Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
16.08.2017 | Huippu-urheilu

Tanja Kylliäinen palaa kisa-altaisiin olkapääleikkauksen jälkeen universiadeissa

Uimari Tanja Kylliäinen aloittaa kisarupeaman universiadeissa Taiwanin Taipeissa 400 metrin sekauinnilla tulevana sunnuntaina. Rion olympialaisissa mukana ollut 24-vuotias Kylläinen on palannut jälleen kisa-altaille kymmenen kuukauden tauon jälkeen olkapääleikkauksesta.

– Leikkaus meni todella hyvin. En uinut 8-9 kuukauteen, mutta nyt vasen olkapääni on vahvempi kuin oikea, ja se on mahtavaa, sanoo Kylliäinen.

Universiadit ovat Kylliäiselle toiset. Vaikka kyseessä ovat opiskeleville huippu-urheilijoille tarkoitetut kilpailut, on asenne lähtökohtaisesti sama kuin muihinkin arvokisoihin.

– Edellinen kerta oli silloin, kun minulla ei ollut mahdollista mennä MM-kisoihin. Tällä kertaa olen toipumassa olkapääleikkauksesta, joten tämä on loistava kokemus ja kovatasoinen kilpailu kohti muita arvokisoja.

Kylliäinen saapui maanantai-iltana Taipeihin. Palautuminen pitkän matkan jälkeen ottaa yleensä muutaman päivän. Myös Taiwanin kuumuuteen on suomalaisella totuttelemista. Vaikka väsymys painaa vielä uimaria, on treenaamiseen päästy jo lujasti kiinni. Harjoituksissa Kylliäinen antaa kaikkensa, vaikka väsyttäisi. Jokainen harjoituskerta keskittyy myös tiettyyn osa-alueeseen: näin matkarasitus taittuu helpoiten ja kisavireeseen päästään ennätysvauhtia.

– Eilen treenasimme extra-potkuja, jotta jalat palautuvat pitkältä lennolta. Vedessä olen tehnyt erilaisia tapailevia ”drilli” – harjoituksia. Nyt kun saan vielä nukuttua univelkoja pois, niin huomenna pääsen tekemään rankan salitreenin.

Universiadeista uimarilupaus haluaa varmuutta itseensä ja ennen kaikkea virittää mielensä takaisin huippu-urheilukisojen tasolle.

– Tämä on ensimmäinen kunnon kilpailu/”näytönpaikka” uudella kaudellani. Täällä haluan itselleni varmuuden siitä, kuka olen, olla osa uintijoukkuetta ja nähdä miten joukkueemme toimii yhdessä.

Kylliäinen kävi totuttelemassa kisa-altaisiin ensimmäisen kerran leikkauksen jälkeen heinäkuussa uinnin SM-kisoissa. Kova treeniputki SM-kisojen jälkeen on nostattanut odotuksia parempaan uintisuoritukseen universiadeissa.

– Minulla on tavoite, ja se on olla huomattavasti nopeampi kuin SM-kisoissa. Mutta päätavoitteenani on saada itseni, ajatukset ja kilpailuvire huipputasolle.

Myös tulevat Tokion olympialaiset 2020 ovat jo uimarilupauksen mielessä.

– Tokio on mielessä, mutta en halua kiirehtiä olkapään kuntouttamisessa, joten etenen askel kerrallaan kohti arvokisoja.

Kylläisen alkueräuinnit Taipeissa:
(Suomen aikaa)
Su 20.8          4.00               400m sekauinti
Su 20.8          4.00               100m vapaauintiviesti
Ti  22.8          4.00               200m sekauinti
To 24.8          4.00               200m vapaauinti

Suomen naisten uintijoukkue Taipeissa:
Patricia Aschan, Raision Urheilijat, Oakland University (@patriciaaschan)
Nea Norismaa, Uinti Tampere, Tampereen yliopisto (@neanorismaa)
Fanny Teijonsalo, Cetus Espoo, Arizona State University (@fannyteijo)
Tanja Kylliäinen, Helsingfors Simsällskap, University of Louisville (@tanjakylliainen)