Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
27.07.2017 | Huippu-urheilu

88 urheilijaa edustaa Suomea Universiadien kesäkisoissa

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikkö täydensi torstaina Suomen joukkuetta Universiadien kesäkisoihin Taiwanin Taipeissa 19.-30.8.2017. Aiemmin valittujen 41 urheilijan lisäksi nyt valittiin 23 yksilölajien urheilijaa sekä 24 palloilujoukkueiden urheilijaa.

Suomella on Taipeissa edustus 11 eri lajissa. Vuoden 2017 kesäuniversiadeissa kilpaillaan kaikkiaan 22 lajissa ja kisoihin odotetaan yhteensä 10 000 osallistujaa noin 150 maasta.

Torstain toisessa joukkuevalinnassa täydennettiin judon ja uinnin joukkueita yhdellä urheilijalla sekä valittiin 21 yleisurheilijaa. Yleisurheilun lajijohtajana Universiadeissa toimiva Petteri Jouste pitää lajinsa joukkuetta hyvän kokoisena ja potentiaalisena.

– Universiadeihin on lähdössä hyvän kokoinen yleisurheilijoukkue, jossa on menestyspotentiaalia. MM-kisojen tulosrajat ovat viime vuosina tiukentuneet kovasti, joten sinne pääsee enää pieni joukko urheilijoita. On urheilijoille ja heidän motivaatiolleen tärkeää, että tavoiteltavana on myös muita kansainvälisiä kilpailuja, jotta tuntuma arvokisameininkiin säilyy. Omat valmennettavani ovat osallistuneet menestyksekkäästi universiadeihin ja kertoneet, kuinka suuri tapahtuma on kyseessä.

Naisten lentopalloon nimettiin 12 pelaajan joukkue, kun taas miesten koripallossa listalla on vielä 17 pelaajaa. Lopullinen koripallojoukkueen miehistö valitaan 9. elokuuta.

Joukkueessa nuoruutta ja kokemusta

Taipeissa on mukana niin kansainvälisen uran alkutaipaleella olevia urheilijoita, kuten myös jo kokeneita arvokisakävijöitä. Olympiakävijöistä mukana ovat telinevoimistelija Annika Urvikko (Lontoo), uimarit Ari-Pekka Liukkonen (Lontoo ja Rio) ja Tanja Kylliäinen (Rio) sekä aitajuoksija Oskari Mörö (Rio).

Vuoden 2017 Universiadeihin voivat osallistua 1.1.1989 tai myöhemmin syntyneet korkeakouluopiskelijat tai aikaisintaan 1.1.2016 korkeakoulusta valmistuneet urheilijat. Universiadit on tarkoitettu lajiliittojen maajoukkue- tai valmennusryhmätason urheilijoille, joiden tavoitteet ovat kansainvälisellä huipulla ja joilla HUY katsoo olevan potentiaalia menestyä aikuisten arvokilpailuissa. Universiadit ja nuorten monilajiset arvokilpailut ovat osa Huippu-urheiluyksikön tukikokonaisuutta ja niiden kautta tuetaan potentiaalisimpien nuorten urheilijoiden matkaa kohti Olympialaisia ja aikuisten arvokilpailuja.

Urheilijoiden valintakriteerinä on potentiaalinen mahdollisuus sijoittua 16 parhaan joukkoon henkilökohtaisessa kilpailussa tai 8 parhaan joukkoon joukkuekilpailussa.

Suomalaiset ovat olleet mukana kesäuniversiadeissa alusta alkaen (1959), ainoan poikkeuksen muodostavat vuoden 1963 kisat Brasilian Porto Alegressa. Vuosien saatossa suomalaisurheilijat ovat saavuttaneet kesäuniversiadeista 35 mitalia: 11 kultaa, 12 hopeaa ja 12 pronssia. Edellisistä kesäuniversiadeista Gwangjusta Etelä-Koreasta 2015 Suomi sai kaksi pronssia, molemmat rytmisestä kilpavoimistelusta. Edelliset suomalaiset kesäuniversiadien voittajat ovat vuoden 2007 kisojen yleisurheilusta: Johanna Manninen 100 metrillä ja naisten 4 x 100 metrin pikaviestijoukkue (Heidi Hannula, Sari Keskitalo, Ilona Ranta ja Johanna Manninen).

Kesäuniversiadit, Taipei, Taiwan 19.-30.8.2017: Suomen joukkue