Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
23.10.2017 | Olympiakomitea

Ajankohtaiset toiminnanjohtajien aamiaiselta

Liittojen toiminnanjohtajien ja pääsihteerien lokakuun aamuinfossa Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen nosti ajankohtaisista asioista esille hallituksen päätöksen valittaa Helsingin hallinto-oikeuteen Valon takaisinperinnästä.

Tavoiteasiakirja 2020 − Lisää liikettä

Olympiakomitean Lisää liikettä -yksikön johtaja Pekka Nikulainen jatkoi keskustelua Tavoiteasiakirjan 2020 Lisää liikettä -osiosta. Hän nosti yhteisen suunnittelun ja tekemisen vahvasti esiin, niin lajiliittojen kuin myös huippu-urheilun kanssa.

− Tärkeimpinä nostoina ovat laadukkaan peruspalvelun valtakunnallinen tarjoaminen seuroille sekä laatu- ja tulevaisuusohjelmien rakentaminen seurojen tueksi. Lasten ja nuorten osalta toiminnan laatua kehitetään lasten urheilun ja valintavaiheen linjausten mukaisesti sekä panostetaan koulupäivän jälkeiseen iltapäivätoimintaan. Aikuisten osalta pääpaino on monipuolisten harraste- ja kilpailutoiminnan mahdollisuuksien kehittämisessä uusille aikuisten kohderyhmille sekä Liikkujan polku -verkoston vahvistaminen, Nikulainen esitteli.

Uusi toimitila – uudet toimintatavat

Olympiakomitean henkilöstöpäällikkö Riikka Valjakka muistutti uuden toimitilan ja muuton mahdollisuuksista.

− Samalla on hieno hetki tehdä muitakin muutoksia – hyödynnetään se.

Uuden toimitilan käyttöohjeet ovat yhteisten tilojen osalta Olympiakomitean vastuulla. Olympiakomitea järjestää yhteisten käytänteiden osalta työpajan, jonka jälkeen liitot sitouttavat työntekijät sovittuihin käytänteisiin. Liitot työstävät omien kotipesiensä käytänteet. Olympiakomitea tekee liitoille pohjan ja ohjeistuksen avuksi.

Nykyisen toimitilan yhteinen siivouspäivä järjestetään 7.11.2017. Yhdessä järjestetään myös nykyisen toimitilan jäähyväiset sekä uuden toimitilan henkilökunnan tuparit.

EU:n tietosuoja-asetus ja Verohallinnon vero-ohjeet

EU:n tietosuoja-asetus astuu voimaan 5/2018. Asetus lisää henkilötietojen käsittelyn avoimuutta ja läpinäkyvyyttä sekä vahvistaa rekisteröityjen suojaa. Nykyinenkin lainsäädäntö antaa henkilötiedoille suojaa, mutta suoja on jatkossa entistäkin vahvempi. Tietosuojavaltuutetun kanssa ollaan tekemässä urheilun omaa käytännesäännöstä, joka ottaa huomioon urheilun erityispiirteet. Ohjeessa tullaan käsittelemään tietojen keräämistä, käyttöä, säilytystä ja hävittämistä. Kyseessä on pitkäjänteinen prosessi, joka tulee ottaa vakavasti, mutta maltilla, toteaa Olympiakomitean Rainer Anttila.

– EU:n tasolta tullaan saamaan lisäohjeistusta ajan kanssa, Anttila sanoi ja vinkkasi tutustumaan koulutusvideoon, jolla käsitellään tietosuojalainsäädäntöä ja organisaatioiden velvoitteita.

Toiminnanjohtajien aamiaisella käsiteltiin lyhyesti myös Verohallinnon päivitettyjä vero-ohjeita. Olympiakomitean lainsäädännön erityisasiantuntija Petri Heikkinen kertoi, että Olympiakomitea on kutsumassa Verohallinnon edustajan puhumaan kahdesta tuoreimmasta ohjeesta toiminnanjohtajille mahdollisesti jo joulukuun aikana.

Vero-ohjeet löytyvät tästä:

Liikuntapalvelujen arvonlisäverokanta

Yleishyödyllisten yhteisöjen ja julkisyhteisöjen vapaaehtoistoiminnan ennakkoperintäkysymykset

Verotusohje yleishyödyllisille yhteisöille

Palkka ja työkorvaus verotuksessa

Lasten ja nuorten urheilun oikeussäännöistä järjestetään tilaisuus Radiokadulla saleissa 2-3 ma 13.11. 2017 klo 16-18. Aiheesta on puhumassa aiheesta kirjan kirjoittanut urheiluoikeuden asiantuntija Olli Rauste. Toiminnanjohtajia kehotettiin informoimaan asiasta myös jäsenseurojaan.  

