Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
11.10.2017 | Seuratoiminta

Ylöjärven urheiluseuroille yhteiset pelisäännöt

Ylöjärven seuraparlamentissa toimivat seurat sopivat viime keväänä yhteisten pelisääntöjen luomisesta. Tänä syksynä julkaistujen sääntöjen tarkoituksena on edistää ja monipuolistaa lasten ja nuorten liikuntaa urheiluseuroissa. Mukaan lähti seuroja myös seuraparlamentin ulkopuolelta.

Pelisäännöillä kohti monipuolista ja kasvattavaa harrastamista

Seurat haluavat kannustaa ja helpottaa ylöjärveläisiä nuoria löytämään oma liikuntaharrastus. Toinen tavoite on helpottaa nuorten monipuolista harrastamista sekä vahvistaa valmennuksen kasvatuksellisuutta.

– Pelisääntöjen tarkoitus on kasvattaa positiivista henkeä koko ylöjärveläisessä nuorisourheilussa. Samoin pyrimme laajasti lisäämään urheilumyönteisyyttä. Pelisäännöt ovat selkeä kannanotto paikallisilta seuroilta siihen, että tähtäämme yhdessä kohti yhteistä hyvää, kiteyttää seuraparlamentin puheenjohtaja Timo Halttula.

Taustalla oli myös huoli urheiluseurojen drop out -ilmiöstä eli nuorten suuresta lopettamismäärästä ikävuosina 13–15. Sääntöjen avulla halutaan vaikuttaa sekä seurojen valmennuksen linjauksiin että rohkaista valmentajia kannustamaan ja mahdollistamaan nuorten monipuolinen harrastaminen.

– Prosessin aikana oli hienoa huomata, että seuroissa suhtauduttiin aiheeseen vakavasti. Pelisääntöihin sitoutumista käsiteltiin seurojen hallituksissa, mikä varmisti koko seuran sitoutumisen ja samalla sääntöjen sisältö tuli kaikkien seurapäättäjien tietoon, jatkoi Halttunen.

Ajatus pelisääntöjen luomisesta syntyi Ylöjärven seuraparlamentissa. Parlamentin tarkoituksena on parantaa vuorovaikusta sekä seurojen että seurojen ja kaupungin välillä. Ylöjärvellä tässä on onnistuttu erinomaisesti, josta julkaistavat pelisäännöt ovat yksi hieno esimerkki.

Hämeen Liikunnan ja Urheilun roolina on levittää Ylöjärven tuloksia niin omalle toimialueelleen Pirkanmaalle ja Kanta-Hämeeseen kuin valtakunnallisesti.

-Ylöjärven seuraparlamentti on hiottu toimimaan niin hienosti, että siitä voidaan varmasti ottaa mallia missä päin Suomea tahansa. Samoin seurojen yhteiset pelisäännöt lienevät ainutlaatuiset koko maassa, kehaisee Hämeen Liikunnan ja Urheilun seurakehittäjä Jani Järvelin.