Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
05.06.2017 | Seuratoiminta | Uutinen

Uuden vasun hengessä toteutui Päivölänkaaren päiväkodissa mahdotonkin toive

– Mielestämme on tärkeää, että lapset kokevat ja näkevät, että heidän toiveitaan ja ajatuksiaan oikeasti kuullaan ja jopa mahdottomaltakin tuntuvat toiveet voivat joskus toteutua. Nyt sellainen onnenpotku oli pomppulinna, naurahtaa keravalaisen Päivölänkaaren päiväkodin johtaja Suvi Mustajärvi.

Keravalla on kevään aikana päivitetty sekä kunnallisten että yksityisten päiväkotien ja perhepäivähoitajien varhaiskasvatussuunnitelmaa valtakunnallisten linjausten mukaiseksi muun muassa huoltajille suunnatun asiakaskyselyn avulla sekä yhteisellä Unelmien päiväkoti -projektilla. Jokainen taho sai projektissa miettiä oman tavan perheiden ja lasten osallistamiseen.

Päivölänkaaren päiväkodissa huoltajia pyydettiin kuvaamaan lasten kanssa kotona ja vapaa-ajalla asioita, joita lapset haluaisivat unelmien päiväkodissa olevan. Teeman työstämistä jatkettiin vielä päiväkodissakin lasten kanssa unelmia piirtäen ja toiveita kirjaten.

Mitä lapset toivoivat unelmien päiväkodissa olevan?

– Eniten lapsilta tuli sisustuksellisia toiveita, kuten paljon värejä ja varsinkin sateenkaaren värejä. Leikkeihin ja liikkumiseen liittyviä toiveita tuli tosi paljon; pomppiminen oli ihan ykkösjuttu niin sisällä kuin ulkona. Samoin retket lähiympäristöön. Eläimiä toivottiin, ja leipomista ja ruuanlaittoa, sekä tietysti karkkisateita ja herkuttelua, luettelee Mustajärvi.

– Kevätjuhlaa miettiessämme halusimme uuden vasun hengen mukaisesti lasten ja huoltajien toiveiden näkyvän siinä jollakin tavoin. Näin lapset kokevat ja näkevät, että heidän toiveitaan ja ajatuksiaan oikeasti kuullaan.

Ja kyllä niitä kuultiinkin.

Unelmat todeksi -juhlaan väriä toivat katuväritys ja isojen pintojen maalaaminen, lemmikkieläimet olivat tervetulleita, viskarit ja eskarit leipoivat keksejä ja jopa se mahdottomaltakin tuntunut toivekin toteutui, kun alueen koti- ja kouluyhdistys Kodin onni ry mahdollisti pomppulinnan!

– Se oli menestys ja maailman paras juttu ikinä. Sen huomasi iloisista, hikisistä lapsista ja hymyilevistä vanhemmista, sanoo Mustajärvi.

Kevään työ huipentui mahtavalla tavalla ja vanhemmilta saatiin paljon kiitosta lasten kuulemisesta.

”Kun oikeasti kuuntelemme lapsia, huomaamme, miten upeita juttuja heiltä tulee.”

– Vasussa lasten osallisuus on nostettu todella keskeiseksi ja Keravalla osallisuudesta on varhaiskasvatuksen piirissä puhuttu paljonkin, mutta nyt saatiin todellinen alkupamaus, kun sekä henkilökunta, huoltajat ja lapset innostuivat. Onnistumisesta innostuneina ollaan henkilökunnan kesken entistä motivoituneempia miettimään mikä kaikki voi oikeasti ollakin mahdollista. Onnistunut projekti tuo ehdottomasti jatkuvuutta.

Mustajärvi toteaa ajattelun konkretisoituneen monin tavoin.

– Osallisuus voi sanana helposti jäädä etäiseksi varsinkin pienimpien lasten kanssa, mutta nyt osataan olla vielä herkemmin vastaanottavaisia havainnoimaan heidän ajatuksia. Aikuinen voi tarvittaessa antaa avuksi jonkinlaisen aihion, jota voidaan yhdessä täydentää.

Keravan kaupunki on mukana Ilo kasvaa liikkuen -ohjelmassa kuntatasoisena toimijana. Keravan uudessa varhaiskasvatussuunnitelmassa Unelmien päiväkoti -projektin tuotokset näkyvät asiasisällön lisäksi myös lasten suusta -poimintoina, jotta ne pienille isot asiat, kuten sopiva suhde herkkuja ja liikkumista, eivät vahingossakaan pääse unohtumaan.

Lue lisää aiheesta