Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
13.09.2017 | Huippu-urheilu

Pariisi ja Los Angeles vuosien 2024 ja 2028 olympiaisänniksi

Kansainvälinen Olympiakomitea on tehnyt historiallisen päätöksen ja myöntänyt kaksien olympialaisten isännyyden samalla kertaa. Pariisi saa järjestettäväkseen vuoden 2024 kesäolympialaiset ja Los Angeles isännöi kilpailuja vuonna 2028. Päätös tehtiin Kansainvälisen Olympiakomitean yleiskokouksessa Perun Limassa.

Aiemmin olympialaiset on myönnetty kullekin isäntäkaupungille aina seitsemän vuotta ennen kisoja. Sekä Pariisi että Los Angeles olivat alun perin hakeneet vuoden 2024 kisoja, mutta KOK:n ehdotuksen mukaan päädyttiin kolmikantasopimukseen, jossa Pariisi sai vuoden 2024 ja Los Angeles 2028 kisat.

Pariisin kisaisännyydestä tekee historiallisen se, että kaupungissa järjestettiin kesäolympialaiset edellisen kerran vuonna 1924. Pariisi pääsee siis juhlistamaan kesällä 2024 kaupungin satavuotista kesäolympialaistaivalta. Tätä ennen Pariisi oli järjestänyt kesäolympialaiset jo vuonna 1900 – nämä olivat historian toiset nykyaikaiset kesäolympialaiset.

Suomi menestyksekäs molemmissa kaupungeissa

Edellisten Pariisin kesäolympialaisten paras yksittäinen urheilija oli Suomen Paavo Nurmi viidellä olympiakultamitalillaan. Suomi saavutti kisoista peräti 37 olympiamitalia, joista 14 oli kultaista. Tämä siivitti Suomen mitalitilaston toiselle sijalle, mikä on edelleen Suomen kautta aikojen paras suoritus kesäolympialaisissa.

Los Angelesissa kesäolympiahuumasta on nautittu vuosina 1932 ja viimeksi 1984. Ensimmäisiin Los Angelesin kesäkilpailuihin Suomi lähetti kaikkiaan 40 miesurheilijaa, jotka toivat kotiin tuomisina 25 mitalia.

Toisista Los Angelesin Olympialaisista Suomi saavutti 12 mitalia 86 urheilijan vahvuisella joukkueellaan. Mitaleista peräti neljä tuli samana päivänä, kun Juha Tiainen voitti moukarinheiton, Tiina Lillak heitti keihäshopeaa, Pekka Niemi sai pronssia painonnostossa ja Arto Bryggare aitajuoksussa.