Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
20.06.2017 | Olympiakomitea

Vuosi 2016 oli muutosten vuosi Olympiakomiteassa

Olympiakomitean kevätkokous hyväksyi kokouksessaan 20.6.2017 Helsingissä vuoden 2016 vuosikertomuksen ja vahvisti tilinpäätöksen. Kevätkokouksen puheenjohtajana toimi Golfliiton puheenjohtaja Hanna Hartikainen.

Vuosi 2016 oli muutosten vuosi Olympiakomiteassa, kun Valo ja Olympiakomitea päättivät yhdistää toimintansa 1.1.2017 alkaen. Muutosten jälkeen yksi järjestö eli Suomen Olympiakomitea vastaa suomalaisen liikuntakulttuurin kaikista sisällöistä liikkeen lisäämisestä huippu-urheiluun.

Olympiakomitean puheenjohtaja Timo Ritakallio kertoi avauspuheenvuorossaan Olympiakomitean nykyisen hallituksen toimineen puolen vuoden ajan perehtyen laajaan kokonaisuuteen huippu-urheilusta koko kansan liikuttamiseen ja rakentaen organisaatiota liikunnan ja urheilun yhteisen menestyssuunnitelman tehokkaaksi toteuttamiseksi.

– Minulla on vahva usko siihen, että asioita päästään viemään oikeaan suuntaan. Meillä on taloudellisia ja mainehuolia, jotka leimaavat koko liikunnan ja urheilun kenttää. Teemmekin johdonmukaista työtä sen eteen, että toiminta on tavoitteellista ja vastaa läpinäkyvyyden ja hyvän hallinnon periaatteita, sanoi Ritakallio.

Ritakallio kiitti lähtevää pääsihteeriä Teemu Japissonia hänen pitkäaikaisesta, sitoutuneesta ja vaikuttavasta työstään liikunta- ja urheilujärjestöjen toiminnan uudistajana ja merkittävien rakenteellisten muutosten luotsaajana. Japisson kiitti vuorostaan Ritakalliota ja kokousväkeä viimeisten vuosien merkittävästä yhteisestä matkasta.

Yhteistyön viesti tulevalta toimitusjohtajalta

Elokuun puolivälissä aloittava Olympiakomitean uusi toimitusjohtaja Mikko Salonen esittäytyi kokousväelle ja nimesi yhteistyön yhdeksi avainteemakseen.

–  Yksin ei tehdä tuloksia. Yritysmaailman puolella on ollut trendikästä puhua verkostojen maailmasta. Urheilussa se on ollut arkipäivää jo pitkään. Yhteistyötä ja luottamusta meidän on rakennettava ja vahvistettava moneen suuntaan. Yksi näistä suunnista on liikunnan aluejärjestöt. Olen tavannut ison joukon alueiden puheenjohtajia ja toiminnanjohtajia, ja olemme sopineet askelmerkkejä tulevaisuuteen.

– Yhteistyön viesti kantaa myös uuden toimitilaratkaisun valmistelussa. Jo noin puolet Olympiakomitean jäsenjärjestöistä on sitoutunut muuttamaan väliaikaiseen toimitilaan Pitäjänmäelle. Se on enemmän liittoja kuin nykyisessä talossa. Ovi on edelleen auki. Lähtekää mukaan tekemään asioita aidosti yhdessä.

Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Kojonkoski kertoi huippu-urheilun vuodesta 2016, joka kiteytyi olympiakisoihin, ulkoiseen ja sisäiseen arviointiin ja vahvaan yhteistyön edelleen rakentamiseen. Arviointien johtopäätöksiin on tartuttu ja lopputuloksena on syntymässä OKM:n kanssa asiakirja, jossa yhteisistä tavoitteista ja rooleista sovitaan. Samalla on syntymässä suomalaisen huippu-urheilun tavoitteet seuraavalle olympiadille.

Olympiakomiteaan uusia jäseniä

Olympiakomitean kevätkokous hyväksyi Olympiakomitean hallituksen esityksen mukaisesti varsinaisiksi jäseniksi kaikkiaan viisi uutta järjestöä: Suomen Vapaaotteluliitto ry:n, Suomen Monikulttuurinen Liikuntaliitto FIMU ry:n, Suomen brasilialaisen jujutsun liitto ry:n, Suomen ITF Taekwon-Do ry:n sekä Suomen Sotilasurheiluliitto ry:n.

Olympiakomitean kumppanuusjäseniksi hyväksyttiin kymmenen järjestöä: Suomen Parkour ry, Suomen Lacrosse Liitto ry, Medieval Combat Sport Finland ry, Suomen Paintball-liitto ry, Kansainvälinen Voimalajiliitto ry, Suomen Leuanveto ry, ITF Taekwon-Do liitto ry, Suomen Moottorikelkkailijoiden yhdistys (SMK.ry), Rogaining Finland ry sekä Suomen Samboliitto ry.

Urheilun oikeusturvalautakuntaan sääntömuutos

Kevätkokous hyväksyi Urheilun oikeusturvalautakunnan sääntömuutokset lautakunnan keskuudesta kootun työryhmän esittämässä muodossa. Muutosten myötä säännöt on ryhmitelty loogisemmin, ja valitusasioiden käsittelyä koskevat säännökset ovat aikaisempaa yksityiskohtaisempia. Vuonna 1991 silloisten keskusjärjestöjen toimesta perustettu Urheilun oikeusturvalautakunta on urheilujärjestöjen tunnustama ja kentän hyvin tuntema riippumaton muutoksenhakuelin, joka käsittelee jopa 46 juttua vuodessa.

Olympiakomitean kevätkokous hyväksyi vuoden 2016 vuosikertomuksen. Olympiakomitean vahvistettu tilinpäätös oli 42 000 euroa alijäämäinen. Kevätkokous myönsi kokouksessaan vastuuvapauden hallitukselle ja pääsihteerille.

Kevätkokouksen aineistot:

Olympiakomitean vuosikertomus 2016

Olympiakomitean vuoden 2016 tilinpäätös (kevätkokouksessa esitetyt diat)