Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
29.09.2017 | Seuratoiminta

Karhu-Kissoissa viedään lasten urheilun laatutekijät käytäntöön

Jääkiekkoseura Karhu-Kissoissa on viimeiset kaksi vuotta panostettu aiempaa voimakkaammin lasten toimintaan. Seurassa on jo pitkään toiminut vahva kiekkokoulu, jossa liikkuu 150 lasta vuosittain, mutta nyt haluttiin viedä vielä laajemmin käytäntöön valtakunnalliset lasten urheilun laatutekijät eli ilo ja innostus, hyvä harjoitettavuus, monipuoliset liikuntataidot sekä urheilullinen elämäntapa. Työtavaksi valittiin ryhmämentorointi, joka oli uusi ja rohkea valinta koulutusmetodiksi.

− Usein haasteena lapsuusvaiheen harjoittelussa on, että ajatellaan, että lasten tulisi harjoitella kuin valintavaiheen nuoret tai aikuiset. Tärkeää on nostaa ymmärrystä mitä lasten urheilu on, kertoo Karhu-Kissojen junioripäällikkö Antti Nevalainen.

Mentoroinnissa Karhu-Kissojen valmentajat jaettiin kahteen ryhmään: nuoriin valmentajiin, jotka olivat oman harrastuksen jälkeen aloittelemassa valmennusuraansa sekä uusiin valmentajiin, jotka usein ovat pelaajien vanhempia ja lajitietämyksessä on kouluttautumisen tarpeita. Mentorit tapasivat valmentajat kaksi kertaa jokaisen teeman ympärillä. Lisäksi teorian ja tavoitteiden siirtymistä käytäntöön seurattiin harjoituksia havainnoimalla.

Lapsuusiän harjoittelu laaja-alaisesti haltuun

Harjoituksissa on hankkeen myötä panostettu jokaisen lapsen huomioimiseen, ilon ja innostuksen sytyttämiseen sekä positiivisen ja rakentavan palautteen antamiseen. Harjoittelun monipuolisuutta on haettu yleisurheilusta, painista ja voimistelusta ja pelaajien vanhemmille järjestettiin ravitsemusilta.

− Lapset ovat päässeet osallistumaan harjoitusten suunnitteluun ja joukkueen sääntöjen tekemiseen. Valmentajat ovat myös harjoitelleet rohkeampaa heittäytymistä lasten leikkimaailmaan, Nevalainen kertoo.

Mentorointi on työtapana osoittautunut erittäin toimivaksi. Taustalla menetelmän kouluttajana toimi seuran hallituksen jäsen, Kisakallion valmentajakoulutuksen asiantuntija Pulmu Puonti.

− Ryhmämentorointi oli meille kouluttajillekin ihan uutta. Se lähti heti liikkeelle hyvin ja sai innostuneen vastaanoton. Myös me mentoroijat olemme oppineet koko ajan uutta, Nevalainen kertoo.

Etukäteissuunnitelmiin oli panostettu paljon. Se oli tärkeää ja hyödyllistä, vaikka osa suunnitelmista meni uusiksi. Etukäteen ajatuksena esimerkiksi oli, että fyysinen harjoitettavuus olisi yksi hallussa olevista vahvoista alueista, mutta olettamus osoittautui vääräksi.

− Mentoroinnissa samalla selviää mitä tietoa oikeasti tarvitaan. Taustalla oleva viitekehys toimii piilo-opetussuunnitelmana ja pystytään tarttumaan oikeisiin aiheisiin, Puonti avaa.

Liikunnalliseen elämäntapaan tarvitaan perheen tuki

Vanhempaintapaamisissa on avattu perheille liikunnallisen elämäntavan merkitystä. Nevalainen laski konkreettisen esimerkin, kuinka monta tuntia enemmän lapselle kertyy liikuntaa juniorivuosina, jos arki- ja hyötyliikunta on perheen elämässä mukana. Laskelmaan kertyi tuhansia ekstratunteja liikettä.

Karhu-Kissoissa on panostettu liikuntaa aktivoiviin haastekisoihin, jotka ovat saaneet perheitä yhdessä liikkumaan. Yhden joukkueen Facebook-ryhmä täyttyi haasteen myötä päälläseisontakuvista, joissa myös vanhemmat temppuilivat.

Yksi innostava kokeilu oli yhteisöllisyyttä lisäävä seurapäivä, jossa seuran juniorit liikkuivat monipuolisesti ja mukaan oli saatu miesten kolmosdivarin joukkueesta esikuvapelaajia. Kokeilu oli onnistunut ja se saa jatkoa jo ensi vuonna.

− Lasten ja nuorten valmennus on parantunut seurassamme huomattavasti. Ehdottomasti prosessi on ollut kaiken työn arvoinen, Nevalainen hymyilee tyytyväisenä.

Karhu-Kissat sai kaksivuotiseen hankkeeseensa tukea Opetus- ja kulttuuriministeriöltä. Seuratoiminnan kehittämistukien 2018 hakuaika on 13.11.–15.12.2017. Lisätietoa  seuratuesta

Lisätietoa Lasten urheilun laatutekijöistä

Karhu-Kissat ry on vuonna 1938 perustettu jääkiekkoseura. Seurassa kiekkoilee noin 500 lisenssipelaajaa. Karhu-Kissojen toiminta on perustunut pitkäjänteiseen ja laadukkaaseen valmennukseen sekä kasvatukseen. Kiekkokoulu toimii syksyllä ja keväällä keräten arviolta kauden aikana noin 150 lasta jääkiekon pariin.