Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
14.11.2017 | Olympiakomitea

Excellence in Finland -päivän sisällöt nyt verkossa!

Lokakuun lopussa järjestetyn tieteen, taiteen ja urheilun yhteisen Excellence in Finland -päivän esitykset sekä tunnelmapalat päivän varrelta ovat nyt katsottavissa Olympiakomitean Youtube-kanavalla.

Excellence in Finland -päivän aikana tehtyjen haastatteluiden perusteella taide-, tiede- ja urheilutahojen yhteistyö koettiin innostavana asiana, jota ei ole kuitenkaan osattu vielä hyödyntää tarpeeksi.

– Yhteistyö on käyttämätön mahdollisuus. Emme ole hirveän hyviä tekemään horisontaalista yhteistyötä. Ollaan tosi sitoutuneita, kovin motivoituneita ja tehdään vahvaa työtä, mutta viitekehys, missä työtä tehdään, ei ole kovin laaja. Viitekehyksen laajentaminen antaa tukijoidenkin mukaan heikkoja signaaleja, jotka pistävät meidät mietiskelemään oman toimintaympäristön ajattelua, Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Kojonkoski summasi.

– Hyvä kiteytys. Kannattaa muistaa se, että kun tulee uusia ja toisenlaisia ihmisiä, se on innostavaa itselle. Ihminen saa omaan tekemiseensä piristettä ja sykäystä siitä tavasta, jolla joku toinen jäsentää omaa toimintaansa, filosofi Esa Saarinen kertoi Kojonkosken kanssa yhteisessä haastattelussa.

Paneelikeskusteluissa näkökulmia huippuuteen

Päivän ensimmäiseen Mitä huippuus on? -paneelikeskusteluun osallistuivat pianisti Paavali Jumppanen, näyttelijä ja Taideyliopiston professori Elina Knihtilä, alppihiihdon olympiamitalisti Tanja Poutiainen-Rinne sekä Helsingin yliopiston aerosoli- ja ympäristöfysiikan professori Markku Kulmala.

Toisessa paneelissa keskusteltiin huippuosaamisen tukemisesta ja organisaatioiden roolista huippuuden synnyttämisessä sekä tukemisessa. Aalto-yliopiston dekaani Anna Valtonen, tekniikan tohtori ja konsultti Susanna Rahkamo, kuvataiteilija Jani Leinonen sekä Suomen koripallomaajoukkueen päävalmentaja Henrik Dettmann jakoivat omia ajatuksiaan aiheesta.

Kansallisteatterin pääjohtaja Mika Myllyaho, Kansallisoopperan taiteellinen johtaja Lilli Paasikivi, Suomen Olympiakomitean hallituksen puheenjohtaja ja Ilmarisen toimitusjohtaja Timo Ritakallio sekä Helsingin yliopiston rehtori Jukka Kola ottivat kolmannessa paneelissa kantaa huippujen yhteiskunnalliseen merkitykseen.

Lue Excellence in Finland -päivän koontijuttu täältä.

Tutustu Excellence in Finland -aiheisiin kokonaisuudessaan Olympiakomitean Youtube-kanavalla. Suomalaisia eri alojen osaajia on haastateltu osana Excellence in Finland -hanketta. Ajatuksia huippuosaamisesta -sarja täydentyy näiden haastattelujen otteilla loppuvuoden 2017 aikana. Sarja koostuu lyhyistä puheenvuoroista, joista osa nähtiin Excellence in Finland -päivässä. Sarja huipentuu pidempään haastatteluiden koosteeseen, joka julkaistaan joulukuun lopulla. Keskustelu jatkukoon!

Päivän puheenvuorot:
Markku Kulmala – Näkökulmia huippuosaamisesta
Paneeli I: Mitä huippuus on?
Paneeli II: Miten huippuosaamista tuetaan?
Paneeli III: Mihin ja miksi yhteiskunta tarvitsee huippuja?

Excellence in Finland -päivän aikana tehtyjä haastatteluja:
Katariina Kaitue & Ari Tammivaara
Mika Kojonkoski & Esa Saarinen
Hannu Tihinen & Juha Varis
Elina Knihtilä & Markku Kulmala
Tutustu myös muihin haastatteluihin Youtube-soittolistalla!

Ajatuksia huippuosaamisesta -sarjan otteita:
Sanapilvi
Iiro Rantala
Hannu Lintu
Minna Leino