Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
13.06.2017 | Olympiakomitea

Kroppa ja nuppi kuntoon! TTL:n sivustolta vahvistusta ja vinkkejä elämäntapamuutokseen

Jos olo on väsynyt ja vetämätön, syynä saattavat olla muutosta kaipaavat elintavat. Työterveyslaitoksen uusi Nyt laitetaan kroppa ja nuppi kuntoon -verkkosivusto antaa inspiraatiota ja vinkkejä vireyteen sekä herättelee pienin askelin kestävään elämäntapamuutokseen.

Sivusto on tuotettu osana Kroppa ja nuppi kuntoon -hanketta (2015-2018), joka on suunnattu fyysisesti ja psykososiaalisesti kuormittavaa työtä tekevien työkyvyn ja terveyden edistämiseen.  Sivuston sisältö on yhteiskehitetty Suomen sopimuspalokuntien liiton toimijoiden kanssa laajasti eri alojen työntekijäryhmiä palvelevaksi.

Sisältöjä voi hyödyntää omatoimisesti ja/tai työyhteisönä, jolloin erillinen Ohjaajan opas on ryhmän ohjaajalle tai työyhteisöliikunnasta vastaavalle hyvä apu.

Sivuston työvälineet ohjaavat elämäntapamuutoksen arvioimiseen ja fyysisen kunnon testaamiseen sekä antavat ohjeita palautumiseen, hyvään uneen ja ravintoon. Esimerkiksi Kroppa ja Nuppi kuntoon -kuntolaskurilla saa taustatietojen perusteella arvion kestävyyskunnosta, perusaineenvaihdunnan tasosta sekä siitä, millaisiin työ- tai arkielämän toimintoihin kykenee kuormittumatta liikaa. Sivustolla on myös esimerkkejä erilaisista harjoitusohjelmista, vinkkejä istumisen vähentämiseen ja työasentojen monipuolistamiseen.

Työterveyslaitoksen vanhempi tutkija Sirpa Lusa kertoo toukokuussa julkaistun sivuston saaneen todella kiinnostuneen vastaanoton niin terveydenedistämisen kentällä kuin eri ammattiryhmienkin keskuudessa.

– Mielenkiinto kertoo siitä, että kokonaishyvinvointia edistäviä käytännön välineitä kaivataan, hän toteaa.

 

”Tiedostamattammekin hyödymme enemmän ryhmässä tekemisestä”

Sisällöissä lähdetään liikkeelle kartoittamalla arvopohjaisesti omia valmiuksia elämäntapamuutokselle. Mikä on tärkeää elämässäni? Onko esimerkiksi liikuntatottumusteni muuttamiselle tarvetta ja resursseja? Millaista tukea tarvitsen etenemiselle?

Yhteisöstä saatavan tuen merkitystä kestävälle elämäntapamuutokselle tuodaan vahvasti esille.

– Ihminen nyt vaan on sosiaalinen eläin. On todettu, että positiivinen rinnakkaistuki ja mahdollisuus tehdä yhdessä näkyy myös aivotoiminnassa mielihyvää aiheuttavana vaikutuksena, painottaa Lusa.

– Arjen tarjoamat mahdollisuudet jäävät helposti itseltä huomaamatta tai usko omaan tekemiseen voi hiipua, mutta kun kuulee työkaverin vaikkapa polkevan saman pituisen työmatkan, tsemppi kasvaa. Porukalla on helpompi muokata koko työyhteisön liikuntaan kannustavaa asennetta; meillä on sallittua järjestää kokoukset kävellen, jaksottaa työtä taukoliikunnalla, ehdottaa uusia liikuntamuotoja jne., listaa Lusa esimerkkejä toivoen sekä inaktiivisuuden vähentämisen, että liikunnan edistämisen saavan yhä enemmän huomiota työpaikan toimintajärjestelmissä.

 

Nyt kroppa ja nuppi luonnossa kuntoon!

Lusan viesti on kirkas: työpaikkaliikuntaan kannattaa ehdottomasti satsata!

– Työyhteisössä tulisi tiedostaa liikunnan molemmat puolet; sen välineellinen arvo fyysisen jaksamisen vahvistamiseksi ja mielihyvää tuottava ja yhteisöllisyyttä lisäävä itseisarvo. Juuri nyt olisi sulaa hulluutta olla hyödyntämättä luonnon tarjoamia mahdollisuuksia molempiin. Työpäivään saa aivan erilaisen vireen pyöräilemällä tai kävelemällä edes muutaman bussipysäkin välin työ- ja kotimatkalla ja lounas- tai kahvitaukoon voi yhdistää piristävän kävelylenkin.

Jo viisi minuuttia riittää – ja sekä kroppa että nuppi kiittävät!

 

Nyt laitetaan kroppa ja nuppi kuntoon! Tutustu ja hyödynnä >

  • Testaa itsesi kuntolaskurilla
  • Arvioi valmiuksiasi elämäntapamuutokselle
  • Näin lisäät liikuntaa arkeesi
  • Palautuminen on tärkeä osa elämäntapamuutosta
  • Näin ruoka ja juoma auttavat palautumaan
  • Ohjaajan opas

Kroppa ja nuppi kuntoon sivuston sisältö on suunniteltu yhteistyössä Suomen Sopimuspalokuntien liiton toimijoiden kanssa ja on osa TyhyverkostoX – Työterveyttä, työturvallisuutta ja työhyvinvointia verkostoituen -hankkeeseen kuuluvaa Kroppa ja nuppi kuntoon – Fyysisesti ja psyykkisesti kuormittavaa työtä tekevien terveyden ja työkyvyn edistäminen työpaikoilla -hanketta.