Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
05.09.2017 | Seuratoiminta | Uutinen

Perheliikuntamyönteisiä kuntia palkitaan

Sosiaali- ja terveysministeriö ja opetus- ja kulttuuriministeriö jakavat syksyn kuluessa kaikkiaan 11 kunniamainintaa eri kunnille ansiokkaasta työstä perheliikunnan edistämiseksi. Kunniamaininnan saavat ne Suomen perheliikuntamyönteisin kunta -kilpailuun osallistuneet kunnat, jotka ovat edistäneet perheiden omatoimista liikkumista ja liikkumisolosuhteita sekä ohjattua perheliikuntatoimintaa erityisen monipuolisesti ja erilaisten perheiden, myös erityisryhmien näkökulmasta.

Ensimmäisen kunniamaininnan sai 5. syyskuuta Enonkosken kunta Mikkelissä pidetyssä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen aluekierroksen tilaisuudessa. Kierros jatkuu seuraavaksi Pohjois-Savoon.

Perheliikuntamyönteisyyden arvioinnissa ministeriöt arvioivat muun muassa ohjatun toiminnan edullisuutta tai maksuttomuutta sekä sisä- ja ulkoliikuntapaikkojen saavutettavuutta ja monipuolisuutta. Huomiota ministeriöt kiinnittivät myös siihen, miten kunnan neuvoloissa, varhaiskasvatuksessa ja kouluterveydenhuollossa ohjataan lapsia ja lapsiperheitä liikunnan pariin. Paikallisten järjestöjen kanssa tehtävä yhteistyö, kuntalaisten kuuleminen kehittämistoiminnassa ja erityisten perheliikunnan kehittämishankkeiden toteuttaminen olivat niin ikään arvioinnin tärkeitä kriteereitä. Lisäarvoksi katsottiin kunnan aktiivisuus Neuvokas perhe -toiminnassa, Ilo kasvaa liikkuen -toiminnassa ja Liikkuva koulu -toiminnassa.

Suomen perheliikuntamyönteinen kunta -kilpailu on osa opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasosen ja perhe- ja peruspalveluministerinä toimineen Juha Rehulan käynnistämää opetus- ja kulttuuriministeriön ja sosiaali- ja terveysministeriön yhteistyölupausta liikkuvasta lapsuudesta.  Perheliikuntamyönteinen kunta -kilpailu julkistettiin kesäkuussa, kun silloinen perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula ja Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho haastoivat kunnat kilpailuun yhdessä Suomen Kuntaliiton ja Suomen Olympiakomitean kanssa. Kilpailun avulla halutaan tuoda nykyistä vahvemmin esiin hyviä toimintamalleja ja ansiokkaita toimia lapsiperheiden liikkumisen edistämiseksi.

Kilpailu sisältyy valtioneuvoston kanslian Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaan ja on myös osa ministeriöiden Liikkuva lapsuus -yhteistyölupausta.

Ministeriöt kannustavat Suomen perheliikuntamyönteisiä kuntia palkinnoin

Lisätietoja:

Johtaja Taru Koivisto, STM, p. 02951 63323
Johtaja Tiina Kivisaari, OKM, p. 02951 63323

Lue lisää aiheesta