Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
02.10.2017 | Olympiakomitea

Verkostotapaamisesta oppia kampanjoihin ja tapahtumahakuihin

Kolmatta kertaa järjestetty verkostotapaaminen urheilun kansainvälisille toimijoille kokosi yhteen suomalaisia urheiluvaikuttajia.

Verkostotapaamisen ensimmäisenä puhujana toimi kansainvälisen paralympiakomitean puheenjohtajan paikkaa hakenut tanskalainen John Petersson. Tanskan paralympiakomiteassa ja urheiluyhteisössä vaikuttava Petersson korosti suunnitelmallisuutta ja pitkäjänteisyyttä kampanjoiden suunnittelutyössä.

– Jotta löydämme parhaat kandidaatit oikeisiin positioihin, meidän pohjoismaiden on tehtävä yhteistyötä.

Petersson ei tullut valituksi syyskuun alussa kansainvälisen paralympiakomitean yleiskokouksessa Abu Dhabissa, mutta kertasi esityksessään tärkeimpiä teemoja kampanjansa ajalta.

– Politiikan taju yksi hakijan tärkeimmistä ominaisuuksista, ja samalla se on myös vaikeinta oppia. Jos olet liian rehellinen kampanjassasi, voi se kääntyä sinua vastaan.

Nuorten osallistaminen avainasiana

Norjan olympia- ja paralympiakomitean sekä urheilun kattojärjestön kansainvälisten suhteiden johtaja Magnus Sverdrup avasi omassa presentaatiossaan Lillehammerin 2016 nuorten olympiakilpailuiden jättämästä perinnöstä.

Sverdrupin mukaan Lillehammerissa järjestettyjen nuorten olympialaisten perintö alkoi jo Lillehammerin 1994 olympialaisista, jota varten urheilupaikat olivat alun perin rakennettu. 25 000 asukkaan Lillehammerin liikuntapaikat kunnostettiin, jotta niitä pystyttiin hyödyntämään nuorten olympialaisissa.

– Kaikkiaan yli 21 000 lasta pääsi kokeilemaan eri urheilulajeja nuorten olympialaisten yhteydessä. Nämä kokeilut olivat organisoitu paikallisten urheiluseurojen nuorten toimesta.

Nuorten olympialaisten kantava sanoma oli luoda huomista ja sen osaajia. Nuoria aktivoidessa huomattiin, että nuoret inspiroituvat hyvin ikäisistään.

– Kaikki vastuullisissa tehtävissä olivat nuoria, joita mentoroivat kokeneemmat henkilöt. Nuoret on otettava vakavasti ja heille on annettava vastuuta. Lillehammerin nuorten olympialaisissa 57 prosenttia kaikista vapaaehtoisista oli alle 30-vuotiaita.

Asiantuntijaesitelmien lisäksi verkostotapaamisessa pohdittiin pienryhmissä mitkä ovat tärkeimpiä tekijöitä siihen, että suomalaisia saataisiin enemmän kansainvälisiin positioihin. Sen lisäksi luotiin aikajanaa ja käsitystä siitä, millaisia kansallisesti ja kansainvälisesti merkittäviä urheilutapahtumia Suomeen on myönnetty, haettu tai ollaan mahdollisesti hakemassa.