Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
20.06.2017 | Huippu-urheilu

Naisleijonien mielissä Olympialaisten mitalipelit

Kolmisenkymmentä Suomen parasta naisjääkiekkoilijaa vietti kesän aluksi yhteisen viikon Vierumällä. Paikalla olivat kaikki ne pelaajat, joista tulevan talven olympiajoukkue valitaan. Vielä ei kuitenkaan taisteltu olympiapaikoista, vaan puhallettiin ryhmään joukkuehenkeä, jonka on tarkoitus kantaa pitkälle.

– Nämä ovat hyviä tilaisuuksia, joissa saadaan kohotettua yhteishenkeä, kevään MM-kisoissa kisojen parhaaksi puolustajaksi valittu Jenni Hiirikoski sanoi.

– Olympialaisissa pärjää yleensä se joukkue, jolla on paras yhteishenki. Etenkin vaikeina hetkinä ryhmän kovuus testataan, sen vuoksi sitä rakennetaan näin kesällä, että ongelmien tullessa niitä osataan ratkoa yhdessä, painotti Kiinalaisseuraan ammattilaiseksi siirtyvä, MM-kisojen parhaaksi maalivahdiksi valittu Noora Räty.

Vierumäelle oli kutsuttu kaikki potentiaaliset olympiajoukkueen pelaajat. Toki kisoihin voi murtautua tämän joukon ulkopuoleltakin, mutta ainakin joukkueen perusrunko löytyy yhteisleirillä olleista pelaajista.

Leirin aikana ryhmän toimivuutta testattiin mm. matkalla Nurmeksen korpeen, jossa seikkailtiin ja ratkottiin eteen tulleita käytännön ongelmia yli puoleen yöhön.

– Se oli mahtava kokemus. Kun meidät ahdettiin bussiin, emme tienneet edes minne olimme menossa. Viimeisenä rastina oli yhden aikaan yöllä ison ojan ylitys, emme tienneet mitä siellä ojanpohjalla oikein oli ja kuinka syvä se oli. Siihen sitten rakennettiin silta, jonka yli menimme, Hiirikoski muistelee korpivaellusta.

Leirillä olivat pelaajien ohella mukana myös Olympiakomitean lääkäri ja henkisestä valmennuksesta vastaavat henkilöt. Pelaajat saivat myös sparrausta median edessä toimimiseen. Suomessahan naisjääkiekon asema ei ole verrattavissa miesten vastaavaan, ei myöskään mediahuomiossa.

– Suomessahan ei ole naisten puolella ammattilaiskiekkoilijoita, se voisi olla se seuraava askel, jonka otamme, Räty pohti.

Räty itse solmi kesän alussa ammattilaissopimuksen kiinalaisen Kunlun Red Starsin kanssa. Joukkue pelaa Kanadan ammattilaisliigassa. Ennen sopimusta Räty joutui olemaan kesät töissä, voidakseen pelata talvet jääkiekkoa.

– Minun tilanteeni on ollut vielä parempi kuin valtaosan joukkueemme pelaajista. Naisjääkiekkoilussa ei pyöri vielä suuria rahoja.

Tätä taustaa vasten onkin hienoa, että maajoukkue taistelee järjestäen kaikissa arvokisoissa mitaleista. Kevään MM-kisoissa joukkue voitti pronssia ja teki alkulohkossa historiaa, voittamalla Kanadan ensimmäisen kerran MM-tasolla.

– Pitkään sitä tuli yritettyä ja kun voitto vihdoin tuli, oli tunne todella mahtava.

Rädyllä ja Hiirikoskella on palkintokaapissa pronssimitalit Vancouverin Olympialaisista, Sotshissa joukkue hävisi puolivälierissä Ruotsille.

– Vancouverin pronssimitali on ehdottomasti urani huippuhetki tähän mennessä. Ihokarvat nousevat vieläkin pystyyn, kun ajattelen sitä, Hiirikoski myöntää.

– Olen ollut kolme kertaa Olympialaisissa, kahdesti kotiin on tultu ilman mitalia ja kerran pronssin kanssa. Etelä-Koreasta haluan palata Suomeen mitalin kanssa, Räty paaluttaa.

VIDEO: Tunnelmia jääkiekkomaajoukkueen olympialeiriltä