Jäsenjärjestöt, jotka haluavat juridiikkaan (lainsäädäntöhankkeet, oikeustapaukset, viranomaisohjeet jne.) liittyviä uutisia tuoreeltaan, pyydetään lähettämään yhteystietonsa Petri Heikkiselle (petri.heikkinen@olympiakomitea.fi), joka kokoaa postituslistan. Ajankohtaisia juridiikkaan liittyviä aiheita lähetetään myös Olympiakomitean uutiskirjeissä.

Sotilasurheiluliiton ja lajiliittojen yhteistyö

Suomen Sotilasurheiluliitto tarjoaa vapaa-ajan liikuntapalveluita puolustusvoimien ja rajavartiolaitosten varusmiehille, henkilökunnalle, perheille ja evp-henkilöstölle. Liitto kävi esittäytymässä ja kertomassa mahdollisuuksista yhteistyöhön. Esimerkiksi varusmiesten liikuntakerhot, liikuntapäivät ja tupaliigat voivat olla toiminnan muotoja.

− Jos herää kiinnostusta nuorten miesten liikuttamiseen, liittona otamme ilomielin vastaan kehitysideoita ja yhteistyötä, kannusti Sotilasurheiluliiton toiminnanjohtaja Jouni Leppäsaajo.

Jääkiekkoliitto haluaa yhdessä ehkäistä epäasiallista käyttäytymistä urheilussa

Suomen Jääkiekkoliitto on ryhtynyt kehittämään epäasiallisen urheilukäyttäytymisen ehkäisemiseksi raportointiohjeistusta ja toimintatapaa yhdessä Väestöliiton kanssa. Ensimmäinen versio ohjeistuksesta sisältää epäasiallisen käyttäytymisen määrittelyn sekä toimintaohjeet, mikäli henkilö kokee tai havaitsee epäasiallista käyttäytymistä. Lasten ja nuorten urheilun parissa toimiville rakennetaan ohjeistuksen pohjalta raportointikanava, jonka avulla voi turvallisesti tehdä ilmoituksen havaitusta epäasiallisesta käyttäytymisestä. Mahdollisia raportoitavia asioita voivat olla esimerkiksi kiusaaminen, väkivalta, päihteet ja hyväksikäyttö.

– Oman seurayhteisön sisällä voi olla kynnys tuoda ikäviä asioita esille. Ajatuksena on, että aina olisi kanava, jonka kautta voi ottaa yhteyttä jos jokin on pielessä, kertoi Jaakko Luumi Suomen Jääkiekkoliitosta.

Jääkiekon lisäksi pilottivaiheessa on mukana useampi lajiliitto. Pilottivaiheen toimintamalli on tarkoitus monistaa Olympiakomitean ja SUEKin kautta koko suomalaiseen urheilukenttään. Mikäli lajiliitot ja Väestöliitto saavat myönteisen päätöksen hakemuksiinsa, lanseerataan järjestelmä keväällä 2018.

– Jääkiekkoliiton esimerkki on erinomainen viesti siitä, että tartumme tällaisiin epäkohtiin. Toivottavasti toimimme esimerkkinä myös muille aloille, sanoi Susanna Sokka Suomen Urheilun Eettinen Keskus SUEK ry:stä.

Sokka muistutti myös SUEK ry:n valmisteilla olevasta ilmiantojärjestelmästä. Kyseessä on toinen suojattu kanava, jossa voi ilmoittaa dopingrikkomuksista, kilpailumanipulaatiosta tai turvallisuusuhkista. Kanavalla on myös mahdollista keskustella anonyymisti.

Lisäyleisöä striimin avulla

Coup4 -yrityksestä Pekka Pere kertoi tapahtumien striimausmahdollisuuksista.

− Sulkapallon, tanssin ja tenniksen kanssa olemme tehneet striimejä. Verkossa ei ole rajoituksia kestossa ja esimerkiksi sulkapallon SM-kilpailuista näytettiin kaikki ottelut, Pere kertoi.

Tutustu Urheilusta.TV -konseptiin