Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
19.08.2017 | Huippu-urheilu

Näin sujui Lotta Haralan ja Reetta Hurskeen päivä universiadeissa

Urheilijoiden kisamatkat eivät ole todellakaan auringossa lekottelua tai nähtävyyksien metsästämistä. Aika kuluu pitkälle hotellin, kisakylän ja kisa-areenoiden luona. Aitajuoksijat Lotta Harala ja Reetta Hurske ovat aloittaneet kolmannen päivänsä Universiadeissa perjantaina 18.8.2017 rutiininomaisesti aamupalalla klo 8.30.

– Sitä pyrkii aina elämään mahdollisimman rutiininomaisesti kisapaikalla, ja huomioiden itse kisapäivän aikataulun, jonka mukaan pyrkii rytmittämään elämän jo kisa-paikalle saavuttua, sanoo Harala.

– Päivät rytmittyvät myös ruokailujen mukaan. Mitä tasaisempana pitää ruokailurytmiä, sitä paremmin myös harjoittelu ja elämä rutinoituu kisamatkoilla, sanoo Hurske.

Universiadien kisakylässä ruokailu on järjestetty suureen halliin, josta löytyy niin aasialaista, taiwanilaista, italialaista ja eurooppalaista ruokaa. Ruoka koostuu pääosin kasviksista, juureksista, hyvistä proteiinin – ja hiilihydraattien lähteistä. Joukkoon mahtuu myös hieman pizzaa ja muita maan tyyliin sopivia uppopaistettuja herkkuja, unohtamatta jälkiruokapöytää hedelmineen ja kakkuineen.

Hurske ja Harala pitäytyvät kuitenkin suomalaisessa kaurapuurossa aamiaisella.

– Pitää olla omat puurot mukana joka aamulle, naurahtaa Harala ja kaataa kuumaa vettä pikapuurohiutaleiden päälle.

Aamiaisen jälkeen on vuorossa kevyt verryttelytreeni. Oikeaan hermotukseen ja terävyyteen perustuva aitajuoksu vaatii täsmällisen alkulämmittelyn, kehonhuollon ja levon.

– Tämä lämpö saattaa tehdä helposti veteläksi. Se, että saa hermotuksen ja terävyyden toimimaan heti tässä kuumuudessa on ensisijainen tehtävä ennen kisapäivää, sanoo Harala

Iltapäivä on ansaittua vapaa-aikaa treenien päätteeksi. Monesti kuitenkin vapaa-aika kuluu kehonhuoltamisen parissa esimerkiksi hierojan käsittelyssä.

– Pitää vain yrittää keksiä tekemistä iltapäiviksi, ettei ole vain huoneessa. Ei kuitenkaan liian kauaksi voi lähteä rehkimään kisapaikalta, ettei kroppa rasitu liikaa, toteaa Hurske.

Tytöt kiittelevät kisakylän suuruutta, joka onneksi tarjoaa vielä toistaiseksi nähtävää ja tekemistä iltapäivisin. Vilske kylässä alkaa aamuvarhain ja jatkuu iltamyöhään asti. Paikalla on 11 000 opiskelevaa urheilijaa, noin 150 eri maasta.  Vaikka kisamatkoille lähdetään ainoastaan urheilumielessä, eivät reissut tunnu urheilijoista uuvuttavalta.

– Onhan tämä periaatteessa työtä, mutta otan kisamatkat enemmänkin niin, että silloin pääsen keskittymään ainoastaan itse asiaan. Arjen perusrutiinit puuttuvat ympäriltä ja se helpottaa, sanoo Hurske.

– Tämä on se meidän tapa nauttia matkustamisesta kauden aikana, mitä muutakaan sitä tekisi kuin urheilla, naurahtaa Lotta.

Universiadit ovat kummallekin yleisurheilijalle ensimmäiset. Tavoitteita palkintosijoista kaksikko ei lähde ennakoimaan.

– Kyllä tämä menee yhdeksi kauden kohokohdaksi tapahtumana. Takareidessä ollut hieman ongelmia, se hieman jännittää mutta kunto on ajoitettu hyvä. Tavoitteekseni otan rikkoa oman ennätykseni, päräyttää Harala.

– Kausi ei lähtenyt niin lentoon, mitä kevään treenikunto antoi ymmärtää. Kesän loppua kohden juoksu on rentoutunut ja sitä myöden parantunut. Omaa ennätystä lähden myös rikkomaan, komppaa Hurske.

Tytöillä on vielä vajaa viikko nauttia treenaamisesta Taiwanin lämmössä, ennen ensimmäistä kisapäivää. Päivä on kääntynyt iltaan ja on aika suunnata kohti yöunia.

Katso video pika-aitureiden päivästä tästä.

Naisten 100m aitajuoksun ohjelma Taipeissa:
(Suomen aikaan)
PE 25.8. 5.00                      N 100m aitajuoksu alkuerät
LA 26.8. 13.40                     N 100m aitajuoksu välierät
LA 26.8. 15.20                    N 100m aitajuoksu välierät

Suomen 100 metrin naisaitajuoksijat:
Lotta Harala, Tampereen Pyrintö, Suomen urheiluopisto (@lottaharala)
Reetta Hurske, Tampereen Pyrintö, Tampereen AMK (@reettahurske)