Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
31.10.2017 | Olympiakomitea

Yhteistyö ja monialaisuus korostuivat Liikuntafoorumissa

Liikuntafoorumissa 2017 keskusteltiin liikunnasta ja urheilusta satavuotiaassa Suomessa, katsoen menneeseen ja tulevaan. Juhlavuonna kuultiin huikea kattaus puheenvuoroja liikunnan ja urheilun merkityksestä.

Katso tiivistykset keskeisistä teemoista Olympiakomitean näkökulmasta täältä.

 

Urheiluministeri Sampo Terho avasi Liikuntafoorumin kuvaten muun muassa liikuntapoliittisen selonteon valmistelua tärkeänä liikunnan ja urheilun linjauksia kokoavana prosessina. Myös opetus- ja kulttuuriministeriön ylijohtaja Esko Ranto kuvasi selonteon valmistelua. Ranto korosti selonteon painoarvoa: vastaavaa linjauksia kokoavaa valtiollista asiakirjaa ei ole aiemmin tehty Suomessa. Ranto piti tärkeänä myös selonteon mahdollistamaa pitkäjänteisyyttä liikuntapolitiikan rakentamisessa. Lisäksi Ranto kuvasi, että selonteko tullaan valmistelemaan yhteistyössä urheilu- ja liikuntayhteisön kanssa.

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner toi terveiset kävelyn ja pyöräilyn strategiseen edistämiseen liittyen. Kävely ja liikenne ovat merkityksellisiä monialaisesti: niillä on hyötyä liikunnan, hyvinvoinnin ja terveyden näkökohdista yhtä hyvin kuin ympäristöön ja usein asukaslähtöiseen kaavoitukseen liittyvistä näkökohdista. Liikenne- ja viestintäministeriössä valmistellaan ohjelmaa aiheeseen liittyen. Kävely ja pyöräily ovat hyviä esimerkkejä siitä, miten liikunta on tärkeä osa muitakin hallinnonaloja kuin perinteistä liikuntasektoria.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori korosti liikunnan merkitystä paikallisena – kuntien ja kaupunkien – elinvoima- ja vetovoimatekijänä.  Kuntien kautta Vapaavuori lähestyi suurta yhteiskunnallista kuvaa, ja haastoi puheenvuorossa liikunta- ja urheiluyhteisöä määrittelemään rooliaan: liikkumattomuuden painoarvo yhteiskunnallisessa keskustelussa kasvaa, ja liikunta- ja urheiluväen pitää päättää, kuinka vahvasti haluaa olla siinä mukana. Lisäksi Vapaavuori korosti koko elämänkulun merkitystä liikunnallisen elämäntavan suhteen: varhaislapsuus muodostaa alkusysäyksen liikunnalliselle elämäntavalle. Vapaavuori pohtikin, ovatko päiväkotien työntekijät tärkeimpiä liikunta-ammattilaisiamme.

Kansanedustaja ja entinen peruspalveluministeri Juha Rehula innosti liikunta- ja urheiluyhteisöä konkretisoimaan erityisesti päättäjille liikunnan hyötyjä: miten liikunta voidaan nähdä investointina kulun sijaan.

Liikuntafoorumi järjestettiin tänä vuonna Lahdessa 30.-31.10. Liikuntafoorumin järjestäjinä ovat Valtion liikuntaneuvosto, Olympiakomitea, opetus- ja kulttuuriministeriö, Paralympiakomitea, Veikkaus ja YLE.

Lue lisää aiheesta