasvatusyksikköä. Tutustu ja tule mukaan >

Lue lisää aiheesta