Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
26.08.2017 | Huippu-urheilu

Liukkoselle kultaa ja Neuvoselle pronssia Universideissa

Ari-Pekka Liukkonen kauhoi Suomelle kultaa Taipein kesäuniversiadien 50 metrin vapaauinnissa. Selkävaivoista ei ollut tietoakaan, kun Liukkonen löi kilpakumppaninsa finaalissa ajalla 22,02.

28-vuotias Liukkonen on myös ensimmäinen suomalainen uimarimitalisti Universiadeissa. Kaikkiaan mitali oli Suomelle 39:s ja tämän vuotisten kisojen ensimmäinen kultamitali sekä neljäs mitali.

Finaalisuoritukseen Liukkonen lähti keskiradalta.

– Pääkisat olivat MM-kilpailut kuukausi sitten, mutta tänne lähdin kuitenkin taistelemaan mitaleista. Ei ihan niin kovaa menty kuin eilisissä semifinaaleissa, mutta sijoitus parani pykälän ja sitä lähdin tavoittelemaan.

Puitteet Taipeissa olivat ensiluokkaiset, eikä kuumuus haitannut valmistautumista kisoihin. Universiadit olivat Liukkoselle ensimmäiset.

– Monesti MM-kilpailut ovat vasta Universiadien jälkeen, joten täällä on ollut tänä vuonna aika monesta maasta huippu-uimareita ja maailmanmestareitakin uimassa. Kisat ovat olleet kovatasoiset, mutta täällä on ollut mukava kisata, kommentoi tuore kultamitalisti.

Finaalissa uivat jaetulle toiselle sijalle brasilialainen Italo Amar Duarte Garof ja japanilainen Katsumi Nakamura kolme sadasosaa suomalaisjätille hävinneinä.

Heinäkuussa pidetyissä Budapestin MM-kisoissa Liukkonen ui samalla matkalla upeasti kuudenneksi.   

Elisa Neuvonen käveli pronssille

Myös kilpaikävelijä Elisa Neuvonen otti Suomelle mitalin Taipein kesäuniversiadeista varhain lauantaiaamuna. Neuvonen voitti pronssia 20 km kävelyssä upean nousujohteisella suorituksellaan ajalla 1.42,50.

26-vuotias Neuvonen piti koko kilpailijaryhmän tasaisinta vauhtia kilpailun aikana. Kilometrin taittuivat haarukkaan 5.03-5.17.

Puolimatkassa kiteeläinen Neuvonen oli vielä 11:nnellä tilalla minuutin ja 27 sekuntia mitalitilasta. Sen jälkeen selkiä alkoi kuumilla Taipein keskustan kaduilla tulla vastaan nopeasti yksi kerrallaan ja heti 17 km jälkeen Neuvonen nousi kolmannelle tilalle ohitettuaan Unkarin Rita Recsein.

Kilpailun voittoon käveli Ukrainan Inna Kashyna ajalla 1.39,44 ja hopealle Kiinan Xin Zhang ajalla 1.41,18.

– Olihan tämä yllätys itsellekin. Kun katselin etukäteen tilastoaikoja, niin en ihan kolmen joukossa todellakaan ollut. Avoimin mielin lähdin matkaan. Kärki lähti aika kovaa vauhtia. Moni minun kanssa samoissa ajoissa oleva lähti tuohon vauhtiin, mutta itse ajattelin mennä sitä vauhtia etten itse pilaa kisaa aloittamalla liian kovaa.

– Pystyin aika hyvin pitämään omaa vauhtiani. Jossain 8-13 kilometrin välillä oli teknisesti hieman vaikeampaa. Sitten sain kävelyn hallintaa ja tuntui mukavalta taas mennä, Neuvonen kertasi.

Neuvonen on Universiadien historian toinen suomalainen kävelymitalisti. Sari Essayah saavutti 1989 Duisburgissa hopeaa 5 kilometrillä ja 1991 Sheffieldissä kultaa 10 kilometrillä. Kaikkiaan Neuvosen mitali oli Suomen 38:s universiadien kesäkisoissa ja 32:s yleisurheilulle. Mitalistina Neuvonen on 34:s suomalainen.

Neuvosen videohaastattelu

Kisojen aikataulu ja tulospalvelu