Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
27.11.2017 | Olympiakomitea

EU:n Vammaiskortti tulee Suomeen ensi vuonna

EU:n Vammaiskortti (EU Disability Card) tulee Suomessa käyttöön vuoden 2018 keväällä. EU:n Vammaiskortilla vammaiset ihmiset voivat Suomessa ja muissa EU-maissa todentaa vaivattomasti vammaisuutensa tai avustajan tarpeensa matkustaessaan esimerkiksi julkisilla kulkuneuvoilla ja osallistuessaan liikunta- ja kulttuuritapahtumiin. Yhtenäisen kortin kehittämisellä halutaan edistää ihmisten yhdenvertaisuutta, osallisuutta ja liikkuvuutta Euroopassa.

– Eri urheilutapahtumien yhteydessä on mietitty jo aiemminkin, miten vammaiset henkilöt huomioidaan. Vammaiskortti tuo tapahtuman järjestäjille yhteisen toimintamallin lippukäytäntöihin, toteaa Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU ry:n toiminnanjohtaja Riikka Juntunen.

– Lisäksi VAU auttaa urheilutapahtumien esteettömyyden huomioinnissa. On tärkeä lisätä monin tavoin osallistumisen yhdenvertaisuutta, muistuttaa Juntunen.

Kortin toimeenpanoa on valmisteltu Euroopan komission rahoittamassa Vammaiskortti-hankkeessa helmikuusta 2016 lähtien useiden toimijoiden yhteistyönä. Kehittämistyössä on ollut mukana laaja joukko vammaisjärjestöjä, palveluntarjoajia, Sosiaali- ja terveysministeriö, Kela sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Vammaiskortin toimeenpanon koordinoinnista vastaa Kehitysvammaisten Palvelusäätiö.

 

Vammaiskorttikohteita etsitään

EU:n Vammaiskortin avulla innostetaan eri alojen palveluntarjoajat kehittämään asiakaspalveluaan yhä saavutettavammaksi. Palveluntarjoajat voivat ilmoittaa oman palvelunsa Vammaiskorttikohteeksi lähettämällä sähköpostia osoitteeseen vammaiskortti@kvps.fi. Vammaiskorttikohteissa etsitään ratkaisuja parempaan asiakaspalveluun huomioimalla vammaiset ihmiset yhtenä tärkeänä asiakasryhmänä. Vammaiskorttikohteessa esimerkiksi Vammaiskortin haltijan avustajalle voidaan tarjota maksuton sisäänpääsy. Lista tämänhetkisistä tulevista Vammaiskorttikohteista on näkyvissä sivulla www.vammaiskortti.fi

Tarkempi Vammaiskortin aikataulu ja ohjeet kortin hakemiseksi ilmoitetaan alkuvuodesta 2018.

Lisätietoja: Katri Malte-Colliard ja Petra Tiihonen vammaiskortti@kvps.fi / p. 0207 713 530

www.vammaiskortti.fi