Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
19.08.2017 | Huippu-urheilu

Judokat valmiina maanantain ja keskiviikon kisoihinsa Taipeissa

Suomen neljän judokan suuruinen kisajoukkue on valmiina tekemään kauden parhaat suorituksensa Taipein kesäuniversiadeissa. Mukana on kaikkiaan 66:en maan edustajat.

Joukkueen valmentajana toimiva Jaana Sundberg pitää universiadeja tärkeänä urheilijoiden tulevaisuuden kannalta.

– Tämä on erinomaista harjoitusta ja kokemusta tulevaan. Kaikille tässä joukkueessa tämä on ensimmäinen suurtapahtuma. Odotan, että jokainen pystyy ottelemaan omalla tasollaan ja pikkuisen venymään sen yli. Kun tulevat matolta pois, niin pitää olla kaikki annettu, itse urallaan mm. seitsemän kertaa EM-kisoissa ja kahdesti MM-kisoissa otellut Sundberg sanoo.

– Tälle ryhmälle 2024 olympialaiset ovat parempi tavoite kuin monen muun lajin urheilijoiden Tokio 2020. Matka on meillä hieman pidempi.

Otto Koponen ottelee -60 kiloisissa ja joensuulainen odottaa kovatasoista kisaa.

– Kaikinpuolin olen hyvillä mielillä. Loukkaantumisten jälkkeen olen päässyt kuntoon ja kansainvälisille leireille hakemaan tuntumaa. Se tuntuu hyvältä. Luottavaisella mielellä olen lähdössä tekemään kilpailusuoritusta.

– Onhan tässä suomalainen mies ihmeissään, kun on kuumaa ja paljon ihmisiä. Tietynlaista turvaa on siitä, että on vähän tuttujakin naamoja joukossa. Erilaistahan täällä on kuin kotona. Erittäin kova taso on kisoissa luvassa. Jos saisi oman kunnon konkretisoitua tulokseksi, niin olisin tyytyväinen, Koponen toteaa.

Koposen avausvastustaja on intialainen Ajay ja toisella kierroksella vastustaja tulisi otteluparista Morgoyev (Ukraina) – Fujisaka (Japani).

Tampereen Judon -90 kiloisella Aatu Laamasella on takana hieman risainen kausi.

– Pientä haveria on ollut, mutta nyt olen päässyt kuntoon. Kunto on kaikkiaan hyvä. Jos vuoden parhaat matsit saisi ja ylittäisi oman perustason, niin olisin tyytyväinen.

Laamanen pääsi suoraan toiselle kierrokselle, jossa saa vastaansa voittajan otteluparista McGinty (USA) – Low (Singapore).

Marianne Kosonen ottelee -48 kilon sarjassa. Kerimäkeläinen on alkuun katsellut kisamenoa silmät suurina.

– Nyt on alkuhämmennys alkanut jo haihtua. Tässä ollaan nyt kisaan virittäytymässä. Laji on tuttu, muu on aikalailla uutta ja ihmeellistä. Muutamia tuttujakin naamoja on jo sentään tullut vastaan. Siitä saa turvaa tekemiseen, Kosonen toteaa.

Kisoista odotukset ovat muita joukkuekavereita mukailevat.

– Kun osaisi ennustaa…toivottavasti saisi parhaat matsit tähän mennessä, että olosuhteen laittaisi yrittämään. Yliyrittämistä pitää välttää.

Kosonen saa vastaansa avauksessa turkkilaisen nuorten EM-mitalistin Gülkader Sentürkin. Voittaja kohtaa voittajan parista Sanchez Otano (Dominikaaninen tasavalta) – Zegers (Hollanti).

Alle 63 kiloisissa otteleva Alexandra Barton on ollut hieman flunssainen, mutta kisamieli on korkealla.

– Vähän flunssainen ollut, se vähän häiritsee. Jotenkin osasin valmistautua siihen, että kisat ovat näin isot. Kansainvälisten leirien tason säilyttäminen toisi tyytyväisyyden minulle.

Bartonin avausvastustaja on chileläinen Orellana Rojas. Ottelun voittaja saa vastaansa toisella kierroksella kroatialaisen nuorten EM-pronssinaisen Maja Blagojevic.

Judon suomalaisten ohjelma Taipeissa:
(Ajat Suomen aikaa)
MA 21.8. 7:00 Alexandra Barton (-63) ja Aatu Laamanen (-90)
KE 23.8. 7:00 Marianne Kosonen (-48) ja Otto Koponen (-60)

Suomen judojoukkue Taipeissa:
Marianne Kosonen, Kerimäen Judonoko, Itä-Suomen yliopisto
Alexandra Barton, Kirkkonummen Judoseura, Perho Liiketalousopisto (@alexiecaitlin)
Otto Koponen, Joen Yawara, Tampereen ammattikorkeakoulu (@kopootto)
Aatu Laamanen, Tampereen Judo, Tampereen yliopisto