Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
20.11.2017 | Seuratoiminta | Artikkeli

Mihi tarjoaa rentoa tekemistä maailman vaikeimmin tavoitettaville

Miltä kuulostaa noin 80 matalan kynnyksen harrastusvuoroa täysin maksutta 13-19 -vuotiaille?

– Mahtavalta! Mahtavuuden takana on 11 kuntaa, Turku, Kaarina, Raisio, Rusko, Masku, Naantali, Nousiainen, Lieto, Mynämäki, Paimio ja Sauvo, jotka tekevät isolla otteella yhdessä töitä siinä, mikä liian usein jää puheiden tasolle  ̶  Mihi-toiminta tarjoaa nuorille rajatonta liikkumista ympäri Turun seutua.

Johtoajatuksena on tavoittaa toiminnan piiriin myös se kolmasosa nuoria, jotka liikkuvat tuskin lainkaan.

– Kieltämättä näiden nuorten tavoittaminen on äärimmäisen haastavaa. Viestinnän on oltava oikeanlaista, toiminnan on oltava houkuttelevaa ja nuorten mieleistä, ohjaajilla on oltava hyvä ”tatsi” nuoriin ja pitkäjänteistä työtä täytyy jaksaa jatkaa, vaikka onnistumisia ei heti tulisikaan, tunnustaa projektipäällikkö Anu Oittinen Lounais-Suomen liikunnasta ja urheilusta (LiikU).

Ainakaan sinnikkyydestä Turun seudulla ei ole puutetta.

Turun kaupungin liikuntapalveluvastaava Jorma Fisk kertoo toiminnan alkaneen Power Action -nimellä jo 2003.

– Vuonna 2015 tuotteelle tehdyn kasvojen kohotuksen yhteydessä päädyttiin nimenvaihdokseen, mutta alkuperäisen ajatuksen mukaan Mihi on edelleen puhtaasti harrasteliikuntapalvelu, jonka kaikki toiminta on nuorille maksutonta, hän korostaa.

Nuoret rekisteröityvät toimintaan hakemalla netin kautta itselleen Mihi-passin, jonka puhelimeen saatavan kuvakkeen avulla he pääsevät kaikkiin noin 80 vuoroon 11 kunnan alueella. Turussa liikuntavuoroista on noin nelisenkymmentä, toiset neljäkymmentä eri kunnissa. Toimintakausi kattaa syksyisin viikot 36-49 ja keväisin 2-18. Lajivalikoima on vaikuttava; mm. lacrosse, koripallo, kuntosali, keilailu, capoeira, astangajooga, palloilukerho, kuntotanssi, jalkapallo, höntsävuoro, luistelu, hiihto, taekwondo, sähly, uinti, parkour, boulderkiipeily, rugby, futsal, hip hop, dance mix, baseball, skeittaus ja easyhockey.

Mihi tavoittaa maahanmuuttajat

Osallistujia ryhmissä on Oittisen mukaan vaihtelevasti ”nollasta kolmeenkymmeneen”. Esimerkiksi astangajooga ja kuntosalivuorot ovat yleisesti yllättäneet suosiollaan. Fisk kertoo kuntosaliharjoittelun olevan Turussa todella suosittua.

– Hyvä niin, koska Mihissä 13-15 -vuotiaat saavat mahdollisuuden opetella ohjatusti oikeat liikemallit ennen omatoimisesti alkavaa harjoittelua 15 vuoden ikärajan vaativilla kuntosaleilla. Tyttöjä ja poikia mukana on melko tasaisesti, ilahduttavaa on maahanmuuttajataustaisten suuri osuus. Turussa heitä on noin 40 prosenttia, sanoo Fisk.

Tällä hetkellä Mihiin rekisteröityneitä on kaikkiaan noin 2200. Viime vuoden kävijätietojen mukaan noin 1000:lla eri käyttäjällä käyntikertoja oli noin 7000. Enemmänkin saisi Fiskin mukaan olla.

– Uskon, että Turussa juuri käynnistetty yhteistyö Liikkuvan koulun osana tuo lisää nuoria toiminnan piiriin. Mihi meidän koulussa -toimintaa jalkautetaan yläkouluihin muun muassa lajikokeilujen muodossa.

Nuorten tavoittamiseksi tehdään jatkuvasti töitä kaikissa kunnissa kertomalla toiminnasta muun muassa yläkouluvierailuilla ja nuorten tapahtumissa.

– Yhä enemmän pitäisi saada rakennettua suoraa vuoropuhelua nuorten kanssa ja kysyä, mitä he itse haluavat tehdä. Esimerkiksi Mynämäellä on hauskasti toteutettu nuoriso- ja liikuntatoimen kanssa yhteistyössä Nuokkari goes Liikkis, jossa nuorisotalolle kokoontuneet nuoret lähtevät porukalla liikkumaan läheiseen liikuntahalliin. Erinomainen levitettävä idea, jollaisia tarvitaan enemmän. Tuollaista ei todellakaan tämmöinen projektipäällikkö osaa keksiä, naurahtaa Oittinen.

”Seuroja tähän hommaan tarvitaan, se on selvä!”

– Urheiluseurojen kanssa tehdään vahvaa yhteistyötä ostopalvelusopimusten muodossa. Vuosien varrella mukana on ollut 20 – 30 yhteistyöseuraa, summaa Fisk.

Oittinen puolestaan kertoo huomanneensa, että kunnissa on vielä paljon mahdollisuuksia ja tehtävää seurayhteistyön käynnistämisessä.

– Perinteisesti ajatellaan asian yhä kuuluvan vain kunnan liikunta-asioista vastaavalle henkilölle, mutta aktiivisesti kehotan ottamaan yhteyttä seuroihin ja käynnistämään keskustelun matalan kynnyksen harrastetoiminnan käynnistämisestä nuorille.

Hän toivoo myös verkostoajattelun saavan enemmän tilaa.

– Nuorten liikkumattomuus ja hyvinvointi koskettaa niin laajasti, että se on hyvin luonteva aihe kokoontua ja yhdistää osaamista. Mietitään, miten yhdessä voimme tarjota ja kehittää sellaisia harrasteliikunnan mahdollisuuksia, joihin kaikki nuoret ovat tervetulleita.

Fisk tunnistaa hyvin tekevänsä töitä ”maailman vaikeimmin tavoitettavan kohderyhmän kanssa”.

– Se, että joku käy tänään ja seuraavan kerran kolmen viikon päästä, täytyy hyväksyä ja tiedostaa parempana vaihtoehtona kuin että hän ei liikkuisi ollenkaan.

mihi.fi

Lue lisää aiheesta