Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
09.10.2017 | Huippu-urheilu

Valmentajuus ja osaamisen kehittäminen huippu-urheilupäivien teemana

Helsingissä järjestettävät Huippu-urheilun verkostopäivät avattiin maanantaina 9.10. vilkkaalla keskustelulla huippuosaamisesta ja sen kehittämisestä.

Avauspäivän pääpuhuja Petri Kokko kertoi huipputiimien tukemisesta työnantajansa Googlen toimintakulttuurissa.

-Googlen toimintaa ohjaa joukko arvoja ja toimintatapoja, joista keskeisiä ovat läsnäolo, vuorovaikutus, jaettu todellisuus, kunnioitus, jatkuva palaute ja psykologinen turvallisuus. Mielestämme nämä ovat avainasioita huipputiimien synnyssä, ja psykologinen turvallisuus on näistä kenties ratkaisevin, Kokko sanoi.

-Olipa kyse sitten urheilusta tai muista elämänaloista, on onnistumisen edellytyksenä ilmapiiri, jossa keskeneräisiäkin ideoita voi heitellä ilmoille ilman että ne ammutaan heti alas.

Kokko korostikin puheenvuorossaan mahdollisuuksien näkemistä.

-Järjettömistäkin ideoista kannattaa ensiksi kysyä: Mitä hyviä puolia tuossa ideassa on, miksi se voisi toimia? Sitä kautta voi avautua sellaisia näkökulmia joita ei tulisi ajatelleeksi, jos aloittaa pohtimisen siitä, miksi jotain ideaa ei voi toteuttaa.

Kokko painotti, että dramaattisia muutoksia ei saada aikaan lisäämällä laatua tai määrää vanhaan toimintatapaan.

-Ratkaisevaa ei ole se mitä osaat tänään vaan miten nopeasti pystyt oppimaan sellaisia uusia asioita, joita tänään ei ole vielä edes olemassa, Kokko kiteytti.

Lajiesimerkit pureutuivat urheilun arkeen

Osaamisen kehittämisen esimerkkitarinoita kuultiin laajalti myös eri puolilta suomalaista urheilua. Maastohiihdon päävalmentaja Reijo Jylhä valotti hiihdon WarRoom -käytäntöä osaamisen jakamisen työtapana.

-WarRoom on työkalumme, johon sisältyy yhteinen kalenteri, tiedonjakoa ja analysointia. Sen kautta seuraamme toimintaamme ja tuloksiamme ja värikoodaamme kaikki toimintomme liikennevaloväreillä tehdyiksi tai tekemättömiksi. Tämä yksinkertainen tapa auttaa nopeasti hahmottamaan, onko toimintamme tuloksena runsaasti vihreää vai punaista väriä, Jylhä kuvasi.

WarRoomin käyttöön ja tietojen täyttämiseen osallistuu koko maastohiihdon henkilökunta.

-WarRoom pitää myös huolen siitä, että meillä ei ole keskeneräisiä asioita, vaan kaikki asiat on vastuutettu ja käsittelyssä jollain henkilöllä. Emme tee muita asioita kuin niitä jotka liittyvät WarRoomin kalenteriin merkittyihin tavoitteisiimme, Jylhä kiteytti.

Palloliiton kehityspäällikkö Pekka Clewer valotti puheenvuorossaan suomalaisen jalkapallon kehittämisen tapoja.

-Valmennusosaaminen on enemmän kuin koulutustausta tai oppimateriaali tai tietotaito. Uudessa strategiassamme olemme synkronoineet kaikki toimintamme valmennusosaamisen kehittämiseksi ja kaikki tähtää pelaajan laadukkaampaan arkeen. Esimerkiksi kilpailujärjestelmä, pelaajakehitys ja valmentajakoulutus on suunniteltu tukemaan toisiaan, Clewer kertoi.

Suomen Voimisteluliiton voimistelutoimen johtaja Liisa Ahlqvist-Lehkosuo kertoi huippuvoimistelun suomalaisesta mallissa, jolla pyritään vastaamaan suurempien kilpailijamaiden haasteeseen.

-Suomi on pieni voimistelumaa, jolla on rajalliset resurssit. Siksi meidän täytyy olla luovia.

-Lähtökohtanamme valmentajuuden kehittämisessä on kansainvälinen verkostoituminen ja mentorointi. Olemme etsineet omille valmentajillemme mentoreita kansainväliseltä huipulta, ja tätä kautta olemme onnistuneet luomaan huippulaadukkaita verkostoja jotka hyödyttävät vahvasti suomalaista valmentajuutta, Ahlqvist-Lehkosuo kertoi.

Valmentajalla on väliä

Huippu-urheilupäivien illallisella julkaistiin Kiitti koutsi! –toimintatapa, joka on osa Suomen Valmentajien Valmentajalla on väliä –kampanjaa. Kampanjan tavoitteena on herättää keskustelua valmentamisen arvopohjasta, valmentajien asemasta ja urheiluvalmennuksesta ihmisten valmentamisena.

Avauspäivän päättäneellä illallisella menestyneet urheilijat kiittivät omia valmentajiaan. Susijengin Mikko Koivisto antoi tunnustusta Jussi Hirvoselle ja Eero Nikkariselle, paralympiavoittaja Toni Piispanen puhui tunteikkaasti valmentajana toimineesta isästään ja nykyisestä valmentajastaan Heini Sistosesta ja keihäänheiton kolminkertainen arvokisamitalisti Mikaela Ingberg kiitti  Magnus Häggblomia ja Tapio Korjusta.

-Magnus johdatti minut urheilijan polulle ja Tapsan isosta kourasta ja kovista tavoitteista ponnistettiin kohti huippua! Kiitti koutsit! Mikaela kiteytti.

Huippu-urheilupäivät jatkuvat Helsingissä tiistaina 10.10.